![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 15.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
posiadam taki plik z kodem: Kod <?php $uri = $_SERVER['REQUEST_URI']; $array=explode('?',$uri); if(count($array)>1)//znalazło ? w adresie { $vars=$array[1]; switch ($vars) { case 'strona=kontakt': header('Location: /kontakt'); break; case 'strona=kimjestesmy': header('Location: /kim-jestesmy'); break; case 'strona=home': header('Location: /home'); break; } } ?> Oraz plik .htacces: Kod RewriteEngine On RewriteRule ^home$ index.php?strona=home [L] RewriteRule ^kim-jestesmy$ index.php?strona=kimjestesmy [L] RewriteRule ^kontakt$ index.php?strona=kontakt [L] Wszystko to działa wyśmienicie, jednak nie potrafię umieścić jako przyjaznego linku takiego artykułu z CMS, czy da się to umieścić jako case? Kod http://www.nazwa.pl/index.php?strona=firma-oferta&oferta=2 za odpowiednik w .htacces przyjąłem taki kod: Kod RewriteRule ^firma-oferta/([a-zA-Z-_0-9]+)/$ index.php?strona=firma-oferta&oferta=$1 [NC,L] Chciałbym aby adres wyglądał tak: www.nazwa.pl/firma-oferta/2 Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm lepiej poczytaj o regułkach RewriteRules
Kod RewriteEngine On
RewriteRule ^home$ index.php?strona=home [L] RewriteRule ^kim-jestesmy$ index.php?strona=kimjestesmy [L] RewriteRule ^kontakt$ index.php?strona=kontakt [L] //mozna zapisać np. w ten sposób (co do wyrażenia reg. nie jestem pewien czy zadziała) RewriteRule ^([a-zA-Z_-]+)/(^[0-9])/$ index.php?strona=$2¶metr=$1 [NC,L] RewriteRule ^([a-zA-Z_-]+)/$ index.php?strona=$1 [NC,L] Ten post edytował CuteOne 15.08.2012, 16:41:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 15.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak naprawdę czytam o regułkach cały dzień, ale nie znalazłem rozwiązania. Wydaje mi się, że główną przyczyną jest tu brak odpowiedniego kodu w php, kombinowałem już na różne sposoby aby połączyć .htacces z moim plikiem php. Czegoś takiego jak:
Kod case 'strona=home': header('Location: /home'); break; Nie mogę stworzyć dla tak złożonego linku Kod http://www.nazwa.pl/index.php?strona=firma-oferta&oferta=2
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 19:20 |