Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Shoutbox/chatbox nie obciążajacy serwera
batat

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Przez kilka miesięcy korzystałem z shoutboxa opartego na pliku tekstowym i JS. Problem polegał na tym, że skrypt sprawdzał co kilkanaście sekund, czy pojawił się nowy wpis, aby na bieżąco wyświetlać rozmowy. Niestety generowało to kilkadziesiąc tysięcy zapytań do serwera dziennie (~14% wszystkich zapytań) przez co maszyna momentami strasznie zamulała, często wywalało mi błędy 503. Jest to hosting wspołdzielony w home.pl z Linii Profesjonalnej. Administracja powiedziała, że takiego ruchu na współdzielonym już nie utrzyma i proponuje mi VPS lub serwer dedykowany. Niestety ceny są dla mnie zbyt wysokie. Bez SB strona śmiga aż mi patrzeć, jednak użytkownicy bardzo go sobie cenili i chciałbym go przywrócić.

Stąd moje pytanie - czy istnieje jakiś gotowy skrypt shoutboxa, który nie będzie mi obciażał serwera poprzez ciągłe odświeżanie i zapytania http? W grę wchodzą również rozwiązania płatne, lecz bez reklam i z możliwością powiązania z moja bazą użykowników. Ewentualnie jak mógłbym przerobić swój shoutbox, aby nie bombardował ciągle serwera?

Z góry dzięki za pomoc!
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 13:17