![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 18.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam nie mały problem otóż chciałbym rozkodować pewne hasło zakodowane w md5. Próbowałem na wielu stronach, jednak bez rezultatów. Mógłby mi ktoś pomóc? Oto hasło: Kod 4c2b4e654def4813a26d58b24c8fac3c
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
sciagnij jakis program do łamania haseł np abel i cain (albo w ten desen) i łam czy to słownikowo czy to bruteforce
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sciagnij jakis program do łamania haseł np abel i cain (albo w ten desen) i łam czy to słownikowo czy to bruteforce ![]() z naciskiem na wytrwałość... ja proponuje tęczowe tablice. BTW. po co ci lamac hash MD5? // edit sorry, HASLA w md5? Ten post edytował pyro 18.10.2008, 22:03:27 -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 14 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj też rozkodować to 3d92b78bf07788ea6bc78088e3637334 – zrobiłem ten skrót z pierwszego odcinka South Park. Gdy go rozkodujesz, to będziesz sobie go mógł obejrzeć
![]() @kwiateusz Czym się różni słownikowo od bruteforce? Zawsze myślałem, że słownik to taki trochę zawężony bruteforce. @pyro Koledze chodzi o znalezienie hasła z jakiego został zrobiony hash. Też życzę wytrwałości ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@pyro Koledze chodzi o znalezienie hasła z jakiego został zrobiony hash. michalkjp, radze przeczytac jeszcze raz i troche pomysl... a metoda slownikowa i bruteforce mają ze sobą raczej malo wspolnego -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 14 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
michalkjp, radze przeczytac jeszcze raz i troche pomysl... On chce rozkodować hasło, ale nie wie, że md5 nie da się tak po prostu rozkodować. a metoda slownikowa i bruteforce mają ze sobą raczej malo wspolnego Dlaczego? Metodą słownikową hashujesz jak leci ciągi ze słonika a w klasycznym bruteforce podstawiasz kombinacje ciągów znaków [a-z][A-Z][0-1][etc] zaczynając od długości ciągu 1 a kończąc na maksymalnej długości hasła akceptowanej przez system. Metoda słownikowa to ograniczony bruteforce. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 18.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Eeeee....
![]() A nie znacie jakiegoś programu który by to rozkodował? Bo to co podał kwiateusz to nie wiem w jakim sensie to było, bo programu takiego znaleźć nie mogłem. ![]() |
|
|
![]()
|
|
michalkjp, metoda slownikowa to zaden ograniczony bruteforce.
Dartam, Cain&Abel -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat był już wiele razy: http://pl.wikipedia.org/wiki/T%C4%99czowe_tablice
Edit: W wersji angielskiej jest więcej info: http://en.wikipedia.org/wiki/Rainbow_table -------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]()
|
|
Eeeee.... ![]() A nie znacie jakiegoś programu który by to rozkodował? Bo to co podał kwiateusz to nie wiem w jakim sensie to było, bo programu takiego znaleźć nie mogłem. ![]() Spróbuj http://www.freerainbowtables.com/en/tables/md5/ Wrzuciłem też do http://www.milw0rm.com/cracker/list.php Może będziesz miał szczęście ![]() michalkjp, metoda slownikowa to zaden ograniczony bruteforce. Ok, atak słownikowy to brute force na zmniejszeniu ilości różnych kombinacji znaków do tych bardziej prawdopodobnych na przykład powszechnie używanych słów. Czy ta definicja bardziej odpowiada Twoim wyobrażeniom? Niektórzy crackerzy mówią o metodzie słownikowej jako o szczególnym przypadku bruteforce. Whatever. Dalsza argumentacja chyba nie ma sensu? |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
Metoda słownikowa to wyspecjalny bruteforce
![]() ![]() co do autora, jesli nie wiesz to md5 nie jest 2 stronnym algorytmem, jak cos zakodujesz to kaplica nie da sie tak hop siup przepuscic to przez inna funkcje i mamy czysty tekst ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 9.06.2025 - 10:32 |