![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Nie będę się rozpisywał: Kod: https://github.com/marcinlawnik/Yopqs Live demo: http://yopqs.orchestra.io/ Nie patrzcie na pytania, jestem w gimnazjum i jest to projekt na warsztaty nadobowiązkowe. Proszę o wytykanie błędów oraz podawanie pomysłów. Pozdrawiam, marcinl -------------------- Pozdrawiam,
mlawnik Cytat(nospor) Jedzmy gówno.... miliony much nie może się przecież mylić |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz problem, wpisałem, że google pochodzi od googol i coś nei dziala
![]() Widzę, żę korzystasz z sesji. Quiz wygląda całkiem dobrze, nie wiem, jak z kodem, zaraz przejrzę ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przez jedno o mam w bazie...
Literówka ![]() EDIT: poprawione na googol BTW można na przykład napisać GooGOL i też zaakceptuje, a na końcu wyświetla czas wukonania. Planuję może tablicę wyników do tego? bump Ten post edytował mlawnik 8.05.2011, 17:01:43 -------------------- Pozdrawiam,
mlawnik Cytat(nospor) Jedzmy gówno.... miliony much nie może się przecież mylić |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
poziom 1
2+2*2=8 a u Ciebie to zly wynik:P -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
@ciekawskiii - kpisz ?
![]() $db_username = 'user_45b9cf5d'; $db_password = Zakładam że to przykład a nie prawdzie dane ![]() Wolno działa, trochę masz chaos w kodzie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 11 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ciekawskiii no bo 8 to zły wynik - kolejnosc dzialan sie klania
![]() ![]() Ten post edytował wiewiorek 8.05.2011, 20:57:46 |
|
|
![]()
|
|
@spawnm, poczytaj, co to orchestra.io, po 2, jak znajdziesz jakiś sposób na obejście tego, że muszę tam to dawać, to powiedz.
A po 3, jak mi ktoś rozwali bazę, to mam dumpa i tyle. Pozdrawiam, mlawnik BTW, miała być dyskusja o skrypcie, nie o odpowiedziach. A ktoś może przeszedł cały? I jeszcze spawnm, co powoduje to spowolnienie? Ten post edytował mlawnik 8.05.2011, 21:17:26 -------------------- Pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 3 Dołączył: 23.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja utknąłem na 5 poziomie
![]() -------------------- Artur
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 21.03.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
ja utknąłem na 5 poziomie ![]() Wystarczyło spojrzyć na GitHuba. ![]()
|
|
|
![]()
|
|
I to właśnie jest zaleta oprogramowania o darmowym kodzie źródłowym
![]() Jakieś sugestie? Bo na razie to co leży na masterze to wersja 1.0 Beta (Tak wiem, mam skopaną numerację). I jak nie ma jakiś pomysłów, to biorę się za robienie rzeczy z TODO. -------------------- Pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosiłeś o sugestie dotyczące kodu, a więc od początku czytam Twój kod i piszę post.
Pierwsze co mi się rzuciło w oczy po odpaleniu index.php: Sprawdziłem, w dołączanych plikach typu config.php sprawdzasz tą stałą. Znacznie prościej i bez obciążeń dla parsera PHP jest blokować poprzez .htaccess ------- Rzuciłem się na plik z językami, teoretycznie ok ale kodowanie tych plików?! Cytat ź zła, spróbuj Wrzuć na wszystkie pliki kodowanie UTF-8 bez BOM i zapisz to normalnie. ------- Nadszedł czas na config.php tutaj powinieneś użyć jak na moje oko wzorca o nazwie Registry i sobie w nim trzymać te informacje, będziesz miał dostępne globalnie i unikniesz w index.php czegoś takiego:
------- Teraz quiz.php - na początku rzuca się w oczy, że ob_start nie jest na początku skryptu, najpierw wysyłasz nagłówki o typie, kodowaniu, ciasteczka sesji a potem dopiero włączasz buforowanie - coś nie tak... Co ciekawe, wydaje mi się że włączyłeś je tylko z powodu include, bo zaraz po nim jest end_flush. ------- W quiz.php używasz funkcji o nazwie: getnamefile() Nie pasuje mi jej nazwa, bo o ile dobrze pamiętam przyjął się taki zapis: getNameFile() Zapis dotyczy się wszystkich tak zapisanych nazw funkcji. Poza tym, zwracasz coś takiego:
Nie wiem po co jest to ujęte w cudzysłów. ------- checkanswer - nie prościej po prostu użyć in_array? ------- getmaxlevel - robisz tam coś takiego:
Po pierwsze, cudzysłów, po drugie używaj return tak jak wszędzie (bez nawiasów, bądź konsekwentny) Nie wiem czy wiesz, error_log nie ma prawa się wykonać - funkcja już zwróciła wartość - co oznacza koniec jej wykonania, również późniejszy exit się nie wykona. -------- backup bazy danych - pominę tą kwestię, od tego jest cron -------- Po przewinięciu quiz.php dalej mogę uznać że masowo robisz:
To jest niedopuszczalne i karygodne w dobrym kodzie. -------- Używasz bb-code, szablonów dlatego nie zostawisz mysql_ na rzecz PDO? -------- footer powinien być częścią szablonu - jak dla mnie jest niezmienny. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
nie, nie kpie, 2+2*2 jest 8 a prawidlowy zapis powinien wygladac tak 2+(2*2)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podstawy matematyki się kłaniają - kolejność działań
2 + 2*2 = 6 (2+2)*2 = 8 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potęgowanie, mnożenie, dodawanie
Wszystko jasne? -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
ja wiem jaka jest kolejnosc dzialan, nie musisz mnie uczyc.
Chodzi o sam zapis, tak jak podalem wyzej -------------------- |
|
|
![]()
|
|
To też Ci do głowy biją, że najpierw mnożenie potem dodawanie, zapis jest poprawny.
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Hmm, a mi się zawsze wydawało, że żeby być informatykiem, trzeba znac chociaż podstawową matmę, a tu...
Co do kodu, ja przeglądałem i dla mnie jest tam balagan niezły. |
|
|
![]()
|
|
Co do kodu, ja przeglądałem i dla mnie jest tam balagan niezły. Ja swoje uwagi dałem, jakie są Twoje? Skoro twierdzisz, że jest niezły bałagan to poprzyj to argumentami, których wcześniej nie było. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Główny zarzut ode mnie to nieporządek w kodzie, tzw. spaghetti code - po prostu zaczyna mi się podobac idea MVC, pomimo tego, co znią rameworki wyczyniają, dobrze zastosowana sprawia, że kod jest czytelny.
Ja także przynajmniej od siebie wolę jeden punkt wejściowy - większa kontrola. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Dalsze wymiany zdań na temat czyjegoś poziomu matematyki i reszty nie związanej z tematem proszę przenieść na PW.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.07.2025 - 19:55 |