![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam, chciałbym, abyście ocenili mój nowo powstały skrypt forum z auto - instalacją
Skrypt był zintegrowany z portalem, lecz w związku z zainteresowaniem szerszego grona użytkowników postanowiłem wypuścić go w wersji instalacyjnej. http://znajomek.unixstorm.org/forum/phpforum.zip -- Jeżeli temat jest niezgodny z regulaminem/narusza go, proszę o usunięcie -------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok błędy jakie zauważyłem w ciągu kilku minut od ściągnięcia:
-hasła w bazie trzymane gołą md5 -złe kodowania plików (sporo w ansii) -używanie krótkich tagów "<?" na przemian z "<?php", ja mam np. wyłączone krótkie tagi -nie sformatowany kod, przez co nieczytelny, używaj tabulatorów (a raczej spacji) -źle rozplanowana baza błędy z cyklu: --przy md5 hasło może mieć 32 znaki, a pole jest ustawione na varchar z 255 znakami --daty zapisywane w varchar... --w miejscach gdzie powinine być tinyint/enum używane inty --w miejscach gdzie powinny być tiny int są varchary (np. poziom) --brak relacji. Np w tematach zamiast powiązać autora z tematem jest zapisywane jego login w pełnej postaci, dodatkowo treść tematu to varchar... -po instalacji dziesiątki noticów na głównej -logowanie kieruję na jedną stronę i nie powraca Edit. Kilka uwag wysyłam na pw. Jak dla mnie 0/10 Ten post edytował lobopol 11.12.2011, 15:24:30 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kodu nie mogę pobrać, wersja live... masakra.
- brak doctype - złe kodowanie, powinno być utf-8 - praktycznie same tabele I w zasadzie tyle od strony wizualnej, Ocena -30/10 ![]() -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
skrypt: http://znajomek.unixstorm.org/checker
na jakiej podstawie oceniasz -30/10, czy tylko dlatego, że na tabelkach ? -------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak patrzę to nadal podatne na ataki i część plików ma złe kodowanie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Atakuj, śmiało.
iso-8859-2 -> złe kodowanie? -------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
plik index php, tak samo install.php kodowanie ansii,
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
install.php się nie używa, dzięki za uwagi na pw
-------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skrypt: http://znajomek.unixstorm.org/checker na jakiej podstawie oceniasz -30/10, czy tylko dlatego, że na tabelkach ? Tak, tylko i głównie dlatego. Skrypt jest raczej Twoją wersją ćwiczebną, czegoś co pierwszy raz napisałeś i jest to coś 'większego'? Jeśli tak to ok. Jednak ma to raczej rangę "księgi gości" jakie można spotkać w necie z lat 90. Mało kto się zainteresuje tym skryptem, ponieważ: - strukturalny kod jest mało optymalny pod względem modyfikacji - wszytko jest po polsku, kod raczej piszemy w języku angielskim - brak dokumentacji, opisu co robi dany fragment/funkcja - brak oddzielenia kodu php od html - przy łączeniu z bazą wykorzystujesz jakieś śmieszne funkcje "zapytaj" i łączysz się przez mysql_* a dzisiaj PDO to standard kod:
fopen przy czymś tak prostym? są inne funkcje do tego, ale się czepiam, już pominę fakt że wczytujesz plik który nic nie zawiera. - źle zamykasz i otwierasz znaczniki, ale o tym już Ci ktoś napisał. Ogólnie... nadal twierdzę że -30/10 to i tak wysoko ![]() Edycja: I co najważniejsze. To w ogóle nie ma żadnych zabezpieczeń. Kompletnie nie masz pojęcia o projektowaniu baz danych. Zakochałeś się w 'varchar' ? Można by tak wymieniać wad bez końca, ponieważ jeszcze ich trochę zostało jednak szkoda czasu. Skrypt jest po prostu marnej jakości. Ten post edytował !*! 11.12.2011, 23:23:49 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat wszytko jest po polsku, kod raczej piszemy w języku angielskim A gdzie to jest,napisane?Dla mnie jak kto woli. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
varchar(999) i varchar(9999) he?
zabezpieczen praktycznie zero, gole zmienne ida prosto do bazy i to wszedzie praktycznie. przy rejestracji 4 zapytania do tabeli uzytkownicy, po co az tyle? trzeba się niestety zgodzic ze to forum nie nadaje się do uzycia -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako config nie prościej dać .ini ? Łatwiej edytować i nie musisz robić czegoś takiego:
Bany wyrzuć do osobnej tabeli, o typach nie wspominam bo już było. Jeżeli ustawiasz np.
Skoro not null to jak default? W ogóle co oznaczają pola:
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
A gdzie to jest,napisane?Dla mnie jak kto woli. Tak zostało przyjęte, Język angielski jest podstawowym językiem w programowaniu jak i w informatyce. Grzebałbyś w kodzie który jest napisany po hiszpańsku czy rosyjsku? Tak samo nikt nie będzie grzebał w kodzie napisanym po polsku, szczególnie że większe serwisy, które magazynują kod otwarty, nawet go nie przyjmą, już nie wspominając o firmach, które chciałby go np. kupić. Ten post edytował !*! 16.12.2011, 12:27:59 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 16:08 |