Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> RegExp i zmienna jQuery
adamantd

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam potrzebuję umieścić zmienną w RegExp w taki sposób, żeby dopasowane zostały tylko elementy identyczne jak wzorzec ^wzor$
  1.  
  2. var wzor = $('#pole').val();
  3.  
  4. var reg = new RegExp(wzor, "gi");//tutaj jest ok
  5.  

ale ja potrzebuje tak jak napisałem wyżej ^wzor$

1.  
  2. var wzor = $('#pole').val();
  3.  
  4. var reg = new RegExp('^'+wzor+'$', "gi");//to nie działa
  5.  
  6.  
  7.  

inne sposoby też nie działają, umieszczanie całego takiego wzorca w zmiennej nie działa, dwa znaki \\ przed ^ i przed $ nie działa... jak to zrobić? -ma ktoś może pomysł? z góry dzięki
Go to the top of the page
+Quote Post
amii

-----

Testowałem u mnie w firebug i działa. Sprawdź czy wzor nie jest tablicą bo taką wartość może zwrócić val() a wtedy nie działa
var reg = new RegExp('^'+wzor+'$', "gi");
+Quote Post
adamantd

-----

typeof zwrócił string nie tablicę ale problem rozwiązałem na inny sposób (będąc przed chwilą na zakupach wpadł mi do głowy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ) zanim user wpisze coś do formularza wyświetlę mu jakiś dymek informacyjny że jeśli chce wyszukać w tekście wyrazy które zawierają w sobie wzór to niech wpisze w pole input po prostu ten wzór np marek a jeśli chcą wyszukać w tekście tylko elementy 'marek' to przed i po muszą umieścić spację

niemniej jednak przydało by się na przyszłość wiedzieć jak to rozwiązać a u mnie wciąż nie działa sposób poprzedni..

tak czy inaczej masz punkta za chęci
+Quote Post
zegarek84

-----

wiesz w ogóle co znaczy ^...$ w wyr. reg.(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) wpisz sobie na sztywno dane wyr. z tymi znacznikami i sprawdź czy zadziała ;]
+Quote Post
adamantd

-----

(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) wg mojej wiedzy jeśli umieszczę np marek w taki sposób /marek/ (bez flag) zostanie znaleziony pierwszy napotkany marek lub jakikolwiek inny wyraz który ma w sobie marka -np sumarekta jeśli umieszczę marek w taki sposób /^marek$/ zostanie odnaleziony pierwszy marek ale taki który jest tylko markiem gdybym zrobił na początku ^ ale bez dolara to znajdzie marektratata ale już nie tratatamarek hehe -wiem o co chodzi bez obaw
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.09.2025 - 02:45