![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 4.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
tym razem trochę szukałem zanim napisałem(poprzednio napisałem temat bez poszukania) nie dało to jednak zamierzonego efektu mój problem polega na tym ze nie potrafię skonstruować zapytania MySQL w tabelce x mam: p1 p2 p3 p4; sa to id w tabelce y mam: p_id nazwa; zapytanie miało by pobrać do każdego p1 p2 p3 p4 nazwę na podstawie p_id mógł bym napisać 4 zapytania ale tu nie chodzi o to:) pewnie jest to proste ale nie dla mnie:) głupio tak ale proszę o gotowe zapytanie:/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem problem. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
głupio tak ale proszę o gotowe zapytanie:/ No przynajmniej szczery jesteś ![]() Powiedz no, te p1, p2, ... to wartości w kolumnie "id" w tabeli "x", tak? A w tabeli "y", w kolumnie "p_id" są wartości odpowiadające tym z kolumny "id" w tabeli "x", czyli p1, p2, itd. Tak? Jak nie to rozpisz jakoś ładniej te tabele z przykładowymi wartościami, żeby było jasne jak to wygląda, np: Kod tabela x
id -- p1 p2 p3 p4 tabela y p_id | nazwa -----+------ p1 | Cośtam p4 | Inna nazwa |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 4.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
p1-p4 sa to cyfry(to takie jakby id)
p_id sa to cyfry nazwa tekst np p1=p_id wyświetla nazwę zapomniałem jeszcze o czymś ważnym:) sa to dane do profilu pobierane za pomocą $_GET mam jedna zmienna wyświetla to dane z tabelki x na podstawie 'pesel' i teraz hmm może da się ta zmienna tak zrobić żeby nie trzeba było 2 zmiennych?
nie wiem co ma być na miejscu kropek pisałem gdzieś podobne zapytanie ale było na podstawie jednej wartości:) @edit tu jest to co mowilem ze pisalem kiedys
Ten post edytował Toskan 7.10.2012, 19:57:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
p1-p4 sa to cyfry(to takie jakby id) p_id sa to cyfry nazwa tekst np p1=p_id wyświetla nazwę Nie rozumiem tego. "p1" to zdecydowanie nie jest cyfra. Masz na myśli, że p1, p2, itd. to nazwy kolumn, w których przechowywane są cyfry? A najlepiej nie odpowiadaj na to pytanie tylko "narysuj" te tabele w notatniku, żeby było widać nazwy kolumn i przykładowe dane, i wklej tu między znacznikami [code][/code]. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 43 Dołączył: 9.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O ile dobrze zrozumiałem, to chyba powinieneś połączyć te tabele y tyle razy ile jest tych pól p[cyfra], zaś w WHERE podać warunek, czyli
Być może JOIN należy zamienić na LEFT JOIN, nie wiem czy dla wszystkich pól p[cyfra] są odpowiedniki w tabeli y. Jeśli zaś pesel nie jest typu znakowego, tylko liczbowego, to zamiast mysql_real_escape_string można zastosować rzutowanie na odpowiedni typ, apostrofy są wtedy niepotrzebne |
|
|
![]()
|
|
O ile dobrze zrozumiałem, to chyba powinieneś połączyć te tabele y tyle razy ile jest tych pól p[cyfra], zaś w WHERE podać warunek, czyli
Być może JOIN należy zamienić na LEFT JOIN, nie wiem czy dla wszystkich pól p[cyfra] są odpowiedniki w tabeli y. Jeśli zaś pesel nie jest typu znakowego, tylko liczbowego, to zamiast mysql_real_escape_string można zastosować rzutowanie na odpowiedni typ, apostrofy są wtedy niepotrzebne Wieczoram(~22) sprawdze ![]() wyzej sa zdjeccia tabelki o ktore ktos prosil nadal prosze o wypowiedzi @edit sprawdzilem, nie dziala wyswiietla wielka litere S ale konstrukcja przysunela mi pewien pomysl jutro jak bede mial czas sprobuje to napisac musze odswiezyc temat poniewaz nadal tego nie zrobilem:D uzyje teraz normalnych nazw tabelek nie wiem czemu tamte dalem jako x i y tabelka x to "pokemon_pokemony_gracze" a tabelka y "pokemon_ruchy" zeby nie trzeba bylo czytac calej reszty chce zrobic zeby jak dam $zmienna['p1'] wyswietlala sie r_nazwa gdzie p1=p_id
pojawia sie error :
gdzie line 11 jest to co napisalem wyzej zdjecie tabelek ![]() prosze was bardzo o pomoc ja juz nie mam pomyslow czemu to nie chce dzialac:( Ludzie bardzo was prosze o pomoc, do calej gry bede potrzebowal jeszcze wiele podobnych zapytan jest to pewnie bardzo proste jednak ja nie mam pomyslu jak to zrobic na chwile obecna projekt stoi w miejscu:( Ten post edytował Toskan 8.10.2012, 21:55:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:27 |