![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.Nie wiem jak stworzyć strukturę bazy danych. Mam zrobić bazę w której między innymi będę przechowywał informacje o zamówieniach.
Zamówienie = klient + projekt + data zamówienia + data realizacji Projekt = konkretny jeden przedmiot z dowolnego typu + dowolna ilość elementów różnych typów wykorzystana do budowy przedmiotu + ilość konkretnego elementu. Konkretny przedmiot w różnych projektach może być zbudowany z różnych elementów. Mam stworzone tabele dwóch typów klientów oraz sześć tabel dla różnych typów przedmiotów i sześć tabel dla różnych typów elementów. ![]() Proszę o pomoc w stworzeniu struktury rozwiązującej taki przypadek: Np. Jan Kowalski klient indywidualny (konkretny rekord z tabeli klient_Typu_1) zamówił lampę stojącą (Przedmiot_Typu_1) o jakiś parametrach ( konkretny rekord z tabeli Przedmiot_Typu_1) składającą się: z żarówki (Element_Typu_1) 40W z małym gwintem (konkretny rekord tabeli Element_Typu_1); z 3 żarówek (Element_Typu_1) 30W z małym gwintem (konkretny rekord tabeli Element_Typu_1); z dwóch rurek (Element_Typu_2) miedzianych 50 cm (konkretny rekord tabeli Element_Typu_2); Jan Nowak klient biznesowy (konkretny rekord z tabeli klient_Typu_2) zamówił lampę stojącą (Przedmiot_Typu_1) o jakiś parametrach ( konkretny rekord z tabeli Przedmiot_Typu_1) składającą się: z żarówki (Element_Typu_1) 40W z małym gwintem (konkretny rekord tabeli Element_Typu_1); z 3 żarówek (Element_Typu_1) 30W z małym gwintem (konkretny rekord tabeli Element_Typu_1); z dwóch rurek (Element_Typu_2) miedzianych 50 cm (konkretny rekord tabeli Element_Typu_2); Czy zrobienie czegoś takiego jest możliwe do zrobienia i czy ma to sens? ![]() W tabeli Typy_Produktów są zapisane wszystkie dostępne typy produktów. Chodzi o to, żeby w zależności od wyboru wartości pola Typ_Produktu w tabeli Projekt dane były pobierane lub zapisywane z tabeli zawierającej produkty danego typu. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Masz totalnie zle zaprojektowane podstawy swojej bazy
Ma byc tylko jedna tabela z klientem. Wrzuc do niej pole mowiace czy to indywidualny czy biznesowy Ma byc jedna tabela z przedmiotem. Wrzuc do niej pole okreslajace typ Ma byc jedna tabela z elementem. Wrzuc do niej pole okreslajace typ -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie przeszkadza to że mam mieć takie informacje:
Przedmiot_Typu_1 (ID, nazwa, typ_gwintu, moc) Przedmiot_Typu_2 (ID, nazwa, długość, materiał, średnica, kształt) I dla pozostałych typów danych zupełnie inne informacje. Wtedy będę mieć jedną tabelę z wieloma kolumnami w których będzie null |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A widzisz, to tez masz zle
![]() Ma tez byc oddzielna tabela na wlasciwosci typu przedmiotu -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
I tu teraz nie rozumiem. Bo wcześniej jak miałem oddzielne tabele dla każdego typu przedmiotu to było źle. I nie wiem jak to zrobić
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Bo wcześniej jak miałem oddzielne tabele dla każdego typu przedmiotu to było źle. No bo bylo zle. A teraz ja ci nie kaze duplikowac tabel ile typow. Wszystko ma byc nadal tylko w jednej dodatkowej tabeli
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 16:10 |