![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--bonifacy-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, tak jak w temacie mam problem z napisaniem zapytania SQL.
Mam takie tabele:
I mam tez tablice tagow w php. Teraz - jak powinno wygladac zapytanie, ktore zwroci tylko te itemy do ktorych odwoluja sie wszystkie tagi z tablicy? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 2 Dołączył: 12.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cos w ten deseń (nie testowałem):
$tagi_po_przecinku tworzysz za pomoca funkcji implode z php (pamietaj ze tagi musza byc otoczone apostrofami w zapytaniu) BTW. Moim zdaniem powinienes miec relacje wiele do wielu miedzy tabela items i tags. |
|
|
--bonifacy-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zapytanie dziala ale zwraca itemy do ktorych odwoluje sie przynajmniej jeden z podanych tagow a nie wszystkie. Chodzi mi o warunek "i" nie "lub".
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
W tym temacie:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=20...mp;#entry997909 podałem odpowiedź na problem, którego rozwiązanie będzie identyczne jak u Ciebie. Musisz dać tyle left join ile sprawdzasz tagów |
|
|
-bonifac- |
![]()
|
Goście ![]() |
Teraz dziala jak nalezy.
Dzieki wszystkim za pomoc! |
|
|
--bonifacy-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam raz jeszcze.
Zdecydowalem sie na przeprojektowanie bazy z relacja wiele do wielu miedzy tabela items i tags. Teraz wyglada to tak:
W zwiazku z tym mam do Was jeszcze jedno pytanie. Jak to samo zapytanie bedzie wygladalo w tym przypadku? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Analogicznie. Schemat postępowania nie uległ zmianie
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |