![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem, chcę ułożyć listę osób w kolejności alfabetycznej (wg. imienia). Mam takie zapytanie:
Wszysko było by dobrze, ale pojawił sie problem z kolegą o imieniu Łukasz. Jego imię zaczyna się od "polskiej' litery i jest on wyświetlany na początku listy. Co zrobić, żeby lista była sortowana poprawnie (tzn. Ł powinno być po L) ![]() -------------------- windows nie jest wirusem... wirusy coś robią :)
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie znam się na MySQL tylko na PostgreSQL :] ale może masz jakoś źle ustawione kodowanie bazy?
Przy tworzeniu jej powinieneś podać "Latin2"... coś takiego:
W tedy przy zapisywaniu do bazy masz od razu: ""iso-8859-2". Poza tym... wiem, że ten temat był poruszany... poszukaj dobrze :| -------------------- Jeśli wiesz jak coś zrobić zrób to, jeśli nie wiesz... ryzykuj :o)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Kamis w Postgresie to nie zalezy od kodowania tylko konfiguracji jezyka sortowania.
A tak po za tematem nie mozesz pisac ze sie znasz na czyms, bo zawsze znajdzie sie ktos to udowodni Ci ze tak nie jest. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może inaczej :| Bardziej znam PostgreSQL niż na MySQL (znajomość prawie zerowa... nie licząc podstawowej składni SQL) dlatego tak napisałem. SongoQ sorry, ale tego posta pisałem o godzinie 2:30... więc to była pomyłka w zdaniu :/ Wszystkich urażonych moją wypowiedzią... serdecznie przepraszam
![]() Ten post edytował Kamis 18.05.2005, 16:30:22 -------------------- Jeśli wiesz jak coś zrobić zrób to, jeśli nie wiesz... ryzykuj :o)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja też nie znam się za bardzo na MySQL'u. Moge jedynie powiedzie, że w mojej bazie jest System porównań: latin1_swedish_ci... Czy jeśli zmienię na jakiś inny to coś pomoże
![]() A może da się to jakoś inaczej załatwić ![]() Ten post edytował camelx 18.05.2005, 17:15:04 -------------------- windows nie jest wirusem... wirusy coś robią :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:45 |