![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
W tym roku wybieram się na Uniwersytet Łódzki na informatykę stosowaną. 3,5 roku inżynierskie. Nie jestem jednak w stu procentach zdecydowany co do tego kierunku. Może jest ktoś na forum obeznany w miare w temacie mogący pomóc. Zależy mi na takim kierunku, po którym później najłatwiej znajdę w miare dobrze płatną pracę. Coś przyszłościowego chciałbym, niby ta informatyka stosowana wygląda na dobry kierunek, co sądzicie? Gdzie mógłbym jeszcze złożyć i na co ewentualnie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 45 Pomógł: 16 Dołączył: 28.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pracowałem z dwoma osobami, które kończą ten kierunek. Jedna wciąż nie wie co chce w informatyce robić i wciąż niewiele umie, a druga i bez studiów radzi sobie świetnie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Zależy mi na takim kierunku, po którym później najłatwiej znajdę w miare dobrze płatną pracę. Pozwól, że sprostuję zanim wpakujesz się w "jakiekolwiek" studia. Żadne studia nie zagwarantują Ci pracy jako takiej - a co do dopiero dobrze płatnej. To czy otrzymasz pracę jest uzależnione od wielu czynników takich jak: Twoje umiejętności/doświadczenie, to czy robiłeś na studiach coś poza "studiowaniem", czy będziesz bywał na konferencjach/zjazdach i dasz się zauważyć, no i oczywiście trochę szczęścia. PS. Nie zamykam bo to pierwszy taki temat od jakiegoś czasu i mam nadzieję, że rozwinie się w nieco innym kierunku niż to zawsze bywa ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 22 Dołączył: 22.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do studiów informatycznych, z mojego aktualnego oświadczenia wiem że informatyka jest zbyt obszerna by czegoś nauczyć, program jest zrobiony tak, że uczą dość ogólnikowo ( nie mówiąc już o tym że na Architekturze systemów komputerowych mieliśmy wykłady z przedpotopowych procesorów i ich specyfikacji było trza się wykuć... )
Z programowania też było troszeczkę, ale niewiele. Ogólnie mam odczucie takie że uczą nie tego co by m chciał ![]() ![]() -------------------- Sorka za błędy ort. jak coś dajcie znać na PW to popoprawiam.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 5 Dołączył: 10.12.2011 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Generalnie zgodzę się z tym, co napisała osoba wyżej. Ja akurat na studia się nie wybrałem, a pracę znalazłem jako programista.
Pracodawca nie patrzy na papierek, a bardziej skupia się na umiejętnościach. Testy to standard. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ciężki temat nie raz poruszany juz;)
a ja powiem, że jak nie wiesz co ze sobą do końca zrobić, to można iść nawet na ten semestr czy dwa i zobaczyć jak jest ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja chciałem iść na informatykę stosowaną albo zwykłą na AGH, ale się rozmyśliłem i zarejestrowałem się na mechatronikę.
Wychodzę z założenia, że pracę jako programista znajdę i bez studiów, a na mechatronice rozszerzę wiedzę na inne tematy, które również mnie interesują. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Jestem świadomy tego, że same studia nie dadzą mi przepustki do wysokozarobkowej pracy - trzeba dużo robić samemu.
Na politechnike nie składam nawet, gdyż to jest nie mój poziom no i tam nie dostałbym się nawet , mam maturke z samych podstawek, więc nie ma szans. Mam nadzieję że ten uniwersytet łódzki to jest dobra opcja w miarę. Pozdrawiam wszystkich studentów ^^ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 22 Dołączył: 22.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do Łodzi to mimo wszystko polecam WSINF - Wyższa Szkoła Informatyki / Wyższa Szkoła Informatyki i Umiejętności (Zmienili nazwę to ni wiem po czym znajdziesz
![]() Jak na dziennych, to nie wiem, ale na zaocznych nie jest źle. Nie ma problemu z poprawkami, w większości wykładowcy dopuszczają więcej niż 2 terminy poprawek ( oj przydatne ![]() -------------------- Sorka za błędy ort. jak coś dajcie znać na PW to popoprawiam.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Radamastix, spróbować zawsze możesz, prawda? Pytanie po co tak naprawdę Ci te studia są... Najpierw zastanów się co Cię interesuje, a do czego podchodzisz jak do jeża. Pamiętaj, że dobrze opłacani są specjaliści, a nie przeciętni wyrobnicy. Studia nie zrobią z Ciebie specjalisty, ale pozwolą zaznaczać pole wyższe w rubryce wykształcenie.
|
|
|
![]()
|
|
Studia nie zrobią z Ciebie specjalisty, ale pozwolą zaznaczać pole wyższe w rubryce wykształcenie. Niby racja, ale na moim przykładzie. Jakiś czas temu szukałem pracy, mimo tego że pole "Dodatkowe umiejętności" miałem na prawdę pokaźnych rozmiarów ( nie, to nie przechwałki - umiejętności są faktyczne, a nie typu "Widziałem jak się włącza XP, to sobie wpisze znajomość Win XP jako bardzo dobre" ) to pracy nie dostałem, ba, nawet rozmowy się nie doczekałem. Niedługo potem poszedłem na studia, co z tego że studiuję tylko miesiąc, w CV pojawiła się informacja o trwających studiach i prace znalazłem, co ciekawe w tej samej firmie która wcześniej odrzuciła moje podanie. Bez (lewo) zaczętego wykształcenia specjalistą dla nich nie byłem. ( Taki mały offtop ) Ten post edytował Shido 4.07.2012, 07:58:36 -------------------- Sorka za błędy ort. jak coś dajcie znać na PW to popoprawiam.
|
|
|
![]()
|
|
Stąd (nie bez powodu) stwierdzenie, że pozwolą Ci taką rubrykę odhaczyć
![]() Po prostu dało się zauważyć ostatnimi czasy owczy pęd w kwestii studiowania i warunku wyższego wykształcenia przy składaniu aplikacji o pracę. |
|
|
![]()
|
|
Co do Łodzi to mimo wszystko polecam WSINF - Wyższa Szkoła Informatyki / Wyższa Szkoła Informatyki i Umiejętności (Zmienili nazwę to ni wiem po czym znajdziesz ![]() Jak na dziennych, to nie wiem, ale na zaocznych nie jest źle. Nie ma problemu z poprawkami, w większości wykładowcy dopuszczają więcej niż 2 terminy poprawek ( oj przydatne ![]() Myślałem nad tą uczelnią, jednak przestałem z czasem brać pod uwagę, ponieważ to prywatna i pomyślałem że pracodawca inaczej patrzy jeżeli jest się po prywatnych, a nie państwowych. Z resztą czytałem fora i ludzie pisali że na pierwszym miejscu brać pod uwagę państwowe, może trochę stare, ale czy coś się zmieniło przez 2-4 lata. Na pierwszym roku nie ma w ogóle matematyki. Czy tam jestem w stanie nauczyć się więcej niż na UŁ? |
|
|
![]()
|
|
Na pierwszym roku nie ma w ogóle matematyki. Jeżeli to było o WSINFie to masz błędne informacje matma jest od 1 do 4 (włącznie) semestru i to przynajmniej 2 rodzaje matematyk na semestr, potem zaczynają się specjalizację i ogólnych przedmiotów niet. Chociaż mogło to się zmienić. Dla mnie nie ma większego znaczenia szkoła prywatna czy państwowa. WSINF wybrałem, bo: blisko, również zaocznie, słyszałem dobre opinie, interesujące mnie specjalizacje i wcale nie tak drogo - w porównaniu z innymi uczelniami które brałem pod uwagę. -------------------- Sorka za błędy ort. jak coś dajcie znać na PW to popoprawiam.
|
|
|
![]()
|
|
http://wsinf.edu.pl/informatyka-dp3
To jest napisane na ich stronie: "U NAS NAJPIERW PRAKTYKA POTEM TEORIA! (MATEMATYKA OD II ROKU)" W sumie też biorę tę uczelnię pod uwagę. Tylko tu wykłady tylko w 3 dni na tydzień. Czy tutaj nie nauczę się mniej niż na UŁ , i później będzie ciężej ze znalezieniem pracy? Czy poziom na tej uczelni jest na dostatecznie wysokim poziomie ? Jest już najwyższy czas na to, aby zdecydować, a ja nie jestem pewny. Czy lepiej zrobie, jeżeli pójdę na Wsinf niż na UŁ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 21.03.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
http://wsinf.edu.pl/informatyka-dp3 Czyli najpierw wyciągną kasę za 1. rok a potem zrobią odsiew. :3To jest napisane na ich stronie: "U NAS NAJPIERW PRAKTYKA POTEM TEORIA! (MATEMATYKA OD II ROKU)" |
|
|
![]()
|
|
To jest napisane na ich stronie: "U NAS NAJPIERW PRAKTYKA POTEM TEORIA! (MATEMATYKA OD II ROKU)" OK, mój błąd. Znaczy że się pozmieniało ![]() Czy tutaj nie nauczę się mniej niż na UŁ , i później będzie ciężej ze znalezieniem pracy? Co do nauki, na studiach nie uczą ( zazwyczaj ) tylko pokazują czego sam masz się nauczyć. Co do znalezienia pracy, niezależnie od ukończonego kierunku o pracę ciężko. Lepiej nie uczyć się wszystkiego, a tylko kilku rzeczy, ale tak się uczyć by być specjalistą. Więc niezależnie którą uczelnie wybierzesz prędzej czy później i tak zaczniesz się uczyć tylko kilu rzeczy. Czy lepiej zrobie, jeżeli pójdę na Wsinf niż na UŁ? To jest tylko i wyłącznie twoja decyzja. Mi ( pewnie błędnie ) zawsze wydaje się że uczelnia państwowa = rygor, terminy, terminy, rygor i grrrrr... W WSINFie jest luz blus. Pani ( mniejsza że niewiele starsza ode mnie ![]() ![]() Czyli najpierw wyciągną kasę za 1. rok a potem zrobią odsiew. :3 Odsiew to jest na... fizyce ![]() Akurat na matmie odsiewu nie ma jedna wie że wzorów sie nie zapamięta a i liczyc ciężko to z zeszytów/internetu korzystać można ![]() -------------------- Sorka za błędy ort. jak coś dajcie znać na PW to popoprawiam.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 23 Dołączył: 20.01.2011 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja być może bym tam złożył do WSInf bo mnie interesują specjalności związane z bazami danych i jakby były to aplikacje internetowe tyle że na magisterkę ale czy tam przyjmą osobę z samym licencjatem(jakby można to chciałbym dostać szybką odpowiedź), bo na tej uczelni co studiowałem nie dawali inżyniera, była też i polibuda lubelska ale wymagany tytuł inżyniera więc odpada, UMCS hmm żadnej specjalności z aplikacjami internetowymi czy bazami danych, KUL omg egzaminy z biblii to już przegięcie. Ja mam świadomość że mogą mnie nie nauczyć tego co trzeba i wolałbym sam w domu się nauczyć i lepszy może efekt byłby ale stary pracuje za granicą i za to że ja studiuje to kasę dostaje, więc wciągają mnie na studia tylko po to by on za mnie kasę dostawał i chyba koniecznie szedł na UMCS i rył czegoś co mi w ogóle się nie przyda, no i z zus-em byłby problem (już nie będę tego opisywał dlaczego). Już mojego życia tu nie opisze bo i tak przez starych to mam zjechane to życie i chętnie bym się powiesił.
Ten post edytował olszam 14.07.2012, 18:20:45 |
|
|
![]()
|
|
W sumie powinienem się w końcu pojawić na uczelni, bo mam kilka spraw do załatwienia, tyle że mi się epicko nie chce. Możesz spróbować zadzwonić, lub też osobistycznie sie tam doczłapać i popytać. Powinni ci wtedy w miarę rzeczowo odpowiedzieć.
chętnie bym się powiesił. Najlepiej na pętli for ![]() -------------------- Sorka za błędy ort. jak coś dajcie znać na PW to popoprawiam.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.04.2025 - 05:12 |