![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym aby przy aktualizacji (update) tabeli 't1' z bazy nr 1 został wykonany insert do tabeli 't2' bazy nr 2.
Jak zrobić taki wyzwalacz ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw piszesz funkcję, która zajmie się wrzucaniem odpowiednich danych do T2. Następnie przypisujesz ją jako trigger ON UPDATE do tabeli T1.
PS. Jeśli baza znajduje się na innym serwerze operacja taka jest niewykonalna. Ten post edytował b4rt3kk 7.10.2013, 11:38:02 -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyskrobałem coś takiego:
Najbardziej zastanawia mnie ta część : INSERT INTO T2 (`id`, `tytul`, `data`) VALUES (OLD.page_id, OLD.nazwa, OLD.date); Aktualizacja ma być wtedy gdy w tabeli T1 zmieni się 'nazwa', ale w tabeli T2 nie ma pola 'nazwa' tylko 'tytuł' i analogicznie zamiast 'page_id' jest 'id', czy w takim wypadku, ten kod który stworzyłem będzie działał prawidłowo ? No i najważniejsze, gdzie mam podać info, że tabela T2 należy do innej bazy (wszystkie bazy na jednym serwerze) ? Ten post edytował kuna11 7.10.2013, 21:17:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
INSERT INTO `nazwa bazy`.T2
Ten post edytował mmmmmmm 8.10.2013, 07:45:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyskrobałem coś takiego:
Najbardziej zastanawia mnie ta część : INSERT INTO T2 (`id`, `tytul`, `data`) VALUES (OLD.page_id, OLD.nazwa, OLD.date); Aktualizacja ma być wtedy gdy w tabeli T1 zmieni się 'nazwa', ale w tabeli T2 nie ma pola 'nazwa' tylko 'tytuł' i analogicznie zamiast 'page_id' jest 'id', czy w takim wypadku, ten kod który stworzyłem będzie działał prawidłowo ? No i najważniejsze, gdzie mam podać info, że tabela T2 należy do innej bazy (wszystkie bazy na jednym serwerze) ? Nie będzie żadnego problemu, kod będzie działał prawidłowo pod warunkiem, że wawrtości OLD mają typ zgodny z typami kolumn tabeli T2. A co do wyboru bazy zrób tak jak napisał mmmmmm. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.05.2025 - 09:30 |