![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Oto schemat bazy danych na dobry początek:
Problem leży w sortowaniu. Sortuję po dacie, po kwocie i po kim, czyli po nazwie użytkownika, a dokładnie odbiorcy, bo wysyłający to my. Po dacie i nazwie działa, ale po kwocie nie. Kwoty zapisuję zazwyczaj tylko jako dodatnie, ale postanowiłem, że systemowe będę zapisywał jako minusowe. I moje pytanie - jak stworzyć zapytanie, które będzie takie coś robiło lub jak zmienić schemat bazy danych? Pozdrawiam, Largo |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, Oto schemat bazy danych na dobry początek:
Ale to tylko tabela nie baza danych ![]() Jeżeli masz same liczby ujemne to ORDER BY ABS( liczby_ujemne ) DESC czyli odwrotne sortowanie liczb dodatnich. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Ale to tylko tabela nie baza danych ![]() To i ja się czepię: w takim razie według Ciebie czym jest schemat bazy danych? Bo dla mnie jest to schemat tabel w niej się znajdujących, a jeśli kolega ma jedną tabelę to schemat bazy = schemat tej tabeli. @Largo: Wydaje mi się, że wszystko powinno działać bez żadnego kombinowania. Daj tu jeszcze zrzut jakiś przykładowych danych z tej tabeli (najlepiej w formie INSERT INTO) oraz zapytanie, którym wybierasz później dane. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
skowron-line - masz rację, pomyliłem się, ale inne tabele nie są potrzebne do tego problemu :-) Czego problem dotyczy chłopaki? Kupując via automat, dodaję kwotę w postaci ujemnej, ale zwykłe transakcje ( user -> user ) wysyła kwoty normalne, i nie wiem czy muszę pobawić się przy tabeli, czy znacie rozwiązanie dla tego? Np. kupiłem coś i mam -100, potem wysyła mi użytkownik 200, a ja mu odsyłam 100. Co daję wynik kwoty: -100, 200, 100 Z tego sortowanie nie wyjdzie, bo pokażę i -100, potem 100 ( bo niższa kwota ) i 200, ale jakbyś dali 300, to ona byłaby ponad. Muszę przeprojektować tabele, czy macie inne sugestie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 9 Dołączył: 22.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może dorzuć jeszcze do tabeli typ transakcji ? I tam będziesz mógł wrzucić -1 / 1 w zależności czy user->user czy systemowe.
Sortowałbyś po KWOTA * TYP, wtedy. Chociaż przyznam się, że do końca nie rozumiem Twojego problemu i czemu zapisywać wogóle wydawanie pieniędzy jako dodatnie wartości. Moim zdaniem zamiast kombinować, zmień błędne założenia :] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a takie cos? pisane na szybko:
Ten post edytował maly_swd 18.11.2009, 11:43:43 -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]()
|
|
Witam,
Dlatego to właśnie napisałem! Nie wiem czy tabela nie została przekombinowana, czy dobrze to przemyśleliśmy... Czemu dawałem dodatnie kwoty? Jeden INSERT to informacje dla dwóch osób. Jedna widzi, że otrzymała z klasą CSS dodatnią itp, a inna odwrotnie. Jeżeli zapisywałbym kwotę ujemną zawsze to nie wiem czy to byłoby rozsądne? Flaga is_system sugeruje to, że transakcja jest systemowa lub jej brak, że nie jest, co dodatkowo oznajmia brak danych nt. odbiorcy ( recipient_id = 0, recipient_fg = 0.00 ), więc ja to tak rozmyśliłem. Może błędnie, chętnie przyjmę nowe sugestie. Oto dane dla phpion:
User -> User:
System:
Pozdrawiam! Ten post edytował Largo 18.11.2009, 12:05:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 9 Dołączył: 22.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Radziłbym jednak przeprojektować tą bazę i inaczej zaplanować transakcje.
Ja bym zapisywał wszystko w dodatnich wartościach + typ transakcji. Jeśli dałbyś typ: 0 - system 1 - user->user to moglbys wtedy swobodnie sortowac w ten sposob, że najpierw po typie (0 byłyby same ujemne) (1 sam dodatnie) i w drugiej kolejności po faktycznej kwocie. Zrezygnowałbym jeszcze z zapisywania isSystem, które nic nie wnosi do tabeli tylko duplikuje logike zapisywania ID nadawcy / odbiorcy. |
|
|
![]()
|
|
Witaj,
Problem z tym, że systemowe transakcje w paru przypadkach mogą być pozytywne, tzn. użytkowników coś z tych operacji otrzymuje :-) Co wtedy? Ogólnie Twój zamysł mi się podoba i raczej skuszę się na niego. Musimy jedynie skorygować ten problem. Pozdrawiam, Largo |
|
|
![]()
|
|
Nie do końca też rozumiem po co sortowanie po KWOCIE w tym modelu. Czy wogóle w aplikacji będziesz sortował zarówno kwoty z systemu dodatnie jak i ujemne w jednym widoku ?
Poza tym moim zdaniem sortowanie po transakcjach nie powinno uwzględniać znaku transakcji tylko jej wielkość. Czyli miałbyś coś takiego: 300 -250 200 -100 50 Takie byłoby sortowanie a nie: -300 -100 100 200 300 Nie do końca wiem jaki chciałbyś efekt uzyskać. Czy mógłbyś na jakmś przykładzie to puścić ? Dajmy na to transakcje: 1. user-user (+300) 2. user-user (+100) 3. systemowa (-100) 4. systemowa (-200) 5. systemowa (+150) Jakbyś to widzieć to po przesortowaniu ? |
|
|
![]()
|
|
Witaj,
W sumie masz rację, ale cała ekipa i postanowienia zostały zmienione. Nagle nie widzą sensu do sortowania po kwocie. A czy Twój sposób: 300 -250 200 -100 50 Będzie działał na tej zasadzie co opisałeś powyżej? Usunąłem is_system, dodałem type dla tinyint(1) i jako 0 dałem zwykłe, a 1 jako systemowe. I jeżeli chciałbym sortować, wystarczy tylko tych danych używać? Pozdrawiam, Largo Ten post edytował Largo 18.11.2009, 15:55:34 |
|
|
![]()
|
|
Dla takiego efektu to nie widze wogóle problemów...
Sortujesz tylko po KWOTA DESC zapisując zawsze tylko wartości dodatnie. Minus ("-") przed liczbami musi się pojawić tylko dla użytkownika, ale nie bierze udziału w sortowaniu. Więc tak naprawdę do samego sortowanie używajcie tylko kwot dodatnich i po tym możecie sortować uzyskując powyższy efekt. Jeśli chodzi o znak to właśnie bazowałbym na tym polu TYP, czyli w modelu MVC w widoku sprawdzasz czy transakcja wyświetlana jest typu USER_USER czy SYSTEM_MINS bądź może SYSTEM_PLUS i wtedy to już tylko jest logika widoku czy pokazać minusa czy nie. W bazie byloby tak: KWOTA TYP ____________________ 300 USER_USER 250 SYSTEM_MINUS 200 SYSTEM_PLUS 100 USER_USER 50 SYSTEM_MINUS Robisz wtedy tylko "ORDER BY KWOTA DESC" i masz przesortowane tak jak chciałeś. Podczas wyświetlania w PHPie foreach($transactions as $trans) { if($trans['typ'] == SYSTEM_MINUS) print "-"; print $trans['kwota']; } Kod oczywiście bardziej podglądowy niż do użycia. W bazie danych TYP proponowałbym jako ENUMa zrobić a zmienne w PHP define(''). Ale szczegóły implementacji już pozostawiam Wam ![]() Wg mnie problem był poprostu źle wytłumaczony :] |
|
|
![]()
|
|
Witaj,
Albo jeszcze inaczej... Podczas transakcji systemowych mam do wyboru zapis dodatni lub ujemny. Zawsze mogę dodać parametr do zapisu transakcji i tam określać czy zapisać log systemowy, jako dodatni lub ujemny. Zapis taki sam idzie do bazy, a w logice prosty kod:
I mam po problemie, ale Twoje propozycję rozważę. Zobaczę co powie kolega, ale pewnie zgodzimy się z Tobą :-) Dzięki za rozwiązanie problemu, teraz już nie ma kłopotu z tym i parę innych spraw się wyjaśniło. Pozdrawiam, Largo |
|
|
![]()
|
|
Liczy się idea
![]() Powodzenia |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 19:38 |