![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcialbym sie czegos dowiedziec o tym jak sie pisze sesje w php.
W tej dziedzinie jestem zielony, wiec prosze o wyrozumialosc :oops: A i jeszcze jak by mi ktos powiedzial cos o streaming HTML'u to tez byl bym wdzieczny. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: miejscowosc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Chcialbym sie czegos dowiedziec o tym jak sie pisze sesje w php.
Sam się na sesjach nie znam, ale wiem, że podstaw sesji można się nauczyć z manuala. W tej dziedzinie jestem zielony, wiec prosze o wyrozumialosc :oops: A i jeszcze jak by mi ktos powiedzial cos o streaming HTML'u to tez byl bym wdzieczny. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: miejscowosc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A czego tu sie uczyc o sesjach?
Pare funkcji i wsio. http://pl.php.net/manual/pl/ref.session.php Oto właśnie mi chodziło. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
thx za url'a
a co ze streaming html'em :? jak to sie je :?: :? |
|
|
![]()
|
|
Mam jeszcze jedno male pytanie.
Jak zamknac sesje gdy ktos zamknie przegladarke. Czy trzeba uzyjc JS :?: I jeszcze jedno czy przy zakladaniu nowego konta (wymagajcego 3 stron) sesje sa odpowiednim rozwiazaniem :?: Jak dotad uzywalem hidden inputow ![]() |
|
|
![]()
|
|
Mistycus moze ty cos mi podpowiesz :?:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sesji nie używam
![]() ![]() -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
Ehhh... widze, ze chyba nikt dzisiaj mi nie pomoze
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie studiuję manuala o sesjach. jak coś załapę, to Ci spróbuję pomóc :wink:
-------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
Okazuje się, że sesje to banalna sprawa. Jakiej Ty właściwie potrzebujesz pomocy Seth? Jeśli chcesz jedynie odpowiedzi na pytanie:
Cytat czy przy zakladaniu nowego konta (wymagajcego 3 stron) sesje sa odpowiednim rozwiazaniem :?: , to ja uważam, że to idealne rozwiązanie, a jeśli masz jakiś konkretniejszy problem, to pytaj (może coś wykombinuję, a jeśli nie ja, to na napewno ktoś... ).
8) -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JA sesji nie uzywam!
Jezdze na ciachach ![]() wysylam ciacho do usera: w ciacho generuje losowy session_id tak: Kod srand((double)microtime()*1000000);
$session_id=md5(uniqid(rand())); ten sam numer zapisuje na serwerze do pliku i na kezdej stronece porownuje te dwa niumerki. TERAZ jesli jest to administracja to robie button Wyloguj ktory kasuje ciacho lecz ustawiam waznosc ciacha rowniez na godzine i podaje informacje ze dlugosc sessi jest ograniczona do godziny. jak to jest jakas strona o mnieszym stopniu zabezpieczenia to zostawiam bez czasu ale z haczykiem dla usera (cos w rodzaju jak phpbb) rozpoznaj mnie za kazdym razem. ustawiam na rok! jesli wstawi haczyk. Tego problemu z zamknieciem okna nie mam bo przy ciachach odpada ![]() -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Castor to co opisales to wlasnie jest sesja. Z tego co przeczytalem w maualu wynika, ze sesje mozna robic w ciasteczkach.
|
|
|
![]()
|
|
Jak by ktos chcial sie dowiedziec jeszcze czegos o sesjach to znalazlem fajna stronke:
wdvl.internet.com/Authoring/Languages/php/Maintaining_state/ Juz wiem co to sa sesje, ale co ze STREAMING HTML :?: |
|
|
![]()
|
|
Cytat Castor to co opisales to wlasnie jest sesja. Z tego co przeczytalem w maualu wynika, ze sesje mozna robic w ciasteczkach.
OK ale sesia na ciastkach ktora sam pisze, a ja mialem na mysli ze ni uzywam sessi podstawionych przez php :wink: streaming HTML ![]() Tak tylko wnioskuje lecz moge sie mylic ![]() -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
z tymi ciatkami to jest jeden maly problem: ktos moze je wylaczyc.
|
|
|
![]()
|
|
to informujesz grzecznie userka ze jesli chce wejsc do strefy zamknietej to musi wlaczyc ciacha :wink:
Nie moge ci powiedziec jakie sa wady sesii w php ale wiem ze je maja albo mialy:)) wiec najlepjej uzywac ciach lub hiddenow :wink: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Wady sesji sa takie, ze jezeli uzywasz zmiennych jako register to moga byc problemy. Ale w nowej wersji php juz to sie zmienilo. Co do hiddenow to uzywalem ich ale np.: przechowywac caly czas haslo w hiddenie nie jest zbyt bezpieczne.
Ale kazdy ma swoj gust ![]() |
|
|
![]()
|
|
nie przechowuje sie hasle w hidenach!!! ani w ciachach!!!!
dla tego generujesz jakies tam losowe id i tego uzywasz po poprawnym zalogowaniu do identyfikacji!!! -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
OK to byl tylko przyklad.
Ale wydaje mi sie, ze sesje to lepsze rozwiazanie, pozatym bardziej czytelne (mniej kodu). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 08:48 |