Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Struktura problem z projektem
mateuszcsss

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.Nie wiem jak stworzyć strukturę bazy danych. Mam zrobić bazę w której między innymi będę przechowywał informacje o zamówieniach.
Zamówienie = klient + projekt + data zamówienia + data realizacji
Projekt = konkretny jeden przedmiot z dowolnego typu + dowolna ilość elementów różnych typów wykorzystana do budowy przedmiotu + ilość konkretnego elementu.
Konkretny przedmiot w różnych projektach może być zbudowany z różnych elementów.
Mam stworzone tabele dwóch typów klientów oraz sześć tabel dla różnych typów przedmiotów i sześć tabel dla różnych typów elementów.

Proszę o pomoc w stworzeniu struktury rozwiązującej taki przypadek:

Np.

Jan Kowalski klient indywidualny (konkretny rekord z tabeli klient_Typu_1) zamówił lampę stojącą (Przedmiot_Typu_1) o jakiś parametrach ( konkretny rekord z tabeli Przedmiot_Typu_1) składającą się:
z żarówki (Element_Typu_1) 40W z małym gwintem (konkretny rekord tabeli Element_Typu_1);
z 3 żarówek (Element_Typu_1) 30W z małym gwintem (konkretny rekord tabeli Element_Typu_1);
z dwóch rurek (Element_Typu_2) miedzianych 50 cm (konkretny rekord tabeli Element_Typu_2);

Jan Nowak klient biznesowy (konkretny rekord z tabeli klient_Typu_2) zamówił lampę stojącą (Przedmiot_Typu_1) o jakiś parametrach ( konkretny rekord z tabeli Przedmiot_Typu_1) składającą się:
z żarówki (Element_Typu_1) 40W z małym gwintem (konkretny rekord tabeli Element_Typu_1);
z 3 żarówek (Element_Typu_1) 30W z małym gwintem (konkretny rekord tabeli Element_Typu_1);
z dwóch rurek (Element_Typu_2) miedzianych 50 cm (konkretny rekord tabeli Element_Typu_2);

Czy zrobienie czegoś takiego jest możliwe do zrobienia i czy ma to sens?

W tabeli Typy_Produktów są zapisane wszystkie dostępne typy produktów.
Chodzi o to, żeby w zależności od wyboru wartości pola Typ_Produktu w tabeli Projekt dane były pobierane lub zapisywane z tabeli zawierającej produkty danego typu.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 5)
nospor

Grupa: Moderatorzy

Masz totalnie zle zaprojektowane podstawy swojej bazy

Ma byc tylko jedna tabela z klientem. Wrzuc do niej pole mowiace czy to indywidualny czy biznesowy
Ma byc jedna tabela z przedmiotem. Wrzuc do niej pole okreslajace typ
Ma byc jedna tabela z elementem. Wrzuc do niej pole okreslajace typ

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
mateuszcsss

-----

A nie przeszkadza to że mam mieć takie informacje:
Przedmiot_Typu_1 (ID, nazwa, typ_gwintu, moc)
Przedmiot_Typu_2 (ID, nazwa, długość, materiał, średnica, kształt)
I dla pozostałych typów danych zupełnie inne informacje.
Wtedy będę mieć jedną tabelę z wieloma kolumnami w których będzie null
+Quote Post
nospor

A widzisz, to tez masz zle smile.gif

Ma tez byc oddzielna tabela na wlasciwosci typu przedmiotu

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
mateuszcsss

-----

I tu teraz nie rozumiem. Bo wcześniej jak miałem oddzielne tabele dla każdego typu przedmiotu to było źle. I nie wiem jak to zrobić
+Quote Post
nospor

Cytat
Bo wcześniej jak miałem oddzielne tabele dla każdego typu przedmiotu to było źle.
No bo bylo zle. A teraz ja ci nie kaze duplikowac tabel ile typow. Wszystko ma byc nadal tylko w jednej dodatkowej tabeli

--------------------

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 16:10