![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2003 Skąd: Szczecin->niebuszewo->*(next to window) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chcialbym przy pomocy php i mysql zrobic sklep internetowy. Od czego mam zaczac i na co zwrocic uwage. Oczywiscie zanm php ale sklepu jeszcze nie robilem. bylbym wdzieczy za porazdy, artykuly, linki itp. dzieki ![]() -------------------- Jeśli życie to kara to nieźle nabroiłem ;-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Jak ? Powoli...
A tak poważnie to najpier musisz zaprojektować bazę danych sklepu oraz dokumentację tejże bazy. Na tej podstawie zacznij pisać jądro a potem kolejne moduły. Np. w takiej kolejności:
Ten post edytował Puciek 23.06.2004, 14:10:52 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie to temat sklepu byl pare razy poruszany na forum. Ja niestety mam ta przyjemnosc i pisze w tym momencie sklep.
Jesli piszesz sam dla siebie to rozumiem ze sklep bedzie mial mozliwosc obslugiwania kazdej kategorii produktow. Wiec co za tym idzie przydalo by sie pomyslec o wdrozeniu tam szablonow. Jesli chodzi o produkty i kategorie produktow, to musisz opracowac sobie metode ktora pozwoli na przedstawianie dowolnej ilosci cech produktu w wybranej kategorii. Proponuje wziasc pod uwage mozliwosci promocji dla roznych produktow, a przy nich upusty procentowe lub o dana kwote. Potwierdzenie zamowienia, potwierdzenie wyslania produktu. Kategorie moga posiadac podkategorie, ilosc w glab dowolna, sposob zapisania drzewa katalogow dowolny Koszyk - rzeczy chyba oczywista. logowanie dla klientow panel administracyjny szczegolow mozna wypisywac jeszcze duzo. Sklep jako taki jest prosty, ale roboty jest duzo. Ja sowjego juz mam dosc ![]() -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Puciek @ 2004-06-23 15:01:41)
Grup i Mniejwięcej ![]() ![]() -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Cytat(kicaj_ @ 2004-06-23 15:09:08) Grup i Mniejwięcej ![]() ![]() Drogi mój ty obiadku... Czy mam se dokleić w sygnaturece link do scanu z zaświadczenia o dyslekcji, dysortografi i dysgrafi ? Błagam - nie poprawiajcie bo to wnerwia -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Puciek @ 2004-06-23 15:11:47) Czy mam se dokleić w sygnaturece link do scanu z zaświadczenia o dyslekcji, dysortografi i dysgrafi ? Błagam - nie poprawiajcie bo to wnerwia Masz problemy z dys*? Poczytaj na forum, byl temat na ktorym jest ostra krytyka tego "modnego" ostatnio tematu... Poprawiam Cie nie dlatego ze sprawia mi to przyjemnosc, ale zeby lepiej sie czytalo mi., jak i innym. -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2003 Skąd: Szczecin->niebuszewo->*(next to window) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sklep nie dla mnie ja bym dla wlasnej przyjemnosci czegos takiego nie tworzyl, wszystko to co mowicie sie zdadza z tym co sobie wymyslilem.
Problem ze bede to robil am a jak slusznie zauwazylisie to jest sporo roboty. Najwieksze watpliwosci mam co to koszyka, jak go zrealizowac?? trzymac w cookie?moze w sesji moze w jednym i drugim? nie wiem sam? co myslicie? Czy sa jakies przeslani sugerujace aby najpierw uzytkownaik podawal dane teleadresowe i dopiero mial dostep do sklepu czy moze lepiej zeby dane byly podawane po sakonczeniu zakupwow? no i przyszlo mi jeszcze do glowy jak zrealizowac dowolna liczbe kategorii?? oczywiscie wiem ze to trza w bazie dancyh. mozey by trzymac pole dla kazdego proguktu z podkategoria i osobna tabele gdzie bym wyszukiwal do jakiej kategorii nalezy dana podkategoria?? narazie sobie tak gdym mam jeszcze czas ale jak cos wam przyjdzie na mysl to dawac;) Ten post edytował squid 23.06.2004, 15:04:47 -------------------- Jeśli życie to kara to nieźle nabroiłem ;-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(squid @ 2004-06-23 14:53:55) no i przyszlo mi jeszcze do glowy jak zrealizowac dowolna liczbe kategorii?? oczywiscie wiem ze to trza w bazie dancyh. mozey by trzymac pole dla kazdego proguktu z podkategoria i osobna tabele gdzie bym wyszukiwal do jakiej kategorii nalezy dana podkategoria?? narazie sobie tak gdym mam jeszcze czas ale jak cos wam przyjdzie na mysl to dawac;) Poszukaj informacji o drzewach w bazie danych - katalog produktów to takie drzewko ![]() -------------------- Enceladus
Warsztat: bez warsztatu Aktua |
|
|
![]()
|
|
chozi o cos takiego??
gdzie nazwa tabeli moze byc nazwa kaegorii, o to chodzi? -------------------- Jeśli życie to kara to nieźle nabroiłem ;-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Czeladź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja własnie używam czegoś takiego jako drzewka. no może nie dokońca. mam jedną tabele, a dla lewelu 1 parrent_id jest null. do takiego zastosowania starczy:) a co do koszyka: ja robie w sesji. Po części ciasteczka są też wykożystywane, kiedy sesja jest włączona. produkty w koszyku robie za pomocą serialize. tablica którą serializujesz: jako klucz to id towaru, a vartość to liczba sztuk.
Może jest jakieś leprze rozwiązanie? Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja jestem zdecydowanie za trzymaniem koszyka w bazie, czasem coś się zacznie trzeba odejść od kompa .... a sesja idzie w kosmos.
-------------------- Enceladus
Warsztat: bez warsztatu Aktua |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Czeladź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to jest druga możliwość:) to wszystko zależy jakiego typu to ma być koszyk. czy taki wieczny czy nie. jeśli chcesz aby koszyk się kasował po wylogowaniu - to sesje, a jeśli koszyk stały to baza. można połączyć także te 2 metody, np przy logowaniu pytać sie czy zostawić koszyk czy nie. a co do samych sesji - chyba da się ustawić tak żeby było dobrze - tzn timeout sesji.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:26 |