![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Zastanawiam się nad tworzeniem stron internetowych "pod zamowienie" a że chce byc w zgodzie z prawem, chcialbym wiedziec czy jesli pisze strone internetowa oparta na php i mysql to czy moge ja sprzedawac nie wykupując licencji na mysql? Nie tworze cms-a tylko proste strony z obsluga mysql. Czy moge pobierac za to jakies honorarium? czy bedzie to w zgodne z licencja Mysql? Prosze o łopatologiczne uzasadnienie. nie jestem prawnikiem:D
Powód edycji: poprawiłem temat (cysiaczek)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 10.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcesz sprzedawać wykonaną prace, nie serwer MySQL, więc w czym problem?.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale sprzedaję oprogramowanie oparte o mysql. A więc czerpię z tego korzyści. A w licencji jest napisane że do celów niekomercyjnych licencja mysql jest darmowa, a do komercyjnych należy wykupic licencję.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 1 Dołączył: 5.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak czerpiesz korzyści skoro nawet go nie używasz?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 147 Pomógł: 3 Dołączył: 28.12.2007 Skąd: toronto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi raczej o komercyjne wykorzystanie w sensie hosting - tak mi się przynajmniej wydaje
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Tak, dokładnie.
Jeśli kupisz sobie serwer i zainstalujesz na nim serwer MySQL, po czym zaczniesz sprzedawać miejsce na tym hostingu, to dopiero wtedy złamiesz prawo. Pozdrawiam. btw. hydepark -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie. Poza tym licencja mysql jest trochę dziwnie napisana jak dla mnie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli piszesz aplikację używającą mysql'a i sprzedajesz klientowi ją nie oferując w pakiecie MySQL'a ani jego instalacji - to nie wykorzystujesz komercyjnie. Jeśli wtedy klient sobie zainstaluje MySQL'a by używać Twojej aplikacji, która przyniesie mu zyski to wykorzystuje komercyjnie.
To tak w skrócie. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Tak, dokładnie. Jeśli kupisz sobie serwer i zainstalujesz na nim serwer MySQL, po czym zaczniesz sprzedawać miejsce na tym hostingu, to dopiero wtedy złamiesz prawo. Nie - nie jest to prawdą. Licencja MySQL zabrania na sprzedaż oprogramowania które ZAWIERA w sobie kod (traktuje jako bibliotekę) bazy MySQL. Samo udostępnianie MySQL, jego instalacja, oraz wykorzystanie, nie jest obłożone żadnymi ograniczeniami. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 12:18 |