![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Załóżmy, że mam profil użytkownika - A. Na profil ten wchodzą użytkownicy B i C, po czym znikają (byli i nima). Od tej pory w profilu A pojawia się informacja "Ostatnio przeglądali ten profil B i C". Czyli taka typowa rzecz jaką często spotykamy na forach dyskusyjnych "Ostatnio czytali ten temat blah blah".
Druga sprawa. A edytuje swój profil, czego efektem jest informacja w panelu administratora "Dzisiaj o tej a o tej godzinie A zmodyfikował swój profil". Takie dwie rzeczy chciałbym zrealizować, aczkolwiek trochę nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Tzn. jak miałyby wyglądać tabele tych "statystyk" i na jakiej zasadzie miałoby działać dodawanie rekordów z danymi. Pomyślmy - w momencie logowania usera w sesję upycham ID tego usera, a gdy wchodzi na dany profil o określonym id w url'u user&id=3 (for example) wtedy do tabeli... no i już się zgubiłem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . A gdy user zmienia dane w profilu, wtedy wraz ze zmianą danych zostaje do odpowiedniej tabeli dodana informacja o id usera i dacie zmiany. Dobrze kombinuję? Czy ktoś mógłby bardziej rozjaśnić ideę? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
W tabeli z userami dodajesz kolumnę last_mod i ją update'ujesz przy każdej modifikacji usera, zawierać będzie datę i godzinę
id | nick | pass | ..... | last_mod Dodajesz tabelkę visits user_id | visitor_id | date Jeżeli chcesz spisywać WSZYSTKIE wizyty. Ale uwaga, wydajnościowo to do bani Ci pójdzie. Jak pokombinujesz, nie pozwól, żeby jeden user miał rejestrowanych 100 ostatnich wizyt. Zrób tak, żeby były maksymalnie - dajmy na to - 5 pamiętanych. Ten post edytował Grzyw 28.01.2008, 20:04:37 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Maksimum liczyłem trzy "ostatnie wyświetlenia"... teraz jeszcze muszę wyczytać jak "automatycznie" usuwać rekordy w przypadku, gdy profil zobaczy więcej osób. Aczkolwiek na "statach" wyświetlania profilu mi mniej zależy, ważniejszym jest wyświetlanie adminowi informacji o tym, że dany user zmieniał profil. Ale tutaj sobie pewnie poradzę dodatkową kolumną z prostym zerem i jedynką (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) .
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 25.12.2025 - 16:48 |