![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może mi ktoś podpowiedzieć jak posortować wyniki od min do max?
Bo już wymiękam... próbuję użyć funkcji sort ale nic nie daje.... I czy zaznaczony fragment jest konieczny? Trzeba zadeklarować w ten sposób array czy starczy pętla for?
Dziękuję za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 22 Dołączył: 19.09.2007 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety, z kawałka kodu który wkleiłeś ciężko wywnioskować co tak właściwie chcesz osiągnąć. Widzę też pewne naleciałości z innych języków.
Ale po kolei:
Słuszne założenie, ale zwykły if i echo nie powstrzymają wywoływania dalszej części skryptu mimo oblania warunku walidacji. Sugeruję jakiś wyjątek, return lub pospolity die/exit. Nie robi tego co wydaje Ci się, że robi. Właśnie utworzyłeś jednoelementową tablicę zawierającą element $n. W skrócie w PHP jest dynamiczna alokacja pamięci tablic, więc taka deklaracja nie jest kompletnie potrzebna.
To wszystko da się przede wszystkim zastąpić prostym: Nie ma potrzeby zaokrąglania wartości zwracanej przez rand. PHP zwraca liczbę całkowitą z podanego przedziału (lub [0 .. getrandmax()] jeśli przedziału nie podasz).
To również robienie na piechotę tego, co w PHP jest wbudowane. Wystarczy prosta funkcja: Nie jestem przekonany dlaczego chciałeś sortować dla każdego losowania tablicę $numbers, ale zakładam, że chodziło Ci o posortowanie liczb już wylosowanych. Sortowanie wykonujesz więc tylko raz, na końcu. W skrócie, całość da się zapisać:
Ten post edytował Nattfarinn 13.04.2015, 13:47:46 -------------------- Code should run as fast as necessary, but no faster; something important is always traded away to increase speed.
-- R. Pattis |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pięknie mi to napisałeś
![]() To prawda, przykład był z JavaScript przerobiony na PHP (tak przynajmniej próbowałem) żeby zaoszczędzić sobie czasu. Może gdybym robił od podstaw całość w PHP to nie byłoby to takie zagmatwane ![]() Dziękuję bardzo za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli portuje się coś z innego języka to czasami lepiej przepisać linijka po linijce a potem jeżeli to działa zrobić refaktoryzację upraszczając kod dzięki czemu jest bardziej czytelny.
Dlatego uważam że Twój sposób był dobry, ale potem powinieneś doprowadzić to do stanu czytelnego i dalej działać nawet jeśli ostatecznie wrócisz do stanu prawie pierwotnego. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 20:16 |