![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam w bazie tabele id[int], data[RRRR-MM-DD], tresc.
Chcac sortowac po dacie daje sie zapytanie: Kod $wynik = mysql_query ("SELECT id, data, tresc FROM baza ORDER BY data DESC LIMIT"); Chcialbym jednak sortowac to wsteczenie po dacie i id, czyli z najwyzsza data i najwyzszym id na gorze. Jak sortowac zapytanie po dwoch polach? -------------------- run Forest run ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2004 Skąd: Golub-Dobrzyń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jes to możliwe (sprawdziłem zanim napisałem tobie) i kod będzie wyglądał tak:
W miejscu limit wstawiasz co chcesz.. jaka ilość ma być wyświetlona... -------------------- PHP 4.3.11 apache 1.3.31 i wszystko
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiazanie
Kod $wynik = mysql_query ("SELECT id, data, tresc FROM baza ORDER BY data, id DESC"); nie dziala. Kombinowalem i wymyslilem: Kod $wynik = mysql_query ("SELECT id, data, tresc FROM baza ORDER BY data DESC, id DESC"); i to dziala. Ps. z tym LIMIT to sie zapedzilem po prostu ![]() -------------------- run Forest run ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2004 Skąd: Golub-Dobrzyń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a limit moze ci się przydać później.. więc popracuj nad nim
-------------------- PHP 4.3.11 apache 1.3.31 i wszystko
|
|
|
![]()
|
|
Hehe, nie jestem poczatkujacym i z limit korzystalem wiele razy.
-------------------- run Forest run ...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:43 |