![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem z jednym zapytaniem, jak dodać kolumnę z kluczem. Mam tabele w bazie danych z 3 kluczami (opisane pk 1,2,3), a jak próbuje dodać kolumnę, to wyskakuje błąd, że w tabeli może być tylko jeden klucz - teoretycznie chyba prawda. zapytanie wyglada tak:
i nie działa, a tabela była tworzona tak:
Ten post edytował xyxy 6.08.2010, 11:02:18 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie klucz, a klucz główny. Tak, w tabeli moze byc tylko jeden klucz główny. Po co ci drugi? Nie mozesz zrobic zwyklego indexu? Musi być klucz główny? No chyba ze ty chcesz miec jeden klucz główny skladajacy się z tych 4 pól.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie o to chodzi, chcę żeby się składał z 4 pól, ponieważ tylko wtedy zachowa unikalność, przy późniejszym dodawaniu danych.
edit: nie może być indexu, według szefa ;/ Ten post edytował xyxy 6.08.2010, 11:09:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) usun klucz (drop primary key)
2) utworz pelny klucz na nowo http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/alter-table.html ps: zakladam ze pracujesz na bazie testowej ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Mam do dyspozycji developerską bazę danych Oracla. Dzięki za rade, pomogło (tylko czemu sam na to nie wpadłem ^^), już mi wszystko działa.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 01:22 |