![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 1 Dołączył: 20.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam bazę sqlite i zastanawiam się jak rozmiar bazy wpływa na wydajność? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Logicznym jest, że wraz ze wzrostem liczby danych rozmiar bazy danych również się zwiększa, natomiast jej wydajność spada. Jak duże są to zależności - ciężko mi stwierdzić.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 1 Dołączył: 20.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź. Zastanawia mnie ta granica, czy to jest 5MB czy może 500MB
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Wydajność zależy od ilości pamięci dostępnej, szybkości dysków, obciążenia itp. trudno więc oszacować granicę. Baza na dysku SSD będzie szybsza niż na HDD, a ta z kolei szybsza niż na choćby pamięci USB. Wszystko zależy więc od środowiska uruchomieniowego.Bo sama baza może mieć ogromna wielkość. W teorii bowiem baza danych dla sqlite może "wytrzymać" nawet 14 terabajtów. Za dokumentacją:
Cytat The largest possible setting for SQLITE_MAX_PAGE_COUNT is 2147483646. When used with the maximum page size of 65536, this gives a maximum SQLite database size of about 14 terabytes. Inna sprawa jest taka, że nawet małą bazę zarżnie kiepskie zapytanie, a świetnie optymalizowane nawet nie zająknie się dla znacznie cięższej. Tak więc dużo zależy także od piszącego skrypt. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 30.08.2025 - 19:39 |