![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 9 Dołączył: 20.09.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam mały problem z walidacją formularza. Otóż, w encji za pomocą adnotacji zrobiłem reguły walidacji. Po wpisaniu błędnych danych, prawidłowo nie przepuszcza walidacji, ale nie pojawiają się żadne błędy (po użyciu {{ form_errors() }}). W kontrolerze, sprawdzam też za pomocą: $form->getErrors()->count() i wynosi 0. W debugerze, też nie widać żadnych błędów. Sprawdziłem za pomocą metody getErrorsAsString() i żeczywiście są błędy ale tej metody się nie wykorzystuje. Miał ktoś z was taki problem i mógłby się podzielić rozwiązaniem ? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 9 Dołączył: 18.06.2013 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale przy poprawnie wpisanych danych nie ma problemu i wszystko dobrze idzie do bazy danych?
Ja bym na początku sprawdził czy na pewno nie wyskakuje Ci jakiś wyjątek w profilerze. Np. że nie można dodać wpisu bo jest jakiś problem z definicją pól encji. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 9 Dołączył: 20.09.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do bazy wszystko się zapisuje, nie wyskakuje żaden wyjątek. Mniej więcej sobie poradziłem takim sposobem: $form->getErrors(true); ale czemu tak ma być to już nie wiem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 4 Dołączył: 13.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym sugerował jeszcze sprawdzić errory dla każdego pola -> z encji
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 40 Dołączył: 26.08.2009 Skąd: Kobiernice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używasz {{ form_errors() }} dla całego formularza czy konkretnego pola? Jeżeli dla całości to w parametrach pola dodawanego do formularza dodaj opcje error_bubbling http://symfony.com/doc/current/reference/f...#error-bubbling aby błędy dla tego pola były wyświetlane w globalnym bloku błedów.
-------------------- // NOPE
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:21 |