![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Jak obsłużyć linki w php po dodaniu RewriteRule ^.*$ index.php [NC,L] do .htaccess? Jak się tego używa?! Czy istnieje funkcja robiąca explode z $_SERVER["REQUEST_URI"]? Z góry ogromne podziękowania dla osoby która wyjaśni mi jak tego użyć |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 2 Dołączył: 10.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja używam czegoś takiego:
Strona to np: test.pl/artykul/nazwa.html |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć. Jak obsłużyć linki w php po dodaniu RewriteRule ^.*$ index.php [NC,L] do .htaccess? Jak się tego używa?! Czy istnieje funkcja robiąca explode z $_SERVER["REQUEST_URI"]? Z góry ogromne podziękowania dla osoby która wyjaśni mi jak tego użyć Przecież przepisujesz wszystkie adresy na index.php, co tu chcesz obsługiwać? Nie masz tu żadnych zmiennych ni nic. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No zastanów się: chcę, żeby index.php obsługiwał całe myślenie strony. Muszę więc jakoś pobrać adres przed rewriterule, a później sprawdzać coraz dalsze człony tego adresu.
Dzięki @Radeqq. Funkcja jest oczywiście dobra i ok. Zastanawia mnie jednak jak radzą sobie z takim rewrite wszystkie większe cmsy i czemu w żadnym nie potrafię znaleźć odpowiedniej funkcji. Tym bardziej, że większość z nich blokuje też katalog systemowy: RewriteRule ^(_includes|_tmp).*$ index/error/deny/ [NC,L] Ten post edytował Michauuu 21.06.2013, 10:58:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to tak nie byłoby prościej?
Kod RewriteRule ^(.*)$ index.php?wtf=$1 [NC,L]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 2 Dołączył: 10.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do większych CMSów to zobacz np. Kohana 3.3.0: system/classes/Kohana/Request.php metoda detect_uri
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.09.2025 - 12:22 |