Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

3 Stron V   1 2 3 >  
Closed TopicStart new topic
> Reforma polskiego
Black-Berry

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czy ktoś z was jest za tym żeby wprowadzić ustawę o zmienie polskiej ortografii ?! Potrzeba nam 100.000 podpisów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Może się uda. Mój pomysł na reformę to :

ą => on (np mondry zamiast mądry)
ę => en (np bendzie zamiast będzie)
ó => u
ż => rz
ch => h

i jeszcze 2 kontrowersyjne ale skoro i tak są 2 litery których nie używamy więc spoko:

ł => w
w => v
ź => x

Prosze o opinie na ten temat (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Myślę że już w 2 pokoleniu o reformie nikt by nie pamiętał a nasze wnuki nie miały by już problemów. Jak pomysł się przyjmie to zbieramy podpisy online i wysyłamy do Giertycha:D

Ten post edytował Black-Berry 13.06.2007, 22:55:19
Go to the top of the page
+Quote Post
barat

-----

Tylko nie zapomnijcie dodać, że literki ą, ę, ó, ż, ch to spuścizna po komunizmie, a ł, w oraz ź brzmią gejowsko (bez ataku na homoseksualistów - nic do nich nie mam...)

(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post
Speedy

-----

parco montry pomysw - nucj cj siem v domó?
(niepoprawna pisownia jest zastosowana specjalnie, w celu ukazania głupoty tego pomysłu)

Już lepszym pomysłem jest dodanie oceny z religii do średniej...
+Quote Post
Ludvik

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

No nie wiem, nie wiem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)

To by drastycznie zmniejszyło ilość błędów ortograficznych popełnianych przez dzisiejszą młodzież. Z drugiej strony wprowadzenie religii wliczanej do średniej definitywnie rozwiąże problemy z wychowaniem i kulturą uczniów.

Mam dylemat.
+Quote Post
fiszol

-----

Nigdy
Idiotyczna inicjatywa
+Quote Post
webdice

Developer

Grupa: Moderatorzy

Mysilen rze to beznadziejny pomysw, bo po piervsze trzeba bywo sien uczyć ortografii od podstavovki, a po drugie masz hyba odpiviedx po przeczytaniu tego posta.

Jeszcze z polskimi znakami można było by się zastanawiać (ale to i tak głupi pomysł), ale po jaką cholerę zmieniać np. w na v (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blinksmiley.gif)
+Quote Post
Black-Berry

-----

No dobra, rozumiem że nie dojrzeliśmy jeszcze jako naród do takiej inicjatywy. Niemcy już zaczeli się reformować a my co? Do końca świata będziemy się męczyć ?

... Jednak po głębszym zastanowieniu może faktycznie pozbycie się ogonków to zbyt drastyczny pomysł ((IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ) Jestem natomiast pewien, że ukrócenie niepotrzebnych aliasów na "rz" "u" oraz "h" wcale nie jest taki beznadziejne. Co powiecie na referendum nad tymi trzema zmianami ? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Cytat(webdicepl @ 14.06.2007, 01:41:51 ) *
Jeszcze z polskimi znakami można było by się zastanawiać (ale to i tak głupi pomysł), ale po jaką cholerę zmieniać np. w na v (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blinksmiley.gif)

Proste --- (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/withstupidsmiley.gif) żeby można było zamienić ł na w.

To narazie wstępny projekt nowej specyfikacji języka polskiego (czekam na sugestie). Poza tym i tak od dawna wiadomo że coś musi się zmienić. Ja jestem tylko za tym żeby te zmiany przyspieszyć. "Ż", "ch" i "ó" to prehistorychne pozostałości po dawnej polszczyźnie których nikt jeszcze nie wytępił. Nasi dziadowie też przecież mówili w trochę inny sposób niż my obecnie więc skąd te obawy o statyczność języka. Wszystko się zmienia.

Zapraszam do dyskusji na ten temat.

cheers.

Ten post edytował Black-Berry 14.06.2007, 01:37:07
+Quote Post
Speedy

-----

Black-Berry: Początkowo myślałem, że robisz sobie jaja, wygląda na to, że myślisz o swoim urojonym pomyśle bardziej poważnie, więc się wypowiem.

Przedstawiona przez Ciebie koncepcja jest beznadziejna! Nie po to zostały stworzone zasady poprawnej pisowni, polszczyzny i ortografii, żeby teraz je profanować i robić z tego wielkie dziadostwo. Tradycja języka polskiego sięga niepamiętnych czasów i coś w tym musi być. Uważam, że nie warto jej zmieniać. Ponadto, nie podałeś żadnych rozsądnych argumentów przemawiających za Twoim pomysłem. W ogóle się nad tym nie zastanowiłeś. Nie widzę sensu w zmienianiu chociażby "ą" na "on", gdyż jest w tym przypadku pewna różnica w wymowie, która ma wpływ na brzmienie wyrazu. Poza tym, nie słyszałeś o takich wyrazach, które wymawia się tak samo, a pisze się inaczej i ich znaczenie również jest inne? Np. morze i może. Wtedy Twoja koncepcja z wyeliminowaniem "ż", "ó" i innych polskich znaków diakrytycznych - leży. Nie wyobrażam sobie też tego, iż nagle mógłbym zacząć robić byki w pisanych przeze mnie tekstach tylko ze względu na jakieś bezsensowne nowoprzyjęte zasady. Wyglądałoby to idiotycznie. Być może chodzi Ci o to, żeby wyeliminować jak najwięcej zasad polskiej pisowni (jasne - najlepiej jakby nigdzie nie było żadnych zasad i niech wszędzie zapanuje anarchia). Jesteś jednak w błędzie, gdyż wprowadziłoby to więcej zamętu i kłopotu, niż pożytku. Nastąpiłyby masowe zmiany wydawnictw, zmiany w edukacji, zmiany w pismach urzędowych i zmiany słusznych przyzwyczajeń itd. ...
Nie wiem, czy zauważyłeś, ale przeczytanie tekstu napisanego wedle Twojego pomysłu jest niczym czytanie treści napisanej w niezrozumiałym, obcym języku i można się jedynie domyślać znaczenia pewnych słów.
Powołałeś się na język niemiecki. Czy tego chcesz, czy nie, specyfika języka niemieckiego jest zupełnie inna niż polskiego, więc tam dokonywane zmiany mogą mieć większy sens (np. zmiana ß na ss). Ten język jest po prostu inny, niż polski.
Bardzo szanuję polski język i uważam, że jego zmiana w przedstawionym przez Ciebie kierunku jest bezsensowna. Radzę Ci, żebyś dał sobie spokój z takimi pomysłami. Sądzę, że niejeden polonista tudzież językoznawca podzieliłby moją opinię.

Ten post edytował Speedy 14.06.2007, 02:24:11
+Quote Post
Black-Berry

-----

No cóż... nie dziwi mnie fakt, że nie wszyscy podzielają tą opinię ale jest wiele osób które sie ze mną zgadzają. Nie chodzi o zmianę "ą" na "on" bo to faktycznie było trochę dla jaj ale o "ó" "ż" oraz "ch". Wywodzą się one z czasów kiedy to w języku polskim wymawiało sie je w trochę inny sposób. Z czasem różnice w wymowie zanikły - pisownia została, a 'imho' taka kontynuacja tradycji to conajmniej 3-5 lat z kalendarza dzieciaków które zamiast tracić życie na naukę nonsensownych reguł mogłyby ten czas poświęcić na naukę matematyki i nie kończyć później z głodową pensją lub na emigracji (jak wiadomo tylko niewielki odsetek bezrobotnych to absolwenci uczelni technicznych).

A jeśli chodzi o pozostałe argumenty:
1) słowo "zamek" ma też przynajmniej 3 znaczenia, pisze się tak samo a nikt nie ma kłopotów z odróżnieniem w zależności od kontekstu.
2) Wcale nie proponuję wprowadzenia radykalnych zmian ale uznanie pisowni bez "ż" "ó" oraz "ch" za dopuszczalną. Nikt nie musiałby się na nowo uczyć ani przedrukowywać książek.

(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) No nie mówcie że to do was nie przemawia (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował Black-Berry 14.06.2007, 08:36:57
+Quote Post
Sedziwoj

-----

Cytat
Tradycja języka polskiego sięga niepamiętnych czasów

(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/laugh.gif) Podaj kiedy pojawiły się pierwsze teksty w języku polskim, bo mi się wydaje że nie tak dawno jak to sugerujesz.

Cytat
wymawia się tak samo, a pisze się inaczej i ich znaczenie również jest inne? Np. morze i może

A co ratuje Cię przed pomyłką w czasie słuchania? Bo przecież nie ma już różnicy w wymowie

Cytat
Czy tego chcesz, czy nie, specyfika języka niemieckiego jest zupełnie inna niż polskiego, więc tam dokonywane zmiany mogą mieć większy sens (np. zmiana ß na ss). Ten język jest po prostu inny, niż polski.

Wyjaśnij jak jest różnica między zmianą 'ß' na 'ss' a 'ó' na 'u'? Bo przecież to pozostałość po innej wymowie tej litery, czytało się jak o z akcentem, a teraz czyta się tak samo, dlatego można by było uznać poprawność obu wersji i wpajać, że docelowo poprawna jest z u. To samo tyczy się ż i rz, tu różnice w wymowie też się zatarły, w ch i h jeszcze niektórzy nauczyciele potrafią w wymowie zróżnicować, ale raczej powoli to zanika, o nie zmienia faktu że jeszcze są te różnice i nie powinno się tego ruszać.
A reszta zmian to dobry dowcip (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)

Co do sensu tych dwóch zmian, które aprobuję, zmniejszy się ilość reguł a to jest to dobre bo można przy nauce na inne poświęcić. Elementy nie używane powinny być usuwane z języka, tak jak nowe się pojawiają.
(bo są przyjmowane nowe elementy jako poprawne)
+Quote Post
kszychu

-----

A co z tymi, którzy nie będą potrafili przestawić się na nową pisownię? Dysgrafia?
Jako żart pomysł jest przedni i można by taki wysłać Giertychowi, jako realny - na szczęście nie my decydujemy o regułach i zasadach rządzących językiem a ludzie, którzy zmarnowali na to co najmniej 3-5 lat i pobierają głodowe pensje. (Z tego miejsca chciałem pozdrowić prof. Miodka)

A na marginesie: co też skłania Cię do pomysłu takiego okaleczenia naszego pięknego języka pisanego? Niechęć wkucia kilku (hehe, może kilkunastu) regułek i kilku (hehe, no może kilkunastu) wyjątków? A może nie używasz modułu poprawiania pisowni w przeglądarce?
+Quote Post
mike

-----

Cienrzko Ci szwa nauka polskiego w szkole i teraz wydziwiasz.
Tylko tak morzna zrozumieć Twojon propozycjen.

Proponujesz uznanie bwenduw za poprawne formy. Dla mnie jest to tylko i wywoncznie ukwon w stronen gwupkuw, kturzy nie dali sien nuczyć ojczystego jenzyka (pomijam osoby cierpionce na dysleksje i inne tego typu choroby).

Okaleczasz jenzyk.

----
Zdziwiwbyś sien jak wielu profesoruw nauk ściswych to puryści jenzykowi. Podejrzewam, rze oni wyśmialiby Twuj pomysw szybciej nirz poloniści.
A poza tym jenzyk polski to podstawowy jenzyk, kturym posługuje sien w Polsce i jego trzeba uczyć. W drugiej kolejności nauk ściswych.
----
Proponujen zmienic tytuw wontku na: Uwstecznienie jenzyka polskiego
+Quote Post
Black-Berry

-----

Cytat(kszychu @ 14.06.2007, 09:58:41 ) *
A na marginesie: co też skłania Cię do pomysłu takiego okaleczenia naszego pięknego języka pisanego? Niechęć wkucia kilku (hehe, może kilkunastu) regułek i kilku (hehe, no może kilkunastu) wyjątków? A może nie używasz modułu poprawiania pisowni w przeglądarce?

Denerwuje mnie poprostu zaprzątanie sobie głowy niepotrzebnymi zasadami.

@mike radze przeczytać cały wątek a nie tylko 1 posta.

Ten post edytował Black-Berry 14.06.2007, 09:30:52
+Quote Post
mike

-----

Cytat(Black-Berry @ 14.06.2007, 10:28:53 ) *
Denerwuje mnie poprostu zaprzątanie sobie głowy niepotrzebnymi zasadami.
Nic nie stoi na przeszkodzie żebyś robił błędy.
Kto Ci broni?

Chcesz w ten głupi sposób usprawiedliwić swoje lenistwo i niechlujstwo?

O to jest najlepsze:
Cytat(Black-Berry @ 14.06.2007, 09:33:04 ) *
(...) zamiast tracić życie na naukę nonsensownych reguł mogłyby ten czas poświęcić na naukę matematyki (...)
Naukę matematyki to zaczyna się od nauki polskiego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
Wypadałoby się jakoś najpierw wysłowić, co?
+Quote Post
Ludvik

-----

Ja też to odebrałem jako żart na początku.

Język jest czymś, co pozwala Ci w pewnej mierze ocenić człowieka. Im lepiej nim się posługujesz, tym lepszą ocenę sam sobie wystawiasz. Jeżeli ktoś nie jest w stanie opanować ojczystego języka, to mogę mu tylko współczuć, nawet jeżeli znajdują się w nim 2 czy 3 "zbędne" reguły.

Poza tym... Czy jak piszesz to myślisz o regułach? Nie sądzę... Nigdy nie pamiętałem reguł ortograficznych, a jakoś nie popełniam rażących błędów. To wszystko bierze się z oczytania i ogólnego obycia z językiem, a nie skomplikowanych reguł. Człowiek "na oko" widzi, czy to wygląda dobrze czy nie.

Jakoś nie podoba mi się wizja tego, że wszyscy mieliby pisać tak jak mike (bez urazy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) ).

Można by się posunąć dalej i wprowadzić zamiast przecinków słowo na literę K... To by upodobniło słowo pisane do mowy współczesnej na pewno, bo dzisiaj zamiast przestoju warto dodać coś od siebie.
+Quote Post
Jabol

-----

Ucz się angielskiego to nie będziesz miał takich problemów.
+Quote Post
Black-Berry

-----

(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/dry.gif) Widze, że nic tu nie wsk(u/ó)ram* w sprawie tej reformy... Język to nie jest sztywną konsrukcją i podlega nieustannym przemianom. Któregoś dnia pisownia "ż" "ó" oraz "ch" i tak się zmieni tak jak zmienia się mowa czy tego chcecie czy nie. Niestety nieco później niż wcześniej sądząc po waszych opiniach... dobrze, że choć jeden się ze mną zgodził ... ech.... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)

========================
wskura - 5,650 odnieśień w google
wskóra - 20,500 odniesien w google
- możecie to nazwać nieuctwem ale ludzie już nie wiedza jak się co pisze a z czasem to się pogłębi jeszcze bardziej. Za kilkaset lat nasze pra(*n)-wnuki będą się śmiać z pra(*n)-dziadków którzy nie chcieli się zreformować.
========================

(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/offtopic.gif)

Ten post edytował Black-Berry 14.06.2007, 10:03:05
+Quote Post
kszychu

-----

Proszę Cię, przestań dorabiać ideologie do swoich chorych pomysłów i kreować się na męczennika słusznej sprawy! Prawda jest taka: reguły języka polskiego, tak jak reguły dowolnej innej dziedziny życia formułowane są przez specjalistów z tejże dziedziny. Kim Ty (ja, czy ktokolwiek inny, kto zabierał głos w tym wątku) jesteś, by formułować nowe zasady? I w imię czego, wygody, niechęci do nauki?
Czy zdajesz sobie sprawę, że język to nie tylko reguły utrudniające gimnazjalistom komunikowanie się na gg, ale również spuścizna narodowa? Szczerze mówiąc mam gdzieś, czy przyszłe pokolenia będą śmiały się ze mnie, bo broniłem zasad, czy nie. Ważne jest dla mnie to, że bronię i szanuję te same zasady, za które ginęli moi przodkowie! Rusyfikowani, germanizowani bronili ojczystego języka a tym samym zasad, którymi on się rządzi.

Nie chciałem, żeby zabrzmiało tak patetycznie. Niemniej jednak wątek historyczno-patriotyczny jest w tej dyskusji nie do pominięcia.
+Quote Post
Cysiaczek

Grupa: Moderatorzy

Pomysł nie jest nowy i słyszałem o nim już wiele razy. Dotyczył też zawsze tylko literek "ch" i "ż". Pojawił się dlatego, że znikły różnice w wymowie wyrazów zawierających owe litery. Nad tym debatują poloniści i im należy zostawić decyzję. Reszta to moim zdaniem bzdura.
Znów przypomina mi się książka pt "Rok 1984". Nie odnosząc się do Ciebie personalnie ~Black-Berry;
Uważam, że te pomysły na maksymalne upodobnienie do języków zachodnich (głównie angielskiego), to próba leczenia kompleksów narodowych. Nie jestem jeszcze stary, ale kiedy dzieciaki w wieku 12-16 lat, piszą teksty w rodzaju "PoJe*** JeshTeś, I niGdy mnEeeE nE ZrosmieSh!"*, mam ciarki. Wykracza to już poza normalny młodzieżowy bunt - to może uczynić krzywdę na całe życie.
Sam łapię się na tym, że przeczytawszy kilkanaście postów dziennie, gdzie błędy i poprawna pisownia są w stosunku 50/50, muszę pomyślec trzy razy zanim sam napiszę dane słowo poprawnie. Błąd leży nie po stronie języka, a niechlujstwie tych którzy go używają i nie widzę naprawdę mocnego i rzeczowego powodu za "zidioceniem" go specjalnie dla nich. Gdzie w tym kompleksy? Ano, w reklamach telewizyjnych i internetowych promowane sa tzw. "trendy texty" (fajne zwroty") i jakoś nie pamiętam polskich. Są po angielsku, albo "zanglizowane", a w ekstremalnych przypadkach z rozmysłem napisane z błędami. Chcemy się upodobnić do amerykanów, którzy są cool i ciągle happy? Chcemy się sprzedać za hamburgera? Tak, to właśnie chcemy zrobić - chcemy zamienić naszą kulturę na jej brak. Do tego tylko prowadzi grzebanie w zasadach pisowni oraz masowe dodawanie nowych słów i zwrotów.

P.S. Kiedy ktoś z Was ostatnio napisał list na papierze zamiast "posta", "maila", "sms'a"...?

Pozdrawiam

* autor: ~hwao - pisane na zamówienie, ocenzurowane.

Ten post edytował Cysiaczek 14.06.2007, 10:27:24
+Quote Post
kszychu

-----

Cytat(Cysiaczek @ 14.06.2007, 11:23:55 ) *
Sam łapię się na tym, że przeczytawszy kilkanaście postów dziennie, gdzie błędy i poprawna pisownia są w stosunku 50/50, muszę pomyślec trzy razy zanim sam napiszę dane słowo poprawnie. Błąd leży nie po stronie języka, a niechlujstwie tych którzy go używają i nie widzę naprawdę mocnego i rzeczowego powodu za "zidioceniem" go specjalnie dla nich.

Tutaj masz rację. Kiedyś jak już czytało się słowo pisane, to słowo to było starannie napisane, przemyślane, sprawdzone, poprawione jeśli zawierało błędy. I na taki słowie uczyliśmy się ortografii, to takie słowa zapadały w tę pamięć wzrokową. Dzisiaj każdy może opublikować swoje "teksty" i dotrzeć do tysięcy odbiorców. "Teksty", które niejednokrotnie zawierają całą masę błędów. "Po co mam sprawdzać pisownię, skoro najważniejsze jest to, co chcę przekazać a nie to w jaki sposób. I tak każdy mnie zrozumie." To pierwszy grzech główny autorów wszelakiej maści blogów, stron, serwisów. Nawet duże portale internetowe zaczynają go popełniać. Liczy się informacja i czas, w jakim się ona ukaże, błędy "się poprawi" później.
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Closed TopicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.12.2025 - 22:28