![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2005 Skąd: stąd :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstalowałem właśnie apacha, php, mysql i phpmyadmina i jak próbuję włączyć phpmyadmina, to wyskakuje mi taki błąd:
Cytat phpMyAdmin próbował połączyć się z serwerem MySQL, a serwer odrzucił połączenie. Powinieneś sprawdzić nazwę hosta, nazwę użytkownika i hasło w pliku config.inc.php i upewnić się, że odpowiadają one informacjom danym przez administratora serwera MySQL. Błąd MySQL zwrócił komunikat: #1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO) O co chodzi? W czasie konfiguracji mySQL podałem hasło 123456, ale w pliku config.inc.php są ciągi bez tego hasła: Kod [$i]['password'] = ''; Czy mam je tam wpisać? I czy we szystkie wolne miejsca? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak masz je tam wpisac -- tylko do pola 'password' w jednym z serwerow/ konfiguracji.
Przeciez opis masz w dokumentacji. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spotkałem się kiedyś z podobnym błędem. Chodziło chyba o to, że php nie szyfrowało hasła.
Spróbuj zrobić tak: uruchom mysql w ten stosób:
a później wklep:
Pozdrawiam -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2005 Skąd: stąd :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wpisałem to hasło do pliku config.inc.php, w sumie w 4 miejscach - napiszcie, czy dokładnie tak miałem zrobić, znaczy czy we wszystkich pustych miejscach po:
Cytat ['password'] = '' Teraz wywala taki błąd: Cytat MySQL zwrócił komunikat: #1251 - Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client Tego co podał J4rod jeszcze nie wypróbowałem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(ultramega-ok @ 2005-05-01 18:12:24) Cytat MySQL zwrócił komunikat: #1251 - Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client Tego co podał J4rod jeszcze nie wypróbowałem. No to zrób tak jak Ci napisałem. Jeśli pisze, że miałem podobny problem to warto sprawdzić - nieuważąsz? Po więcej szczegółów odsyłam TUTAJ -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
Jak mam to wpisać?
To Cytat mysql -uroot -phasloroota uruchamia usługę mysql? Jeśli tak to kiedy to wpisuję ta usługa ma być wyłączona, tak? U mnie ta usługa jest ustawiona jako automatyczna, a na liście procesów jest takie cuś: "mysql-nt.exe". Czy mam więc najpierw wyłączyć tą usługę lub proces, a dopiero potem wpisać tą linijkę podaną powyżej?? (a w ogóle usługa i proces to jedno i to samo? ![]() A co do tego, co mam wpisać później: Cytat SET PASSWORD FOR 'root'@'loclahost' = OLD_PASSWORD('nowe_haslo'); Za to <nowe_haslo> mam podać hasło. A za OLD_PASSWORD wpisać stare hasło, czy to ma tak zostać? Jak na razie (przy wyłączonej usłudze), to po wpisaniu tej pierwszej linii rozlega się brzęczyk i na moment pokazuje się konsola z takim czymś: Cytat ERROR 2003 (HY000): Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061) Z włączoną usługą wyskakuje takie coś: Cytat Welcome to the MySQL monitor. Commands end with ; or \g. Your MySQL connection id is 1 to server version: 4.1.11-nt ale po wpisaniu tego drugiego co mi podałeś w konsoli nic się nie dzieje, a jam wpisałem to w "uruchom" (nie wiem czy jest jakaś różnica ;P ) to wyskakuje komunikat: System Windows nie może znaleźć pliku "set". No a przy próbie uruchomienia phpmyadmin-a cały cas wyświetla ten błąd: Cytat #1251 - Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client Nie wiem czy robię coś źle, ciemny jestem, oświećcie mnie ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.05.2025 - 06:10 |