Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [SQL][PHP]wartosci defaultowe
-Gość-

Goście

Witam

Mam taka sytuacje

Jest np. tabelka users, ktora wyglada nastepujaco

id, email, password, name, birthday

gdy wysle zapytanie tego typu:
  1. INSERT INTO users SET id='', email='john.doe@o2.pl', password='f32432fsd'

to baza danych mi odrzuci takie zapytanie, poniewaz name i birthday nie zostaly podane

dzieje sie tak od momentu przeniesienia strony na inny serwer
natomiast na poprzednim takie zapytanie dzialalalo i do name i birthday wstawialy sie wartosci puste albo defaultowe

w ktorym miejscu moge skonfigurowac baze danych tak, aby przyjmowala takie zapytania nie uwzgledniajace wszystkoch kolumn?
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Poprostu ustaw w tabeli dla wybranych kolumn wartosci domyslne
+Quote Post
KR2615

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Najlepiej ustawić to w phpMyAdminie - wejdź do tabeli, zakłądka struktura, odszukaj to pole, kliknij Zmień i Ustawienia domyślne z Brak zmień na Zdefiniowane następująco (tam podaj wartość) lub zapytaniem SQL:
  1. ALTER TABLE `users` CHANGE `name` `name` VARCHAR(128) CHARACTER SET latin1 COLLATE latin1_swedish_ci NOT NULL DEFAULT 'jakas wartosc';

Ten post edytował KR2615 12.02.2014, 13:55:33
+Quote Post
-Gość-

Goście

Mhm.

Dotychczas jednak bazy na ktorych pracowalem nie wymagaly czegos takiego. Po prostu moglem w INSERT INTO pominac kilka kolumn i przechodzilo to bez problemu. Moze da sie po prostu zmienic ustawienie - tak, ze w razie nie do konca poprawnego zapytania baza i tak dodaje rekord.

Tabelek mam dosc sporo i reczne zmienianie zajmie duzo czasu. Do tej pory dawalem w kazdej z kolumn mozliwosc ustawienia wartosci NULL i to sie sprawdza. Jednak wiem, ze mozna to skonfigurowac tak aby przechodzilo i bez tego.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 02:17