![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 14 Dołączył: 8.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[wykasowałem...]
W zasadzie to problem moze mozna obejsc inaczej. Na stronie interesujacymi zasobami dla wyszukiwarki moze byc tresc newsa (/Pages/news.php?id=xxx), ale np. widok umozliwiajacy jego edycje juz nie (/Pages/news.php?act=edit&id=xxx). Tak samo z innymi modułami strony - zazwyczaj domyślna akcja wyświetla element, a inne akcje umozliwiaja jego edycje, czy co tam. Poniewaz chyba nie oplaca mi sie przepisywac wszystkiego na przyjazne linki, gdyż niektore akcje mają sporo parametrów, i musze to wszystko dobrze ogarnac zeby nie wyszedl double-content, moze problem da sie rozwiazac w taki sposob: 1. udostepniam za pomoca mod_rewrite wartosciowa zawartosc strony regułą np dla newsów www.domena.pl/news/id_newsa-tytul_newsa -> wyswietlajacy www.domena.pl/Pages/news.php?id=id_newsa, ofc nie 301 tylko zwykly rewrite bo przez 301 bot sie nie dostanie. 2.blokuje robotowi wstęp do katalogu www.domena.pl/Pages. w ten sposob bot odczyta tylko to co udostepnie w mod_rewrite jako linki przyjazne wyszukiwarkom i nie bedzie sie dalej zagłębiał. Ludziom nie powinno przeszkadzac ze np link do turnieju to www.domena.pl/turniej/5-najwiekszy-turniej-jak-esl, a np ekran edycji turnieju dla moderatora bedzie juz www.domena.pl/pages/tournament.php?id=5&act=edit. Dobrze mysle? Ten post edytował Orzeszekk 5.12.2011, 02:30:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dla mnie masz po prostu !@#$ w kodzie, przepisanie wszystkiego nie powinno być problemem, a jeśli masz na prawdę wielkie get'y to może ich część powinna iść postem? Rozumiem, że aplikacja nie jest jasno podzielona na "dla userów" i "admina"?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 14 Dołączył: 8.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi o to ze np jakis ekran przyjmuje w tych ekranach administracyjnych 1-4 parametry i napisanie rewritów dla kombinacji:
1 z 2 1 z 3 1 z 4 1 z 2 z 3 ..... itd bedzie bądz co bądz meczące po za tym moje pagery same pobierają aktualny REQUEST_URI, znajdują parametry odpowiedzialne za wyswietlana strone na nich i same modyfikuja tam wartosci tworząc linki dla siebie dzieki czemu na jednej stronie moge miec dowolna ilosc pagerów, (glownie ich uzywam wlasnie na części admina) i dzialaja niezaleznie od siebie tj wejdziesz na 5 tą podstrone na jednym a pozniej przeskoczysz na 3 na drugim, i tamten pierwszy nie przeskoczy do pierwszej. a jak zrobie tam przyjazne linki to mi sie wszystko pop****li bo kazdy bedzie musial wiedziec ktore miejsce w szeregu jest jego. Pytalem czy moje rozwiazanie jest akceptowalne. w koncu czy zrobie przyjazne linki czy nie, robot nie powinien indeksowac panelow administracyjnych ani nic w tym stylu. zreszta i tak dostanie tam 403. drugie pytanie: http://www.leagueoflegends.pl/NowaWersja/ http://www.leagueoflegends.pl/NowaWersja/newsy http://www.leagueoflegends.pl/NowaWersja/n...ague-of-legends pod tymi trzema adresami mozna przeczytac najnowszego newsa. czy to nie double content? canonicala nie moge zrobic bo bądz co bądz widok z pojedynczym newsem a widok z 10 newsami na raz to nie to samo. gdy newsy beda dodawane, to news znajdujacy sie na liscie /newsy/1/ (1 podstrona) z czasem znajdzie sie na podstronie 2, 3 ,4... wiec strona bedzie spod innego adresu dawala ten sam content. Czy nie zostanie to uznane jako double content? jak tak to moze wylaczyc indeksowanie tej listy /newsy/ ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pewno nie wyłączaj indexu dla listy, po prostu dodawaj zajawki, a po przejściu do arta jego całą treść. :-)
Adminowi daj noindex w robot.txt, co do Twojego problemu, zrób tak jak w framework'ach, czyli np. pierwszy parametr to kontroler, drugi akcja, a parametry są kolejne i mają formę index/wartość, a całość "www.xyz.pl/kontroler/akcja/nazwaParametru1/wartośćParametru1/nazwaParametru2/wartośćParametru2/" takie coś rozwiązuje twój problem jeśli gdzieś będziesz mieć taką sytuację nie w adminie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 19:50 |