![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jestem w trakcie pisania pracy inżynierskiej i mam pytanie. Czy w mysql-u można się odwołać po indeksie(int) do pola w tabeli bazy danych? czekam na szybkie odpowiedzi pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 2 Dołączył: 22.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tego co wiem mysql sam wykozystuje najabardziej przydatny index jaki jest zrobiony oraz przy okazji ma opcje optymalizacji jezeli baza byla uzywana podpowiada jakie indexy porobic
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytającemu zupełnie nie o to chodzi...
Załóżmy, że ma tabelę: osoby(id, imie, nazwisko, pesel, ...), to czy może się do kolumny `imie` odwołać używając indeksu (słownictwo z programowania, z kolekcji lub tablic) 1 (lub 2, jeśli indeksacja następuje od 1). Otóż, w samym SQL - nie, nie można. W innych językach... W jednych tak, w innych nie - zależy w jakich i jakich obiektów używasz... A i z tym SQL też są dwa wyjątki. Numer kolumny możesz użyć przy grupowaniu (GROUP BY 2, 3, imie - grupowanie wg 2 i 3 kolumny oraz kolumny `imie` - można dowolnie 'mieszać'), i przy sortowaniu - ORDER BY. Ale też nie we wszystkich DBMS-ach. W MySQL - tak. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@mmmmmmm chyba rzeczywiście o to chodziło. Bardzo dobrze, że tego nie ma w MySQL, bo to by rodziło dziwne pomysły u początkujących. Struktura dobrze zaprojektowanej bazy danych jest względnie stała i do pól powinno się odwoływać po nazwach. Z drugiej strony, indeksów liczbowych można używać w ORDER BY, sortowanie odbywa się wtedy po odpowiednim polu (wyrażeniu) z SELECT. Mimo wszystko nie polecam, lepiej używać aliasów, np.:
Zamiast:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:49 |