![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%)
|
W manualu nic nie pisze na ten temat,
a nie lepiej zrobić takie przypisanie w php, a potem tablica przypisać do zmiennej smarty? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 565 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
Cytat W manualu nic nie pisze na ten temat, Czy oby napewno?http://smarty.php.net/manual/en/language.function.php.php Oczywiscie jesli ciagle mowimy o smarty (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%)
|
nospor: Ale przecież pytanie nie dotyczyło wstawki php,
tylko jak zrobić w smarty coś co w php zrobiło by się tak. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
Mozna uzyc {assign}, ale tylko do przypisania wartosci bedacej stringiem. Jesli chcesz przypisac tablice to niestety jedyna mozliwosc daje uzycie bloku {php} o ktorym pisal nospor (@php programer - moim zdaniem odpowiedz nospora jest jak najbardziej wlasciwa bo w smarty do robienia takich rzeczy jak w php sluza wlasnie znaczniki {php}, co nie zmienia faktu, ze jest to generalnie kiepski pomysl aby robic w szablonie cos co powinno sie dziac poza nim)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2006 Ostrzeżenie: (10%)
|
Jak mogę wewnątrz szablonu przypisać do zmiennej jakąś tablice?[/php] nie da się jeśli chodzi Ci o coś takiego
możesz użyć bloku {php} o którym wspomnieli koledzy wyżej... Ten post edytował nazihipi 22.08.2006, 10:51:02 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
a nie lepiej zrobić takie przypisanie w php, Myślałem, że wrażnie napisałem co chce osiągnąć?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Wiem, że tak się da ale po prostu mam inną potrzebe. Krótkie wyjaśnienie. Mam szablon w którym na dzień dzisiejszy mam listę jakiś 6 powiedzmy linków. Poza jedną zmienną rzeczą nie różnią się praktycznie niczym więc fajnie by było zamiast 6 razy coś wypisywać lepiej zrobić pętle na tych 6 elementach. Łatwiejsze w modyfikowaniu i przejrzystsze. Nie ma żadnych szans aby liczba tych opcji kiedykolwiek się zwiększyła więc nie ma sensu ich assignować w php. W sumie to jeśli by to było tylko tyle to mimo wszystko bym je assignował ale jest jeszcze jedna rzecz. Szablon jest wyykorzystywany w wielu metodach php. Za każdym razem każda z tych metod musiałaby skądś czytać liste opcji i ją assignować do template'a. Dlatego rozwiązanie w stylua potem tablica przypisać do zmiennej smarty? wydawało mi się dobrym pomysłem... szkoda, że nie działa. Dziękuje wszystkim wam za odpowiedzi. Chyba wykorzystam tą metodę co opisałem czyli będę przypisywał w poszczególnych metodach a liste elementów będę brał z konfiguracji Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
Cytat Szablon jest wykorzystywany w wielu metodach php. Za każdym razem każda z tych metod musiałaby skądś czytać liste opcji i ją assignować do template'a Chyba mijasz się z podstawową ideą szblonów, szblon ma pokazywać jedynie efekt końcowy, a nie wykonywać operacje logiczne, Cytat Za każdym razem każda z tych metod musiałaby skądś czytać liste opcji i ją assignować do template'a No to co za problem wsadzić to w php do funkcji, po to stworzono funkcję aby wsadzać tam kod, który ma być wielokrotnie wykorzystywany. Ten post edytował php programmer 23.08.2006, 08:46:11 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 565 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
A jesli juz tak bardzo sie upierasz, by miec to w szablonie, to napisze se plugin, ktory bedzie assign robil do szablonu, a plugin ten wywoluj w szablonie.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Sam również miałem potrzebę przypisania do zmiennej w szablonie tablicy. Rozwiązanie znalazłem na stronie http://smarty.incutio.com/?page=SmartyTips. Wygląda ono następująco :
Jakoś nie mogłem znaleźć nigdzie w dokumentacji smarty informacji na temat modyfikatora split, ale rozwiązanie działa. Pozdrawiam Marcin |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 4.04.2026 - 20:43 |