![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
A wiec mam takie zapytanie
gdzie z tej * wyciągam parametr temperatura oraz data a drugi mam takie
ale chciałbym to zrobić w jednym zapytaniu i nie wiem jak. Jak daje to razem typu:
to mi wywala błąd jakiś ze mam użyć GROUP BY ale cos nie mogę dojść jak to poprawnie zapisać w jednym zapytaniu. Proszę o pomoc Ten post edytował tikky 25.06.2008, 13:45:46 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 10 Dołączył: 6.07.2007 Skąd: opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mniej wiecej tak to mam zapisane ale mimmo to wartości MIN i MAX sie nie zadzają.
Dokładnie mam tak:
a jak wpisuje
to wszystko jest poprawnie. Gdzie tkwi błąd? Ten post edytował tikky 25.06.2008, 13:54:57 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 10 Dołączył: 6.07.2007 Skąd: opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sorry ale wczesniej przeoczylem ze masz w select data i temperatura i tutaj jest blad. wybierasz data i po tym grupujesz ale po co dodajesz temperatura jezeli to ma byc grupowane pole i jest juz zawarte w max i min
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Może źle sformułowałem pytanie.
Chodzi o to, że w bazie mam zapisane odczyty temperatury oraz sate ich zapisu. I teraz chciałbym za jednym zapytaniem do bazy znaleźć wszystkie odczyty w zadanym okresie oraz temperatury skrajne. Czyli jezeli powiedzmy w ciągu ostatnich 24 godzin mam w bazie 10 odczytów 1,2,3,4,5,6,7,8,9 i 10 satopni, to chciałbym w wyniku wyświetlić wszystkie te temperatury i dodatkowo mieć w min-temp wartość 1 (czyli minimum z tego zakresu) i max-temp czyli wartość max. Pytanie czy da się tak zrobić? Nie wiem czy jasno to opisałem. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 15 Dołączył: 19.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rob tego 1 zapytaniem, tylko dwoma podobnie jak pisales w pierwszym poscie, a jesli juz koniecznie potrzebujesz pobierac to jednym zapytaniem to uzyj UNION.
Ten post edytował osiris 26.06.2008, 00:20:45 |
|
|
![]()
|
|
OK, w sumie mogę to zrobić dwoma.
To teraz jeszcze jedno choć dotyczy to PHP również. Czy lepiej zrobić jedno zapytanie o temperaturę i w PHP obliczyć za pomocą funkcji MAX i MIN wartości skrajne, czy zrobić drugie zapytanie do bazy i wyciągnąć max i min? Czy któreś rozwiązanie jest lepsze, szybsze, czy w sumie nie ma tu różnicy? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lepiej do bazy dać drugie zapytanie - jeśli jest dobrze skonfigurowana to istnieje duże prawdopodobieństwo, że wartość zostanie zcacheowana i przy następnym zapytaniu (identycznym) wynik dostaniesz o wiele szybciej niż jakbyś miał po stronie php'a to przeliczać.
pozdr. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.05.2025 - 07:17 |