![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Mam zrobioną stronkę, która cała korzysta z technologii Ajax. Używam do obsługi Prototype. Przeładowuje mi się cały czas kontener main i wszystko gra:) Chciałem teraz na jeden z podstron która tez jest generowana Ajaxowo wsadzić do jednego pola autocomplete z jQuery. Wcześniej już takie rzeczy robiłem, łatwe proste i przyjemne. Ale miałem wszystkie pola na stałe. Teraz jak użyję:
No to tego elementu nie ma przy ładowaniu strony. Próbowałem w tym htmlu geenrowanym przez php (ajaxowo) wsadzić w znaczniki <script></script> to samo, ale nie odpala się ten skrypt w ogóle. Jak dałem tam alert('cos'); to sie nie wyswietla. Czy mozecie mi pomoc gdzie wstawić kod JS do autocomplete aby zadziałało? Dzięki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daj link do demo( uproszczona wersja strony ).
I link do drugiego demo z alertem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
adres: http://chris.vot.pl/test/1.php
Pliki: 1.php:
2.php
js.js
js1.js
Jak widać w 1.php ładnie autouzupełnia. Jak klikniemy, to pobiera ajaxowo tresc strony z drugim wyszukaj, ale tam to już nie działa. Dołożyłem jeszcze specjalnie wszystnie skrypty w tym 2.php ale i tak jest kicha;/ Nie wyświetla się ani alert ani nie działa autocomplete. Jak wejdziemy bezpośrednio w 2.php, to wyświetla się alert + autocomplete działa. próbowałem jeszcze na zdarzeniu onComplete, ale tez nie z tego, bo to się wykonuje przed wysłaniem danych do okna, a wtedy nie ma jeszcze elementów na stronie, no to nie można się odwołać do elementu którego nie ma. Jeszcze próbowałem kilka innych sposobów, ale o to chodzi, że po załadowaniu strony pobranej z ajaxem żaden JS się nie wykonuje;/ Mam nadzieje że nie zamieszałem za dużo:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz na reszcie zrozumiałem problem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Rozwiązania jednak nie znam. Znaczy muszę się pobawić metodą prób i błędów, bo tak najłatwiej. Jak możesz przygotuj jakiś plik zip czy rar i go gdzieś umieść, żebym tylko rozpakował i mógł się "bawić" - teraz nie mam pliku form.php . Takie pomysły "na szybko", które możesz jeszcze wypróbować sam: 1. Usuń zdarzenie jQuery(document).ready(function() w 2.php 2. Wykorzystaj właśnie zdarzenie oncomplete w new Ajax.Updater( a w nim umieść kod z pliku 2.php -> JS oczywiście Nie znam w ogóle Prototype, ale jeśli będę mógł się pobawić samemu w kodzie to myślę, że bez problemu nam się uda osiągnąć zamierzony efekt (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
http://chris.vot.pl/test.rar
1. próbowałem w sumie to dołożyłem przed samym wysłaniem, bo mi wpadło go głowy 2. onComlete jak pisałem wykonuje się przed wyświetleniem w przeglądarce, czyli te elementy jeszcze nie istnieją i nie mogę się do nich odwołać |
|
|
![]()
|
|
Jeżeli zrobimy to za pomocą jQuery to działa od razu:
Kod function generuj(){ var pars = ''; /*new Ajax.Updater( 'main', '2.php', {method: 'post' });*/ jQuery('#main').load('./2.php'); } Zaraz zobaczę, jak to zrobić w Prototype, bo nie znam tej biblioteki i wyedytuje post. --edit-- Coś źle robiłeś, bo druga metoda działa: Cytat 2. Wykorzystaj właśnie zdarzenie oncomplete w new Ajax.Updater( a w nim umieść kod z pliku 2.php -> JS oczywiście Kod new Ajax.Updater(
'main', '2.php', {method: 'post', onComplete: function(){ jQuery('#wyszukaj2').autocomplete( { source: "search.php", minLength: 2, select: function( event, ui ) { } }); } }); } Ten post edytował kamil4u 9.06.2012, 19:45:53 |
|
|
![]()
|
|
No działa. To nie wiem czemu mi przedtem nie działało ;/ Dzięki wielkie!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:14 |