![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio miałem problem z rezczytaniem się pewnej wiadomości... za dużo było w niej nie znanych mi skrutów... (wstyd się przyznać...)
Dla tego postanowiłem założyć ten wątek... Oto wyjaśnienie znaczenie bardzo obszernej listy skrutów... AAAAA - American Association Against Acronym Abuse Amerykańskie Stowarzyszenie Przeciwko Nadużywaniu Skrótów ABT - About Mniej więcej, w przybliżeniu ADN - Any Day Now Na dniach AFAIK - As Far As I Know Z tego co mi wiadomo AFJ - April Fool's Joke Żart Prima Aprilisowy AFK - Away From Keyboard Z dala od klawiatury AOL - Army Of Lamers Rzesze lamerów APO - POLSKIE A przy okazji ASAP - As Soon As Possible Tak szybko jak tylko to możliwe ATM - At The Moment W tej chwili ATSD - POLSKIE A tak swoją drogą B4 - Before Wcześniej BAK - Back At Keyboard Z powrotem przy klawiaturze (komputerze) BAT - Back At Terminal Z powrotem przy terminalu (komputerze) BC - (B/C) Because Ponieważ BD - Big Deal Wielka mi rzecz BEG - Big Evil Grin Złośliwy uśmiech BG - Big Grin Wielki uśmiech BIF - Basis In Facts Oparte na faktach BITB - Back In The Business Z powrotem w interesie BOC - But Of Course Ależ oczywiście BOT - Back On Topic Wracając do tematu BRS - Big Red Switch "Duży czerwony wyłącznik" BTW - By The Way Swoją drogą, przy okazji, a'propos C&G - Chuckle And Grin Chichocząc i śmiejąc się C4N - Ciao For Now Do zobaczenia, na razie CAD - Ctrl + Alt + Del CB - Citizens Band Pospolite ruszenie CNP - Continued in Next Post Dokończenie w następnej wiadomości CU - See You Do zobaczenia CYA - See You Do zobaczenia DCW - POLSKIE Dla Ciebie wszystko DIY - Do It Yourself Zrób to sam DL - (D/L) Download Ściąganie plików DSH - Desperately Seeking Help Rozpaczliwie poszukuję pomocy DTRT - Do The Right Thing Zrób coś dobrego / Zrób to dobrze EG - Evil Grin Diabelski uśmiech EMML - E-mail Me Later Napisz do mnie później EMSG - E-mail Message Wiadomość pocztowa EOD - End Of Discussion Koniec dyskusji EOM - End Of Message Koniec wiadomości EOT - End Of Transmission/Thread/Topic Koniec dyskusji/wątku/tematu F2F - Face To Face Twarzą w twarz; spotkanie w rzeczywistości FAQ - Frequently Asked Question Często zadawane pytania FAS - For A Second Na sekundę FAW - For A While Na chwilkę FOD - Finger Of Death Dotyk śmierci FOTLC - Falling Off The Chair Laughing Usiąść sobie ze śmiechu FTF - Face To Face Twarzą w twarz; spotkanie w rzeczywistości FTL - Faster Then Light Szybciej niż światło FTTT - From Time To Time Od czasu do czasu FYEO - For Your Eyes Only Tylko do twojego wglądu FYI - For Your Information Dla twojej informacji G - Grin Uśmiech GDM8 - Good Day Mate Miłego dnia GFC - Going For Coffee Idę na kawę GFD - Going For Drink Wyskakuję na drinka GG - Gotta Go Muszę spadać GIGO - Garbage In Garbage Out Śmiecie na wejściu, śmiecie na wyjściu GL - Good Luck Powodzenia GMTA - Great Minds Think Alike Wielkie umysły myślą podobnie GR8 - Great Świetnie, super HAGN - Have A Good Night Życzę Ci miłej nocy HAND - Have A Nice Day Życzę Ci miłego dnia HF - Have Fun Baw się dobrze HHIS - Hanging Head In Shame Spuścić głowę ze wstydu HMP - Help Me Please Proszę o pomoc HTH - Hope That Helps Mam nadzieję że to pomoże ICBW - I Could Be Wrong Mogę się mylić ICN - I See Now Aha, teraz już wiem/widzę ICOCBW - I Could Of Course Be Wrong Mogę się oczywiście mylić IDA - I Dislike Acronyms Nie lubię skrótów IDK - I Don't Know Nie wiem IDTT - I'll Drink To That! Wypiję za to! IIRC - If I Recall Correctly Jeśli dobrze sobie przypominam IMHO - In My Humble Opinion Moim skromnym zdaniem IMO - In My Opinion Moim zdaniem IMOBO - In My Own Biased Opinion Moim "zakręconym" zdaniem IMPOV - In My Point Of View Z mojego punktu widzenia INPO - In No Particular Order Niekoniecznie w dobrej/tej kolejności IRL - In Real Life W rzeczywistym świecie ISTM - I Seems To Me Wydaje mi się ISWYM - I See What You Mean Wiem co masz na myśli ITRW - In The Real World W rzeczywistym świecie ITYM - I Think You Mean Myślę, że chodzi ci o.... IWBNI - It Would Be Nice If Byłoby miło gdyby... IWBS - I Was Being Stupid Byłem głupi JASE - Just Another System Error Po prostu kolejny błąd systemu JK - (J/K) Just Kidding Tylko żartowałem (-am) JMO - Just My Opinion Po prostu w mojej opinii JTLYK - Just To Let You Know Powinieneś (-aś) to wiedzieć LOL - Laugh Out Loud Śmiech na sali MEG - Mega Evil Grin Bardzo złośliwy uśmiech MMF - Make Money Fast Szybki zarobek MSG - Message Wiadomość MSZ - POLSKIE Moim skromnym zdaniem MTFBWY - May The Force Be With You! Niech moc będzie z Tobą! MYOB - Mind Your Own Business Pilnuj swoich spraw N2S - Needless To Say Nie ma potrzeby mówić NB - POLSKIE Nota bene (warto zaznaczyć, zauważyć) NBD - No Big Deal Bez rewelacji NC - No Comments Bez komentarza NFI - No Friggin' Idea Nie dopracowany pomysł NM - Never Mind Nie ważne NOYB - None Of Your Business Nie Twój interes NP (N/P) - No problem Nie ma sprawy NTG - POLSKIE Nie ta grupa NTG - Not This Group Nie ta grupa OAO - Over And Out Bez odbioru OB - Obligatory Obowiązkowo OBTW - Oh, By The Way Och, a tak przy okazji... OIC - Oh I See Och rozumiem, Aha OIW - POLSKIE O ile wiem ONNA - Oh No, Not Again! Och nie, tylko nie znowu! OT - Off-Topic Nie na temat PDS - Please Don't Shoot Proszę nie strzelać PLS - Please Proszę POS - Piece Of Data Fragment danych POV - Point Of View Punkt widzenia PPL - People Ludzie Q&A - Questions & Answers Pytania i odpowiedzi QL - Cool Ekstra RO - POLSKIE Ręce opadają ROTFL - Roll On The Floor Laughing Tarzając się po podłodze ze śmiechu RTD - Read The Documentation Przeczytaj dokumentację RTW - Repeat Whole Thing Powtórz całość SOL - Sooner Or Later Prędzej czy później SOOL - Still Out Of Luck Ciągle masz pecha SPAM - Stupid Persons' Advertisement Głupie ogłoszenie -------------------------------------------------------------------------- TBDL - To Be Discussed Later Dyskusja odbędzie się później TBDML - To Be Discussed Much Later Dyskusja odbędzie się znacznie później TBH - To Be Honest Szczerze mówiąc TCB - Trouble Come Back Problemy powróciły TDK - The Dog's Knob Bardzo dobrze; bardzo dobry TFTT - Thanks For The Tip Dzięki za poradę TGIF - Thanks God It's Friday Dzięki Bogu mamy piątek THX - Thanks Dzięki TIA - Thanks In Advance Dziękuje z góry TIATLG - Truly, I Am A Living God Naprawdę, jestem żyjącym bogiem TIC - Tongue In Cheek Sarkastycznie TINWIS - That Is Not What I Said To nie jest to co powiedziałem TL&EH - True Love And Eternal Happiness Prawdziwa miłość i niegasnące szczęście TLA - Three Letter Acronym Trzyliterowy skrót TLG - The Living God Żyjący (Prawdziwy) bóg TMTOWTDT - There's More Than One Way To Do This Jest więcej niż jeden sposób aby zrobić to TNT - Till Next Time Do następnego razu TNX - Thanks Dzięki TNX1.0E6 - Thanks A Million Wielkie dzięki TOY - Thinking Of You Myśląc o Tobie TPTB - The Powers That Be Potęga życia TSPPZS - POLSKIE Tarzając się po podłodze ze śmiechu TT - Take That Weź to TTBOMK - To The Best Of My Knowledge O ile wiem TTFN - Ta Ta For Now Do zobaczenia TTUL - Talk/Type To You Later Porozmawiam z Tobą / Napiszę do Ciebie później TTYL - Talk To You Later Porozmawiamy później TTYS - Talk To You Soon Porozmawiamy wkrótce TTYT - Talk To You Tomorrow Porozmawiamy jutro TVM - Thanks Very Much Wielkie dzięki TWIT - That's What I Think To wszystko co o tym myślę TX - Thanks Dzięki TY - Thank You Dziękuję Ci TYCLO - Turn Your CAPS LOCK Off! Wyłącz CAPS LOCK'a! TYVM - Thank You Very Much Dziękuję Ci bardzo U - You Ty U2 - You Too Ty również UCCOM - You Can Count On Me Możesz na mnie liczyć UL (U/L) - Upload Wysyłanie plików UOK - Are You OK? Wszystko w porządku? UOM$ - You Owe Me Money Jesteś winien mi forsę UOMM - You Owe Me Money Jesteś winien mi forsę UR - You Are Jesteś UTBA - Use The Bloody Altavista Użyj pieprzonej Altavisty (wyszukiwarki) VBG - Very Big Grin Bardzo duży uśmiech VEG - Very Evin Grin Bardzo złośliwy uśmieszek VES - Very Evin Smile Bardzo złośliwy uśmieszek VFM - Value For Money Wartość pieniędzy VR - Virtual Reality Rzeczywistość wirtualna VWG - Very Wicked Grin Bardzo nikczemny uśmiech VWS - Very Wicked Smile Bardzo nikczemny uśmiech W - Wink Mrugnięcie okiem W8 - Wait Poczekaj WAD - Without A Doubt Bez wątpliwości WAUF - Where Are You From? Skąd jesteś? WAW - Why Ask Why Dlaczego pytasz dlaczego? WB - Welcome Back / Write Back Witamy znowu / Odpiszę WBASAP - Write Back As Soon As Possible Odpiszę tak szybko jak będzie to możliwe WBMBF - Wanna Be May Boy Friend? Chcesz być moim chłopakiem? WBMGF - Wanna Be May Girl Friend? Chcesz być moją dziewczyną? WBS - Write Back Soon Odpiszę wkrótce WDOI - Wouldn't Dream Of It Możesz o tym nawet nie marzyć WDYMBT - What Do You Mean By That? Co o tym myślisz? WFM - Works For Me U mnie działa / Pracuj dla mnie WG - Wicked Grin Podły uśmiech WGO - What's Going On? Co się dzieje? WH - What's Happening? Co się stało? WIBNI - Would It Be Nice If Byłoby miło gdyby... WISP - Winning Is So Pleasurable Zwyciężanie jest tak przyjemne WIYR - Where Is Your Replay Gdzie jest twoja odpowiedź? WOFTAM - Waste Of Flaming Time And Money Strata czasu i pieniędzy WOL - Win Or Lose Zwyciężyć lub przegrać WRT - With Regard To Z pozdrowieniem dla WRU - Who Are You? Kim jesteś? WT - Without Thinking Bezmyślnie / Nie myśląc WTH - What The Hell? Co się dzieje? WTF - What The Fuck? Co do cholery? WTFRU - Who The Fuck Are You? Kim ty do cholery jesteś? WTHDTM - What The Hell Does That Mean? Co to ma znaczyć? WTTC - Welcome To The Club Witamy w klubie (grupie, towarzystwie,...) WTTM - Without Thinking To Much Nie myśląc zbyt wiele WTY - Waving To You Macham do Ciebie WU - What's Up? Jak leci? WYGIWYAF - What You Get Is What You Asked For Dostajesz to o co prosiłeś WYGIWYG - What You Get Is What You Get Dostajesz to co dostajesz WYGIWYPF - What You Get Is What You Pay For Dostajesz to za co zapłaciłeś WYSINNWYG - What You See Is Not Necessarily What You Get To co widzisz - niekoniecznie dostaniesz WYSIWYG - What You See Is What You Get To co widzisz - dostaniesz XYL - Ex Young Lady Już nie młoda kobieta YA - Yet Another Jeszcze jeden YABA - Yet Another Bloody Acronym Jeszcze jeden cholerny skrót YABSA - Yet Another Bloody Stupid Acronym Jeszcze jeden cholerny głupi skrót YAFIYGI - You Asked For It You Got It Prosiłeś się, to masz YATOM - Yet Another Off-Topic Message Jeszcze jedna wiadomość nie na temat YBS - You'll Be Sorry Pożałujesz YD - You're Dead Już jesteś martwy YGLT - You're Gonna Love This To ci się spodoba YGWYPF - You Get What You Pay For Dostałeś to za co zapłaciłeś YHBT - You Have Been Trolled Dałeś się nabrać YHBM - You Have Bin Mail Dostałeś niepotrzebny e-mail YHM - You Have Mail Dostałeś e-mail YIU - Yes, I Understand Tak, rozumiem YL - Young Lady Młoda kobieta YM - Young Man Młody mężczyzna YMBJ - You Must Be Joking Chyba żartujesz YMMV - Your Mileage May Very Różnica doświadczenia YMMVG - Your Mileage May Very Greatly Wielka różnica doświadczenia YNF - You're Not Funny Nie jesteś zabawny YW - You're Welcome Witam Cię YWIA - You're Welcome In Advance Ależ proszę Zmiany: - Autor zmienil/usunął część wpisów (do linii) (reszta zajmie się przy kolejnym napływie czau i siły...) - XXX zmienił rozmiar czcionki -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bardzo sie przyda hehe
-------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
inicjatywę popieram i przyklejam
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Post dokładnie obrazuje, jak zanika zdolność konwersacji. Powiedzcie mi, w którym tekście oficjalnym (dokumentacja, książka, artykuł naukowy) autor napisze:
Cytat DPAITNWL DSH AWYR BRBGTGP Cytat Disturbing People And Irritating The Neighbours With Laughter Desperately Seeking Help Awaiting Your Reply Be Right Back, Got To Go Pee Cytat Przeszkadzając ludziom i irytując sąsiadów śmiechem Rozpaczliwie poszukuję pomocy Oczekując Twojej odpowiedzi Zaraz wracam, muszę iść się wysikać Przecież to woła o pomstę do nieba... A gdzie zdolność normalnej komunikacji? Później powstają potworki w stylu tekstów kilku moich ulubieńców na tym forum, których rozczytanie graniczy z cudem i grozi ciężką choroba psychiczną...
Jestem na NIE przeciwko stosowaniu takich skrótów. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 197 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2003 Skąd: z Marsa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Strasznie dużo tego.
Ja też jestem za zakazem używania tego. (no może poza AFAIK, AFAIR, ROTFL, RTFM) reszta jest totalnie bezużyteczna ![]() Pozdro |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Używać może i nie należy - wiedzieć gdzie sprawdzić, co dany wpis oznacza - czasem warto...
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat DPAITNWL DSH AWYR BRBGTGP
Faktem... nawet z takim "pojęciownikiem" trudno było by to zrozumieć, ale nie każdy początkujący forumowicz musi wiedzieć co oznacza "IMO"... @DeyV: Dzięki za przyklejenie... -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
zas IMHO lub IHMO IHOM ... j. polski jest na tyle jednoznaczy i piekny ze dodawanie skrotow obcojezycznych w wypowiedziach jest minimum oznaka nietaktu w stosunku do pozostalych user-ow oraz brakiem szacunku do jezyka ojczystego.
Ciekaw jest czy na codzien mowisz do mamy IHMO ......... . |
|
|
![]()
|
|
Ja? Nie!
Nie stosuje w zasadzie żadnego z tych skrutów, ale już nie raz się spotkałem z wypowiedziami, które były wręcz nafaszerowane różnymi nie zrozumiałymi dla mnie skrótami... Poza tym czy "It's_me" to po polsku? -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat Poza tym czy "It's_me" to po polsku? Avatar czy sam nick osoby to co innego niż forma wypowiedzi.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator planeta/IRC Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 385 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uważam że samo użycie prostego skrótu typu IMO, ROFTL czy RTFM (@Bakus: jakie fu**ed, przeciez tam miało być friendly!), nie jest czymś bardzo złym i mozna sobie na to od czasu do czasu pozwlić
![]() -------------------- "Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog |
|
|
![]()
|
|
@Cudi: Jestem otwarty na propozycje... co ma zostać, a co mam usunąć??
@Cudi: "jakie fu**ed" ![]() @scanner: to był (i jest) sarkazm... -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator planeta/IRC Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 385 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat RTFM - Read This Fucked Manual/Message Przeczytaj ten pieprzony podręcznik/komunikat
Co usunąć? Myśle że dużo by tego było, np. taki ROTFLSTC to już chyba przesada... Myśle ze na poczatek te bardzo dlugie anglojęzyczne skróty typu AWGTHTGTTA, przecież tego i tak nikt nie nauczy sie na pamięć... -------------------- "Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmienilem temat na Skroty...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Cytat zas IMHO lub IHMO IHOM ... j. polski jest na tyle jednoznaczy i piekny ze dodawanie skrotow obcojezycznych w wypowiedziach jest minimum oznaka nietaktu w stosunku do pozostalych user-ow oraz brakiem szacunku do jezyka ojczystego. Bingo - tym bardziej ze skroty istnieja nie tylko po angielsku. W wypowiedziach na usenecie uzywam np
ZTCP, ZTCW, MBSZ (lub po prostu MSZ) oraz oczywiscie SOA#1 ;) czeste sa rowniez np P,PPNMSP, MSPANC no i oczywiscie NTG :) Cytat Ciekaw jest czy na codzien mowisz do mamy IHMO ......... . Nie (mam nadzieje :) Za to co jakis czas slysze "lol" ;)
Pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
odpowiem w ten sposob.
ze rozmowa z czlowiekiem ktory bedzie uzywal ww. ciagi literowe bedzie minimum uciazliwa. Natomiast z cala odpowiedzialnoscia poprosze autora posta o spolszczenie swojej wypowiedzi gdy pojawia sie literki typu: OTF lezy OOO jablko. N ze je nie zjadlem. ale byl MYK. I teraz MYK oznacza ze zrobie unik i cos pozytywnie wyjdzie czy tez w wolnym tlumaczeniu z j. angielskiego Przestań o tym pisać (gadać). Wiec wszystko jest dozwolone ale w odpowiednim dawkowaniu. Zas widze ze bakus poprostu znalazl gdzies ww. liste i poprostu wkleil bo nie mial co robic. jest tam okolo 500 skrutow (moje emocje wskoczyly na maksymalne obroty gdy liczylem te literki) ludzie czy wam naprawde az tak mozgi zlasowalo ![]() ![]() RTMF LOL IHMO IMO EOT 6 no ok dodajmy te ktore wy znacie a ja nie znam razem niech bedzie 20 4% wszystkiego i odrazu juz trzeba wrzucac wszystkie skruty. Chce mi sie krzyczec ..... dobra a dlaczego tylko j. angielski francuski jest ladniejszy nie wspominaja o hiszpanskim ktory ma niesamowita plynnosc zostaje niemiecki czeski szwecki no i jeszcze oczywiscie eskimoski ... Czy nie macie co robic, czym sie zajac ![]() @bakus: moj nick jest moim nickiem nie skrutem. Tak samo bakus - pewny jestes ze wto jest w j. polskim ![]() na tym temat koncze EOT moje emocvje tak jak w IDOL-u byly prawdziwe jezeli kogos urazilem lub zabolala moja wypowiedz to przepraszam natomiast mam nadzieje ze dotrze do niektorych osob ze hydepark to nie smietnik. temat odklejam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.04.2025 - 06:02 |