![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chcę zrobić aby pętla wyświetlała pole "nazwa" z bazy tyle razy ile się znajduje w tabeli. Nie mogę jednak wymyślić jaki warunek postawić. Napisałem coś takiego jednak to nie za bardzo chce działać :
Z góry dziękuję i pozdrawiam. Ten post edytował Gruchol 29.01.2015, 13:42:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 35 Dołączył: 29.12.2014 Skąd: Otwock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fetchowanie danych przenosi Ci kursor na koniec tablicy.
Przed pętlą musisz cofnać kursor na początek zestawu danych albo w pętli dać while($dane) zamiast while($rekord = mysqli_fetch_array($zapytanie)) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem to tak : while($dane)
I teraz wyświetla to nieskończoną ilość razy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jak zrobić aby pętla while wykonywała się tyle razy ile występuje pole nazwa w bazie ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Co Wy tu motacie? Pole nazwa wystepuje tyle razy ile jest rekordow. Ni mniej nie wiecej. WIec masz przeleciec po rekordach i koniec.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak jak napisałeś jednak jest jeden problem.
Baza wygląda tak : http://screenshooter.net/101736853/sbymvan I nie wyświetla pola jeden. Jest tylko dwa trzy cztery |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Na pewno na 100% zrobiles jak ja ci napisalem? Bo to ze ci znika jeden rekord to wina twojego pierwszego kodu. W moim kodzie, poprawilem wszystkie Twoje bledy.
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Faktycznie działa.
Wielkie dzięki. Możesz jeszcze tylko napisać gdzie był błąd ? Chciałbym wiedzieć na przyszłość. |
|
|
![]()
|
|
Tutaj
$dane = mysqli_fetch_assoc($zapytanie); pobierales rekord i nic z nim nie robiles wiec "znikal" -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Mam jeszcze jedno pytanko.
Czy da się zrobić tabele w pętli ale aby powtarzały się same komórki bez tabeli ? Zrobiłem coś takiego :
Tylko że teraz to brzydko wygląda bo każda komórka ma inną wielkość itp. Da się zrobić aby w dalszym wykonywaniu pętli dodawało się tylko to ?
|
|
|
![]()
|
|
No to dodawaj tylko to:
<tr> <td><center>$tresc</center></td> <td><center>$status1</center></td> </tr> Kto ci broni? Nagłówki tabeli masz wygenerować przed pętlą a nie w petli. To chyba dość logiczne. Zaś zakonczenie tabeli </table> masz wygenerować po petli -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ehhh, że ja o tym nie pomyślałem.
Wielkie dzięki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:21 |