![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam pewien problem ponieważ nie wiem jak sprawdzić jakie kodowanie ma moja aktualna baza (posiadam dwie różne). Oraz chciałbym jedną z nich przerobić na latin1 a drugą na latin2 tylko nie wiem jak sprawdzić czy baza potem by się nie wykrzaczyła ? tzn. czy w bazie jest dostępne takie kodowanie. bo w bazie nr. 2 podejrzewam iż mam latin1 i chcę się przesiąść na lepsze kodowanie tylko nie wiem na które lepsze ? utf8 czy latin2 ? A w bazie nr. jest chyba latin2 ale muszę zaimportować ją na serwer z chyba latin1
![]() Ten post edytował tosiek 18.07.2008, 09:05:46 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 42 Dołączył: 22.07.2007 Skąd: /dev/random Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mam pewien problem ponieważ nie wiem jak sprawdzić jakie kodowanie ma moja aktualna baza (posiadam dwie różne). Strukture bazy uzyskasz przez:
a tabeli przez
zamiana kodowania na latin2
analogicznie do bazy można zmienić tabele
lub zmienić kodowanie tylko dla jednej kolumny
Cytat Oraz chciałbym jedną z nich przerobić na latin1 a drugą na latin2 tylko nie wiem jak sprawdzić czy baza potem by się nie wykrzaczyła ? Zrobić kopie zapasową i działać na niej? ![]() Cytat chcę się przesiąść na lepsze kodowanie tylko nie wiem na które lepsze ? utf8 czy latin2 ? Użyj funkcji szukaj, były już dziesiątki tematów o tym problemie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jednym słowem jakie kodowanie jakie jest najlepsze bo opinie są różne ;/ Dla mnie mp. latin2 jest dobre bo ma czyste polskie znaki
![]() A i jak zmienić kodowanie dla wszystkich tabeli na raz ? I czy jak zmienię dla bazy to czy przy wgrywaniu bazy będzie latin2 dla tabeli ? A i czyt te parametry mają coś wspólnego z tymi zmianami ?: # System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) # System porównań dla połączenia MySQL: I jakie czynności muszę wykonać przed konwersją na latin2 ? Ten post edytował tosiek 18.07.2008, 11:19:05 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 42 Dołączył: 22.07.2007 Skąd: /dev/random Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ale jednym słowem jakie kodowanie jakie jest najlepsze bo opinie są różne Opinie są różne ponieważ utf8 jak i latin2 ma swoje wady i zalety. Cytat Dla mnie mp. latin2 jest dobre bo ma czyste polskie znaki Skoro spełnia twoje wymagania nie ma sensu przestawiać się na coś innego tylko dlatego, że istnieje. Cytat A i jak zmienić kodowanie dla wszystkich tabeli na raz ? Ograniczenia dla ALTER TABLE też istnieją, RTFM Cytat I czy jak zmienię dla bazy to czy przy wgrywaniu bazy będzie latin2 dla tabeli ? Kodowanie bazy określa domyślne kodowanie dla tabel tzn. że jeżeli pominiesz składnie CHARSET utf8 podczas definicji to zostanie przyznany latin2 (jeżeli tak została określona struktura bazy). Nie myl systemu porównań znaków z kodowaniem. Cytat I jakie czynności muszę wykonać przed konwersją na latin2 ? Dobry admin ma zawsze kopie zapasową tego nad czym pracuje ![]() |
|
|
![]()
|
|
Tylko że będę zmieniał hosting
![]() ![]() ![]() ALTER DATABASE baza1 CHARSET latin2 I potem od nowa import bazy ale przekonwertowanej do latin2 ![]() ? Żeby jak co to teraz forum się wykrzaczyło niż potem przy przenoszeniu ![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.05.2025 - 08:31 |