![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 9 Dołączył: 9.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od kiedy piszę w PHP robię np tak:
Zamierzam robić forum, więc chciałem popatrzyć jak PHPbb jest skonstruowane... I jak patrzę na index to on jest jakiś taki.. ;/ Zawiera jakieś nie wiem co i nie wiem po co:
I mam tutaj kilka pytań... Czym różni się zwykłe: mysql_query(), od sql_query()?, Czym różni się klasa od funkcji (Patrzyłem na manuala, ale wyglądało jakoś mało wytłumaczalnie ;/, ale wyglądało jakby klasa była zbiorem funkcji. Czy "moje pisanie" jest gorsze od tego drugiego? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
sql_query() może być np. funkcją w klasie, która jest dostępna (ta funkcja) w momencie gdy stworzysz egzemplarz danej klasy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Innymi słowy nie jest ona "wbudowana" w język tylko zdeklarowana przez programistę.
Czym różni się klasa od funkcji (Patrzyłem na manuala, ale wyglądało jakoś mało wytłumaczalnie ;/, ale wyglądało jakby klasa była zbiorem funkcji. Poszukaj informacji o programowaniu obiektowym (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .Czy "moje pisanie" jest gorsze od tego drugiego? Jest inne przede wszystkim. Czy gorsze? Jak dla mnie to zależy od tony czynników. Jeżeli jednak miałabym uogólniać - to gorsze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
Ten post edytował Daiquiri 24.04.2010, 11:53:14 |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat Zamierzam robić forum, więc chciałem popatrzyć jak PHPbb jest skonstruowane... I jak patrzę na index to on jest jakiś taki.. ;/ Moim skromnym zdaniem jeszcze za wcześnie, byś się porywał na coś takiego, jak forum, bo z tego, co piszesz, nie ograniasz zbytnio tematu. ~Daiquiri w zasadzie wyczerpała temat. Na forum jest masa tematów o OOP od podstaw, użyj wyszukiwarki, jak będziesz miał konkretny problem, chętnie pomożemy. Zamykam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 04:45 |