Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Stary DOS'owy (Clipper'owy) program pod Windows'em
czezz

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Mam sobie stary dosowy program napisany w Clipperze. Używam go do tej pory choć teraz uruchamiam go pod Windowsem (XP). To co zwróciło moją uwagę to fakt, że gdy program jest uruchomiony (a jest w zasadzie uruchomiony przez 24/7) wysyca on całkowicie zasoby procesora.

Pod DOS'em tego problemu oczywiście nie było. Eksperymentowałem nawet ze znakomitym DOSbox'em, ale z pewnych względów nie mogę go używać (NIE chodzi licencje).

W związku z powyższym zwracam się do Was z zapytaniem czy macie jakieś swoje patenty, rozwiązania do uruchamiania starych DOS'owych programów, tak aby działały one troszkę lepiej niż uruchomione "na żywca" pod Windą?
Go to the top of the page
+Quote Post
sztosz

Ostrzeżenie: (0%)
-----

To że program zżera 100% pracy procesora, to nie znaczy że tak jest w rzeczywistości. W DOS'ie nie można było mówić o wielozadaniowości, a co za tym idzie uruchamiany program dostawał 100% mocy procka, choć nie koniecznie to wykorzystywał. W Windowsie program domaga się 100% mocy procka, więc system daje my tyle ile ile zostaje, po prostu zamiast procesu bezczynności moc dostaje ten DOS'owy program. A jeżeli program rzeczywiście zamula całego kompa to ustaw mu priorytet na "Below Normal", albo "Idle" bo to wina raczej kiepsko napisanego programu niż niekompatybilności z XP.

--------------------
+Quote Post
czezz

X----

1. To że program zżera 100% pracy procesora, to nie znaczy że tak jest w rzeczywistości.

Chcesz powiedzieć, że zajmuje 100% ale nie zajmuje ?

Nie zmienia to faktu, że procesor rozgrzewa się do białości.
Co jeszcze istotne - przy wykorzystaniy DOSBox'a (którego jednak nie mogę stosować) wartość zajętości procesora zleciała poniej 10%.

Tak więc musi być jakis sposób (aplikacja) do uruchamiania DOS;owych programów.

Ten post edytował czezz 2.04.2007, 07:40:39
+Quote Post
sztosz

Ostrzeżenie: (0%)
-----

No jest właśnie dosbox winksmiley.jpg Powiedz czemu nie możesz używać, może coś poradzimy.

z tym zajęciem całej mocy procka, to zauważ że procek jest wykorzystywany zawsze w 100% proces bezczynności to są "puste przebiegi" procka. Procesor nie może stanąć czy zwolnić bez zmiany mnożnika albo FSB, pracuje cały czas.

Ten post edytował sztosz 2.04.2007, 09:31:57

--------------------
+Quote Post
czezz

X----

DOSBox - brak TCP/IP + SMB + sterowniki do karty sieciowej.

Co do procka: 100% proces bezczynności - ale i tak grzeje procesor tak samo jak by obciążał go inny proces
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:44