![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie jestem nowy i na forum i w programowaniu. Bawię się ze skryptami w ramach ćwiczeń
![]() ![]() ![]() Mam problem z takim skryptem. Chcę wyświetlić wszystkie rekordy sql na stronie - to umiem ![]() Później te wszystkie rekordy zapisać do plików txt po 100 wpisów na plik. czyli jeśli w bazie jest 1000 rekordów to skrypt utworzy mi 10 plików po 100 wpisów. Chodzi mi tylko o czytanie jednej kolumny z tabeli i jej zapis. Szukałem też pomocy na forum forum.optymalizacja.com (informuję was tak co by być uczciwym dla was) Chłopaki proponują tam "limit" tylko nie bardzo rozumiem jak to ma się sprawdzić w przypadku wyświetlania wszystkich rekordów i dzielenia ich na paczki. Pomocyyyyyy ![]() Dziękuję za pomoc. Ten post edytował niko841 29.10.2011, 07:53:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 10 Dołączył: 1.03.2010 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Są dwa rozwiązania:
PHP - czyli zbierasz zapytaniem wszystkie rekordy a później dzielisz je na części: Otrzymasz tablice 10 elementową , każda po 100 wierszy. MySQL - czyli robisz 10 zapytań w pętli for np:
W ten sposób będziesz miał 10 porcji danych 0-100, 100-200 itd.. Sorry za opisowe funkcje ale dawno nie pisałem poza Zendem ![]() -------------------- Facead.pl - Social Media Agency
Fishcode.pl - Blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, dziękuję bardzo za pomoc.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 11 Dołączył: 20.05.2007 Skąd: z fotela :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy większej bazie zapomnij o pierwszym rozwiązaniu (pobranie całej bazy i podział w PHP) bo ci administrator serwera zacznie krzyczeć o zbyt dużym obciążeniu serwera bazy danych (z doświadczenia piszę)
![]() |
|
|
![]()
|
|
Dziś usiadłem do tego z sercem i dopiero przeanalizowałem wszystko dokładnie.
Załamka, jakie rozwiązanie mojego problemu było proste ... ![]() piotr.kazmierczak Bardzo dziękuję Ci za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym powiedział, że oba rozwiązania są do luftu.
Pierwsze jest niepotrzebnie ciężkie. Nie ma co upychać wszystkiego do tablic. Drugie zakłada, że wiesz ile ma być tych porcji i - co gorsza - wielokrotnie wykonuje zapytania. Moim zdaniem optymalnie będzie po prostu wykonywać zapytanie w pętli for i sprawdzać resztę z dzielenia:
Ten post edytował croc 31.10.2011, 00:45:56 |
|
|
![]()
|
|
problem z ilością sobie rozwiązałem licząc ilośc wpisów w tabeli.
Jak na początku wspomniałem jestem początkujący w programowaniu i się uczę samemu więc nie besztajcie mnie bardzo za to co zrobiłem źle ok ![]() Mój skrypt wygląda tak:
lub Pomysł Croc
Który też działa pięknie. Mówiłem, że jestem początkujący ![]() Mam nadzieję, że nie dostanę bana od admina za wklejenie całego skryptu. Swoją drogą pozdrawiam Administratorów. Ten post edytował niko841 31.10.2011, 15:15:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pierwszej wersji wykonujesz otwarcie pliku dla każdego wiersza, to chyba nie jest najlepszy pomysł.
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.04.2025 - 06:55 |