Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [SPAM][ISPconfig3] konfiguracja antyspamu
adi456
post 30.08.2017, 10:12:53
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

próbuje ogarnąć temat blokowania spamu, widzę że w ISPconfig są ustawienia do spamu ale nie mogę się doszukać informacji jak to skonfigurować, aktualnie zrobiłem tak:

W konfiguracji serwera w polu Real-time Blackhole List zrobiłem wpisy:
  1. zen.spamhaus.org,bl.spamcop.net,b.barracudacentral.org,dnsbl.sorbs.net,rbl.polspam.pl,cbl.abuseat.org,http.dnsbl.sorbs.net,dul.dnsbl.sorbs.net,misc.dnsbl.sorbs.net,smtp.dnsbl.sorbs.net,socks.dnsbl.sorbs.net,spam.dnsbl.sorbs.net,web.dnsbl.sorbs.net,zombie.dnsbl.sorbs.net,pbl.spamhaus.org,sbl.spamhaus.org,xbl.spamhaus.org,bl.spamcannibal.org,psbl.surriel.com,ubl.unsubscore.com,dnsbl.njabl.org,combined.njabl.org,rbl.spamlab.com,dyna.spamrats.com,noptr.spamrats.com,spam.spamrats.com,cbl.anti-spam.org.cn,cdl.anti-spam.org.cn,dnsbl.inps.de,drone.abuse.ch,httpbl.abuse.ch,korea.services.net,short.rbl.jp,virus.rbl.jp,spamrbl.imp.ch,wormrbl.imp.ch,virbl.bit.nl,rbl.suresupport.com,dsn.rfc-ignorant.org,spamguard.leadmon.net,opm.tornevall.org,netblock.pedantic.org,multi.surbl.org,ix.dnsbl.manitu.net,tor.dan.me.uk,rbl.efnetrbl.org,relays.mail-abuse.org,blackholes.mail-abuse.org,rbl-plus.mail-abuse.org,dnsbl.dronebl.org,access.redhawk.org,db.wpbl.info,rbl.interserver.net,query.senderbase.org,bogons.cymru.com,csi.cloudmark.com,truncate.gbudb.net

i widzę że duża część spamu jest blokowana ale mam kilka pytań/problemów

1. w logach pojawią się komunikat
  1. Aug jakiesip mail postfix/smtpd[6777]: warning: jakiesip.rbl.polspam.pl: RBL lookup error: Host or domain name not found. Name service error for name=jakiesip.rbl.polspam.pl type=A: Host not found, try again

czy to normalne? oznacza to że nie znaleziono tego adresu ip na czarnej liście czy że serwer chwilowo niedostępny? bo pełno takich logów od różnych serwerów RBL

2. w zakładce e-mail -> opcja globalnych filtrów -> Popraw białą listę dodaje adres email który jest na czarnych listach ale chce go przepuścić i nie działa, próbowałem dodać wpisy w formacie *jakisserwer.pl i jakisserwer.pl w typie ustawiam sender ale brak efektu maile dalej są blokowane przez rbl co robię źle?

3. cześć spamu dalej przelatuje, więc opcja własnych filtrów wydaje się idealna do wykorzystania, więc wchodzę w e-mail -> opcja globalnych filtrów -> Zawartość filtru i ustawiam po kolei:
Filtr: body
Wyrażenie regularne, wzór: Wkrótce Twoje życie się zmieni
Data: puste (nie wiem do czego może służyć)
Akcja: discard

ale brak efektu maile z daną treścią dalej dochodzą, podejrzewam że błąd robię w "Wyrażenie regularne, wzór" powinienem zrobić tam coś bardziej w stylu
^.Wkrótce Twoje życie się zmieni. ?

ps. pkt3 już działa, wystarczy dawać kropkę na końcu i początku i ładnie filtruje, w logach "discard: body" wink.gif

Ten post edytował adi456 30.08.2017, 10:48:57
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 30.08.2017, 10:39:51
Post #2

-----

Umieszczaj to co trzeba w CODE bo tego się nie da czytać.
+Quote Post
ohm
post 30.08.2017, 11:31:55
Post #3

-----

1. Jakieś przedawnione RBLe, wywalaj je z listy. Wywaliłbym też barracuda, bo na ich listę bardzo łatwo wpaść, mimo żadnego spamu, itp.
Jak chcesz się pozbyć trochę polskiego spamu to polecam do spamassassina dodać https://zabojcaspamu.pl/local.cf.reguly.ZABOJCASPAMU

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 9.05.2025 - 07:27