![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej,
Podam przykład tabeli, który będzie pomocny w zobrazowaniu mojego problemu: Kod --------------------------------------------------------- Wiersz | Kolumna_01 | Kolumna_02 | Kolumna_03 | --------|---------------|---------------|---------------| wiersz01| 1 | 4 | 7 | wiersz02| 2 | 5 | 8 | wiersz03| 3 | 6 | 9 | --------------------------------------------------------- Suma dla Kolumny_01 = 6 Suma dla wszystkich kolumn = 45 Mój problem jest następujący W podanych kolumnach wszystkie wartości są liczbowe. Potrzebuję obliczyć sumę wartości, które znajdują się we wszystkich rekordach w wybranej kolumnie. Potrzebuję też zrobić coś takiego, tylko że dla wszystkich kolumn, tj. Obliczyć sumę wartości wszystkich rekordów w kilku kolumnach. Można to oczywiście zrobić w php z wykorzystaniem pętli, ale to rozwiązanie wykluczam ze względu na jego bardzo niską wydajność, gdyż moja tabela zawiera ponad 7000 rekordów. W związku z tym wolałbym zrobić jakieś sensowne zapytanie SQL. Proszę o pomoc ![]() Pozdrawiam. -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 504 Pomógł: 2 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem tylko czy da sie z * jesli nie to powstawiaj tam pozostale dwie kolumny a niech php Ci to zsumuje. -------------------- "Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki
![]() ![]()
Pozdrawiam. Ten post edytował Speedy 26.10.2006, 15:17:07 -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki ![]() ![]()
Pozdrawiam. Temat ten i mnie zainteresowa, nie mogę sobie poradzić jednak z wyświetleniem wyników takiego zapytanie. W jakiej formie zwracany jest wynik, jako co ? Co trzeba zrobić aby wyświetlić liczbę będącą efektem zapytania ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat ten i mnie zainteresowa, nie mogę sobie poradzić jednak z wyświetleniem wyników takiego zapytanie. W jakiej formie zwracany jest wynik, jako co ? Co trzeba zrobić aby wyświetlić liczbę będącą efektem zapytania ? A wykonaj sobie zapytanie i to zrób
![]() -------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A wykonaj sobie zapytanie i to zrób
![]() W sumie zrobiłem tak:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ta pętla jest w ogóle niepotrzebna.
-------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ta pętla jest w ogóle niepotrzebna.
Chyba potrzebujesz jednak douczenia! Cytat resource mysql_query ( string $query [, resource $link_identifier ] ) Więc prawidłowy kod:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Chyba potrzebujesz jednak douczenia! Faktycznie, przykład był zły, tak czy siak pętla była niepotrzebna. Nie zmienia to faktu, że mogłeś kulturalniej zwrócić uwagę... -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.05.2025 - 10:34 |