![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po wielu próbach i bólach zainstalowałem w końcu SVN na moim serwerze.
Serwer to Linux Fedora Core, wirtualny dedyk. Wszystko działa dobrze, pobieranie, commitowanie i cała praca z repozytorium. Problem polega na tym, że wyświetlając w przeglądarce repozytorium, PHP nie parsuje plików .php i zamiast widzieć gotową stronę, widzę... treść plików .php. Po zainstalowaniu subversion, mam dostęp do repozytorium w przeglądarce przez adres typu: http://mojadomena.com/svn/repos/nazwa_repozytorium Tutaj parser PHP nie działa, wyrzuca wnętrze plików. http://mojadomena.com/ - tutaj wszystko ok, produkcyjna wersja strony działa bez zarzutów. Tutaj ściągawka z tego jak instalowałem SVN: Cytat Instalacja SVN na Fedora Core. # yum install subversion # yum install mod_dav_svn # mkdir /svn # mkdir /svn/repos # mkdir /svn/users # mkdir /svn/permissions # chown -R apache.apache /svn Zakładanie pierwszego repozytorium. # svnadmin create /svn/repos/myrepo # vi /svn/repos/myrepo/conf/svnserve.conf anon-access = none password-db = passwd realm = My SVN Repository auth-access = write # vi /svn/repos/myrepo/conf/passwd [users] username = password username2 = password2 ### jeśli demon jest już uruchomiony ### killall svnserve # svnserve -d Apache setup. # vi /etc/httpd/conf.d/subversion.conf LoadModule dav_svn_module modules/mod_dav_svn.so LoadModule authz_svn_module modules/mod_authz_svn.so <Location /svn/repos> DAV svn SVNParentPath /svn/repos AuthType Basic AuthName “Subversion Repository” AuthUserFile /svn/users/svnpass Require valid-user AuthzSVNAccessFile /svn/permissions/svnauthz.conf </Location> # htpasswd -cb /svn/users/svnpass username password # htpasswd -cb /svn/users/svnpass username2 password2 # vi /svn/permissions/svnauthz.conf [/] username = rw username2 = r # apachectl graceful Dodawanie kolejnych repozytoriów. # svnadmin create /svn/repos/secondrepo # vi /svn/repos/secondrepo/conf/svnserve.conf anon-access = none password-db = passwd realm = My Second SVN Repository auth-access = write # vi /svn/repos/myrepo/conf/passwd [users] username = password username2 = password2 # kilall svnserve # svnserve -d ### jeśli trzeba dodac kolejnych userów ### htpasswd -cb /svn/users/svnpass username3 password # vi /svn/permissions/svnauthz.conf [/] username3 = rw # apachectl graceful Wie ktoś co zrobiłem źle i czemu pliki PHP nie są parsowane, a tylko wypluwane do przeglądarki? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 13 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: Warsaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz pewnie mod_php5, i domena na której jest SVN, nie ma włączonego silnika php.
-------------------- Tani hosting - GlowaNET.pl | Hosting na Litespeed | PHP 5.2 | MySQL 5.1
Pakiety już od 22zł rocznie! Hosting SEO Domeny |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak mogę to naprawić?
Mam kilka domen, których pliki są w /home/nazwa_użytkownika/public_html (dla każdej domeny utworzony jest inny użytkownik). Natomiast repozytoria są w /svn/repos, czyli względem roota. W konfiguracja Apache'a jest ustawiony dostęp do nich z poziomu dowolnej z domen. Wystarczy wpisać po nazwie domeny /svn/repos. Nie do końca rozumiem co napisałeś, mógłbyś to rozwinąć? Dzięki. Ok, doszedłem do tego. W repozytorium można przeglądać pliki, nie można na nich pracować. Trzeba utworzyć kopię repozytorium w jakimś z katalogów w domenie i po każdej operacji na repozytorium wykonywać na nim (katalogu) update. Wtedy przez http będzie widoczna aplikacja, a nie jej źródła. Najlepiej wykorzystać hook scripts w tym celu. Pzdr. Ten post edytował jml 18.10.2009, 23:24:23 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 53 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
żeby uzupełnić Twoją poprzednią informację. To jest standardowe działanie SVN. Moduł SVN dla Apache'a tak ma własnie w zamierzeniu działac. Ma ci udostępniać repo a nie je parsować.
Co do Twoich scripts nalezy uzyć post-commit.tpl zmienić na post-commit (na X'ach napisać w środku skrypt, ktory zrobi to co Ci się chce) |
|
|
![]()
|
|
Dokładnie. Pierwszy raz miałem do czynienia z SVNem jako administrator serwera, nie deweloper, stąd to nieporozumienie. Thx.
Btw jak zobaczyłem Twoją odpowiedź myślałem że skrypt forum przekręcił mój nick, LOL ;p Ten post edytował jml 19.10.2009, 00:08:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:48 |