![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 496 Pomógł: 2 Dołączył: 15.07.2011 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Douczam się o wzorcach projektowych ...
Chciałem prosić Was o podpowiedzi jakie rodzaje wzorców projektowych zostały wykorzystane w Symfony - do tego, krótki opis/przykład w którym miejscu jaki wzorzec. Poniżej wypisałem kilka ale nie wiem czy dobrze je zidentyfikowałem: MVC - podstawowy podział aplikacji na Model/Widok/Kontroler Facade (Fasada) - np: w klasach Controllerów - ? Factory Method (Metoda wytwórcza) - ? Singleton - połączenie z bazą danych - ? --------------------------------------------------------------------------------------- ok może głupie pytanie zadałem .. znalazłem jednak odpowiedź tutaj: http://stackoverflow.com/questions/1369605...sed-in-symfony2 Na samym dole jest rysunek w którym w legendzie widać opis wzorców Symfonowych. A więc tak to będzie: Wzorzec Request-Response - Kernel Wzorzec MVC - Controller/Template/Entity Wzorzec Mediator - Event Dispatcher Wzorzec Dependency Injection - Service Container Wzorce Factory, Fasada, Composite, Builder, Flyweight - Forms/Types Wzorzec Unit of work - Entity Manager Wzorzec Front Controller - Front Controller Ten post edytował damianooo 31.03.2017, 21:30:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Singleton Tego to chyba w Symfony nie znajdziesz.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 4.05.2025 - 07:50 |