![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 372 Pomógł: 2 Dołączył: 10.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam tabele o różnych nazwach, które mają wspólną końcówkę (_test) Kod tabela1_test, inna_tabela_test jeszcze_inna_test W jaki sposób na podstawie powyższych tabel stworzyć nowe tabele z identyczną strukturą i identycznymi wartościami, z tą różnicą że nazwa będzie miała na końcu: (_new) czyli: Kod tabela1_new inna_tabela_new jeszcze_inna_new wiem, że wartości tabel mogę skopiować do nowej tabeli za pomocą zapytania: Kod INSERT INTO tabela1_new SELECT * FROM tabela1_test ale jak stworzyć tabelę z identyczną strukturą (poza tworzeniem manualnym za pomocą CREATE TABLE...). Bardziej tu chodzi jak skopiować strukturę tabeli wraz z jednoczesnym jej tworzeniem ? Ten post edytował lamcpp 15.01.2014, 12:05:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
SHOW CREATE TABLE nazwa_tabeli
zwroci ci kod sql tworzacy wybraną tabele. Wystarczy ze to odbierzesz, zmienisz nazwe tabeli na swoją i sru -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CREATE TABLE now_tabela AS SELECT * FROM stara_tabela;
Tu też jest MySQL-owy wyjątek, bo inne bazy mają SELECT * INTO... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@mmmmmm tylko ze twoje rozwiazanie nie tworzy indeksow w nowej tablicy.
Lepsze jest wiec to co podal Kshyhoo, ktore tworzy dokładną kopie pod wzgledem struktury/indeskow, a nastepnie skopiowanie rekordow -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 9.05.2025 - 06:23 |