![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam pytanie czy jest ktoś w stanie wyjaśnić mi jak zastosować funkcje php (include). W jakiś prosty i przystępny sposób? Próbowałem z różnymi internetowymi poradnikami - wiele prób metod i wszystkie kończyły mi się tym, że nie działało.
Dokładnie chodzi mi o to aby na tej stronie użyć funkcji include: link Chcałbym zrobić aby przy użyciu menu wczytywało tylko zawartość a nie całą strone z menu logo itp zaznaczam, ze nie miałem do tej pory styczności z php. Chodzi mi tylko i wyłącznie aby zrozumieć zasade działania tej funkcji Ten post edytował xcerberek 9.05.2010, 15:35:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tego include nie wystarczy. Trzeba skorzystać z AJAX-a, choć AJAX powinien być tylko "dodatkiem". Najpierw trzeba zbudować stronę w oparciu o php i include (jeżeli taki jest Twój wybór), a później wzbogacić ją o przeładowanie treści bez przeładowywania strony. Problemem jest to, że Twoja strona na dzień dzisiejszy w ogóle z PHP nie korzysta. Każdy odnośnik prowadzi do osobnego pliku html. Zacznij od podstaw PHP, albo zleć to komuś.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a to szkoda:) nic to zostawie chyba tak jak jest. Koleżance robie stronke więc raczej nie będę zlecał nikomu:) taka musi wystarczyć jej
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 3 Dołączył: 6.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można to zrobić dość prosto używając biblioteki jQuery. Każdą podstronę musiał byś zrobić oddzielnie, a później w zależności od tego w który link klikniesz w divie otworzy się treść.
Poczytaj na tej stronce, jest prosto wyłumaczone. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobra, tylko co będzie jeśli użytkownik wyłączy JavaScript w swojej przeglądarce. Strona przestaje działać. Dlatego napisałem, że JavaScript powinien być "dodatkiem", a właściwe funkcjonowanie strony należy w całości oprzeć o PHP. Poza tym pozostaje kwestia tego, jak mają być zbudowane poszczególne pliki, które są wczytywane po kliknięciu w odnośnik. Jeśli będą to pliki HTML i będą zawierać cały kod HTML (łącznie z definicją doctype i sekcją head), to po wczytaniu strona będzie nieprawidłowa (według walidatora XHTML). Jeśli natomiast nie dołączymy definicji doctype i sekcji head, a użytkownik uruchomi stronę jako osobny plik HTML, to również będzie ona nieprawidłowa z punktu widzenia walidatora XHTML. Wynika z tego, że treść tak, czy tak powinna przechodzić przez skrypt PHP. Zresztą będzie to o wiele bezpieczniejsz rozwiązanie.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 3 Dołączył: 6.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy tym rozwiązaniu przeładuje się cała strona. Co prawda jeśli grafika będzie dobrze zrobione, to będzie to prawie niezauważalne. Ale nadal nie rozumiem co u Ciebie nie działa. Jesli masz już jakiś kod to wklej go na forum.
|
|
|
![]()
|
|
ok znalazłem błąd. Miałem literówke. Teraz podziałam dalem nad tym i jak się natkne na problem to się odezwe
Mój kod wygląda teraz tak:
I mam pytanie bo napisałeś tym sposobem ładuje się cała strona od nowa tak? Ja troche wyciąłem. Jak jest w tym przypadku? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 23 Dołączył: 2.10.2007 Skąd: Słupsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
to w sumie zyskałem tylko tyle, że nie musze na każdej podstronie robić menu itp i łatwiej przeróbki się zrobi? czyli cały dzień na to poświęciłem
PS a skomplikowane będzie zrobienie przy tym sposobie żebym mógł w odnośnikach używać zaznaczenia aktywnego? class="active" już wiem dlaczego to nie działa Cytat Gdy go napisałem, zorientowałem się, że to nie może wypalić bo kod jest interpretowany po stornie serwera a ja potrzebuje czegoś, co będzie działało po stronie użytkownika i odpowiedź: Cytat Ogólnie musiałbyś otwierać podstrony AJAXem
Ten post edytował xcerberek 9.05.2010, 18:31:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 23 Dołączył: 2.10.2007 Skąd: Słupsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale jeżeli ktoś ma wyłączoną obsługę Javascript, to leżysz (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
ale jeżeli ktoś ma wyłączoną obsługę Javascript, to leżysz (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) na upartego można przygotować dwie wersje strony (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
zostawiam już ją tak jak jest:)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat na upartego można przygotować dwie wersje strony nie na upartego, tylko jak chcesz mieć obsługę po stronie klienta, to musisz mieć i po stronie serwera (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 15:19 |