![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam prośbę do wszystkich którzy pisali kiedyś pracę dyplomową związaną z PHP i MySQL. Stworzyłem już część praktyczną (system związany z dyplomami) i teraz w tempie ekspresowym muszę napisać część pisemną (heh, masło maślane) na jakieś 40 - 50 stron. Najlepiej pisze mi się posiadając jakiś wzór, chociażby jakiś inny spis treści, ale nie ukrywam że bardzo pomógłby mi rzut oka na (najlepiej inżynierską, ale to akurat nie jest aż tak ważne) inną pracę, gdzie ktoś musiał w części "manualnej" ![]() I tu prośba - jeżeli ktoś ma jeszcze swoją pracę i chciałby pomóc, proszę o przesłanie mi jej na adres rav_83_83@o2.pl . Z góry wielkie dzięki! Jeżeli ktoś nie chce wysyłać pracy, to niech pomoże samym spisem treści + krótki opis co w każdym z rozdziałów i podrozdziałów się znajduje... Wiem że może to i spora prośba, ale może znajdzie się ktoś pomocny. I na koniec małe pytanie: czy instrukcja obsługi wlicza się do numeracji stron pracy dyplomowej? Ogólnie - czy dodatki się wliczają? Bo opinie słyszałem podzielone na ten temat ;]. Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypt obsługi poczty przez WWW w PHP
Nie jesteś pierwszy. Skorzystaj z wyszukiwarki: Praca dyplomowa |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z wyszukiwarki korzystałem oczywiście, mając nadzieję że ktoś zamieścił jakąś pracę :/. Z Google również, ale jedyne co udało mi się znaleźć to prace dyplomowe z elektroniki, telekomunikacji itp... Mam też pracę z WAP'a, ale akurat słabo mi to pomaga niestety. Wolałbym rzucić okiem na pracę z zakresu PHP i MySQL.
Co do mojej pracy - promotor powiedział mi tyle, że (mowa już o części pisemnej) w części teoretycznej opisać założenia co do projektu, a w części praktycznej - jak zostały te założenia rozwiązane... heh, i to tyle co sie dowiedziałem... Co do twojego spisu treści: 1. Konieczny jest w przypadku stworzenia aplikacji opartej na PHP i MySQL, opis instalacji Apache, PHP i MySQL'a? W sumie korzystałem z gotowych komponentów (konkretnie Wamp'a), który sam wszystko skonfigurował ![]() 2. rozumiem że twój rozdział "Dokumentacja użytkowa" to nic innego jak instrukcja obsługi aplikacji? Zamieszczałeś tam widoki ekranów i opisywałeś co i jak można zrobić, tak? Ja myślałem żeby umieści instrukcję obsługi w dodatkach, hmm... 3. co do "Architektury aplikacji" i "Bazy Danych" - już spotkałem się z tym, że kolejne tabele z bazy rozdzielone są na 'podrozdziały' podrozdziału ( ![]() A podrozdział "System szablonów Smarty" - jakaś ogólna charakterystyka, opis co to w ogóle jest i ewentualnie jakieś schematy działania z dokumentacji, tak? (o ile są takowe na smarty.net) 4. "Dokumentacja techniczna"... hmm, to podobne opisy co do tabel bazy danych, tyle że opisy poszczególnych klas (wszystkie co pisałeś w PHP), tak? Gdzie opisałeś np. mechanizm uwierzytelniania, autoryzacji itp.? W opisie akcji/klas? I na koniec - to praca magisterska czy inżynierska? Ile stron ci wyszło? Dzięki za odp.! Ten post edytował Ravv 12.02.2008, 11:09:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Konieczny jest w przypadku stworzenia aplikacji opartej na PHP i MySQL, opis instalacji Apache, PHP i MySQL'a? W sumie korzystałem z gotowych komponentów (konkretnie Wamp'a), który sam wszystko skonfigurował Praca opierała się na założeniu ze nawet kompletny laik powinien potrafić zainstalować wszystko i użytkować po jej przeczytaniu, stąd instalacja kompletnego środowiska znalazła się na początku. A że od zawsze uważałem że stosowanie gotowców typu Wamp to totalne dno porażek to oczywistym wyborem opisałem konfigurację całości oddzielnie.![]() 2. rozumiem że twój rozdział "Dokumentacja użytkowa" to nic innego jak instrukcja obsługi aplikacji? Zamieszczałeś tam widoki ekranów i opisywałeś co i jak można zrobić, tak? Ja myślałem żeby umieści instrukcję obsługi w dodatkach, hmm... Tak. Dokumentacja użytkowa to coś w rodzaju kursu dla dummies. Screeny oraz opis funkcjonalności aplikacji. Taki podręcznik użytkownika.3. co do "Architektury aplikacji" i "Bazy Danych" - już spotkałem się z tym, że kolejne tabele z bazy rozdzielone są na 'podrozdziały' podrozdziału ( Opis encji, zależności. Diagramy i schematy. Ogólnie - dokumentacji bazy danych.![]() A podrozdział "System szablonów Smarty" - jakaś ogólna charakterystyka, opis co to w ogóle jest i ewentualnie jakieś schematy działania z dokumentacji, tak? (o ile są takowe na smarty.net) Ogólna charakterystyka i mniejszy opis wykorzystanych funkcji. Reszta to odesłanie do dokumentacji.4. "Dokumentacja techniczna"... hmm, to podobne opisy co do tabel bazy danych, tyle że opisy poszczególnych klas (wszystkie co pisałeś w PHP), tak? Opisy modeli oraz szczegółowy opisy mechanizmów napisanych przeze mnie w całości i podstawowa dokumentacja gotowych mechanizmów, których użyłem. Gdzie opisałeś np. mechanizm uwierzytelniania, autoryzacji itp.? W opisie akcji/klas? Nie opisywałem. Mechanizmy te załatwił frameowrk Agavi, który opisałem ogólnie i odesłałem do dokumentacji. Po co miałem przepisywać dokumentację ![]() I na koniec - to praca magisterska czy inżynierska? Ile stron ci wyszło? Magisterska, ok. 50-60 stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a mozna wiedziec na jaka ocene obroniles ta prace?
czy komisja wogole wiedziala cos na ten temat? ile pytan bylo z pracy a ile ze studiow? -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
a mozna wiedziec na jaka ocene obroniles ta prace? Pytanie retoryczne, co? Oczywiście 5czy komisja wogole wiedziala cos na ten temat? Tak. Broniłem to u dwóch informatyków i matematyka.ile pytan bylo z pracy a ile ze studiow? Nie dostałem żadnego pytania o stricte PHP. Bo to było bez znaczenia. Byłem pytany ogólnie o aplikację, jej architekturę, dobór narzędzi, zastosowane wzorce. Dodatkowo byłem pytany o algorytmy, struktury danych i typową teorię informatyki i programowania. Pytania z matematyki nie dostałem chyba żadnego ![]() Zresztą obrona magisterska to ogólnie pic na wodę i powinni to znieść. Ot taki miły akcent na koniec pięciu lat nauki. Głupia i uciążliwa formalność. |
|
|
![]()
|
|
Jakby nie było, ustaliłem już spis treści swojej pracy, zacząłem pisanie, ale mam pewien problem z rozróżnieniem co należy jeszcze do Architektury aplikacji, a co już do Dokumentacji technicznej... Chodzi konkretnie o trzy rzeczy:
1. przepływ informacji, 2. mechanizm uwierzytelniania, 3. kontrola dostępu. Czy opisać te rzeczy w rozdziale pt. "Architektura aplikacji", czy już w "Dokumentacji technicznej"? tłumaczyć te trzy rzeczy zamierzam od razu na przykładzie użytych klas, więc do architektury pod tym względem to nie pasuje... jak to dobrze rozplanować? Może bardzo abstrakcyjnie opisać w Architekturze, a w dokumentacji technicznej już z podziałem na przeznaczenie poszczególnych klas które biorą w tym udział? I na koniec jeszcze dwie nurtujące mnie sprawy: 1. Lepiej instrukcja obsługi do dodatków, czy jak w przypadku Mike'a - dodać rozdział dokumentacja użytkowa? 2. gdzie umieścić wymagania systemowe aplikacji (że Apache, że PHP 5, że MySQL 4, że to że tamto)? Dodam jeszcze swój spis treści, jaki jest dotychczas, może ktoś rzuci okiem czy jest ok:
Co o tym myślicie, jest ok? Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czego w ogóle będzie dotyczyć Twoja praca? Tak ogólnie tworzenia aplikacji w php?
btw. Te "elementy pomocnicze" brzmią dziwnie ![]() -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 2 Dołączył: 7.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Ja pisalem inzynierke na temat mojego systemu CMS. Spis tresci:
Mam nadzieje, ze Ci sie do czegos to przyda ![]() pzdr maciejkiner |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 11.05.2025 - 09:45 |