![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Zastanawia mnie fakt, jak ludzie wyceniają sobie sprzedaż oprogramowania z wszelkimi prawami, w tym do dalszej sprzedaży itp Wiadomo kopię programu nie jest trudno wycenić, ale jak wycenić oprogramowanie + kod źródłowy + wszelkie prawa? Już nie raz się nad tym zastanawiałem, i widziałem bardzo proste programy, które z wszelkimi prawami ktoś chciał sprzedaż za nie małą kasę, np na allegro widziałem kiedyś program do zarządzania klientami, bardzo prosty za ponad 2k. Głównie chodzi mi o to, na jakiej zasadzie ludzie tak wyceniają swoje oprogramowanie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 3 Dołączył: 21.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest dość skomplikowany algorytm, głównie bazuje się na kosztach jakie klient ponosi przy stosowaniu dotychczasowego rozwiązania. Np. formularz kontaktowy który wypytuje użytkownika o szczegóły zlecenia skraca czas dopasowania do niego usługi (nie trzeba dzwonić ani meilować żeby się o to wszystko wypytywać) tak samo może on zastąpić np infolinię i dzięki temu zamiast 20 pracowników dzięki którym infolinia by nie była "przepracowana" zatrudnia się 2 - 3 osoby które odpowiadają na zgłoszenia. Więc 20 x 1200 zł (+ ZUS)[infolinia] > 3 x 1200 zł ( + ZUS )[formularz], czyli oszczędność dość spora (ale trzeba to zaprezentować klientowi). Reszta to dopasowanie ceny bazując na podaży aby uzyskać odpowiedni popyt. Jednym słowem mówiąc trochę jak wróżenie z fusów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ale na pewno nie można sprzedawać po kosztach.
Mówisz że program był prosty, ale trzeba go zaprojektować i zakodować. Poważni ludzie nie piszą programów z palca, a to zwiększa ilość godzin poświęconych na pracy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 28.09.2025 - 13:23 |