![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam malutki problem z którym nie mogę sobie poradzić może banalny bo chodzi zapewne o jakis / lub \ a nie moge go jakos zlokalizowac
![]() Wiec tak chce wyciagnąc z pliku tekstowego fragment tekstu (tekst pogrubiony chce pobrac do zmiennej $znalezione). $ert[$k] przechowuje plik tekstowy gdzie kazdy wiersz jest zapisany w tabeli $tablica[$i] przechwuje nazwe GS300 a takze inne nazwy ktore pozniej beda wyszukiwane. Nazwe GS300 jest zapisana w tablicy: <owl:Class rdf:about="#GS300"> <rdfs:subClassOf> <owl:Class> <owl:intersectionOf rdf:parseType="Collection"> </owl:Class> </rdfs:subClassOf> </owl:Class> a oto moje formulka wycigajaca tekst: for($i=0; $i<5; $i++) { for ($k=0; $k=100; $k++) { preg_match ("/<owl:Class rdf:about=\"#($tablica[$i])\<\/owl:Class/>\/is", $ert[$k], $znalezione); } } zapewne chodzi o jakisz / lub \ ale probuje na rozne sposoby i jakos nie wychodzi wiec prosze Was o pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 2 Dołączył: 25.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak sobie pisałem i na własnych danych napisałem coś takiego, może coś z tego WYMYŚLISZ SAM
![]() ![]()
-------------------- Jeżeli czegoś się nie da zrobić,
daj to do zrobienia komuś kto o tym nie wie, na pewno to zrobi... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki wielkie ale poradzilem sobie w inny sposóba a mianowicie tak ze wczytalem plik tekstowy jako ciag znakow za pomoca file_get_contents i pozniej stworzylem
preg_match ("/<owl:Class rdf:about=\"#" . $tablica[$i]. "\">(.*?)<\/owl:Class>/is", $sposob, $poszukaj); i poszlo ![]() ![]() Mam jeszcze jedno pytanko: Zmienna wynik ma wartosci 1 spacja 2 spacja 3 spacja $wynik = 1 spacja 2 spacja 3 spacja; jak rozdzielic ta zmienna na 3 rozne zmienne i zapisac do tablicy ![]() tab[0] = 1; tab[1] = 2; tab[2] = 3; Juz wiem ale ja glupi jestem funkcja explode i po sprawie ![]() Ten post edytował mirkus 11.12.2009, 21:59:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
-------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Witam mam do was kolejne pytanie:
Jak przeszukać fragment tekstu i zapisać go do tablicy jako osobne linie: Przykładowo mamy plik tekst.txt ala ma psa ten pies ma na imie azor azor ma czarna sierc ale brzydki ten pies wczytujemy plik $nazwa_pliku = "d:\\tekst.txt"; $ert = file($nazwa_pliku); Robimy przeszukanie: preg_match ("ala ma psa(.*?)\ale brzydki ten pies/is", $ert[$i], $znalezione); w zmiennej $znalezione powinno sie zapisac $znalezione = ten pies ma na imie azor azor ma czarna sierc jak zapisac go tak aby byl zgodny z tekstem orginalnym w tablicy: tab[0] = ten pies ma na imie azor tab[1]= azor ma czarna sierc proszę Was o pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 2 Dołączył: 25.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry że nic nie wniosę tym razem do tematu, ale czy mi się wydaję, czy piszesz samo aktualizującą się stronę www?
![]() -------------------- Jeżeli czegoś się nie da zrobić,
daj to do zrobienia komuś kto o tym nie wie, na pewno to zrobi... |
|
|
![]()
|
|
Witam
Jak wyodbębić taki fragment kodu za pomocą za pomocą funckji preg_match aby również były wyświtelane metaznaki (podobno można połączyć to za pomocą preg_quete) ale jakos probuje i nie daje rady: zastosowanie samej funkcji preg_match nie powoduje prawidłowego wyświetlenia ![]() Kod <owl:Class rdf:about="Dana1"> <owl:Restriction> <owl:onProperty rdf:resource="#zmienna1"/> <owl:hasValue>wynik1</owl:hasValue> </owl:Restriction> <owl:Restriction> <owl:onProperty rdf:resource="#zmienna2"/> <owl:hasValue>wynik2</owl:hasValue> </owl:Restriction> <owl:Restriction> <owl:onProperty rdf:resource="#zmienna3"/> <owl:hasValue>wynik3</owl:hasValue> </owl:Restriction> </owl:Class> ps: Niestety nie pisze taki programik który wyciągnie z rdf dane a następnie zapisze je w xml czystym z góry dzięki za pomoc Ten post edytował mirkus 14.12.2009, 09:12:13 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:10 |