![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 6 Dołączył: 26.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem do końca czy jest to wykonalne ciągle się uczę php a jest tego masa więc zapytuje się was rodaków o pomoc.
To tylko przykład Chcę zrobić działanie typu: mam w tabeli sql zapisany czas ukończenia turnieju 20:30/21/06/2010, po wyczytaniu w jakiś sposób tej daty pragnę aby funkcja przechodziła do innej funkcji np dodania zwycięzcy turnieju do innej tabeli. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Eee....w złym temacie odpowiedziałem... @autor: Napisz po ludzku o co Ci chodzi. Ten post edytował pedro84 8.06.2010, 11:41:34 -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
W mysqlu masz eventy.
Do php jest cron. Tylko nie opisałeś o co Ci chodzi z "po wyczytaniu w jakiś sposób tej daty" -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 6 Dołączył: 26.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dam rade prościej:D
Tworze turniej dodając dane do tabeli turniej wraz z datą końca turnieju i w skrócie mówiąc chce aby automatycznie po danej dacie turniej był zakończony a dane zwycięzcy przeszły do jakiejś tabeli. Mój przykładowy kod do którego doszedłem to $turniej = mysql_query("SELECT `id`,DATE_FORMAT(DATE_ADD(`openTimestamp`, INTERVAL 0 HOUR), '%m.%d.%y') from turniej"); $turniej = mysql_fetch_array($turniej); if( ($openTimestamp < gmdate('Y-m-d 00:00:00')) <--miało by sprawdzić czy data z tabeli turnieju jest taka sama jak aktualna jeśli tak to następuje funkcja dodania zwycięzcy turnieju do jakiejś tam tabeli drużyn coś ala $druzyna = mysql_query("INSERT INTO druzyna cos tam cos tam) w skrócie wyczytujemy datę z tabeli następnie ją sprawdzamy i wrzucamy dane do jakiejś tam tabeli Ten post edytował Soulast 8.06.2010, 12:50:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Czyli tak jak mówiliśmy. Eventy albo cron i za każdym razem byś sprawdzał któremu turniejowi minął czas końcowy no i wtedy wiadomo.
Jeżeli chodzi o eventy mysqlowe to możesz je ustawić na działanie cykliczne (co sekunde nawet) albo o określonej godzinie (zapraszam do dokumentacji) - wymagany mysql 5.1 Co do crona to odpalasz go co minutę. W skrypcie php robisz sobie
Itd. Oczywiście możesz to ładnie opakować w pętle czy jak tam chcesz. Ale zasadę działania mam nadzieję kumasz ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Co do Crona to będzie działać również ze starszą wersją mysql??
Oraz dziękuje za pomoc właśnie tego szukałem;) |
|
|
![]()
|
|
Tak cron jest uniwersalny niezależny od mysql.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:37 |