![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 9 Dołączył: 2.02.2011 Skąd: undefined Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Znalazłem ostatnio w necie przyjemny artykuł odnośnie możliwości przeładowywania operatorów dla obiektów w PHP. Web Reflection: From the future, a PHP JavaScript like Number class, with late static binding and operator overloading Zainteresowało mnie w związku z tym rozszerzenie PECL : Operator I teraz są moje dwa pytania do Was. 1. Co myślicie o samej idei wprowadzenia do PHP przeciążania operatorów? 2. Czy byłby ktoś w stanie pomóc mi skompilować PHP razem z tym rozszerzeniem? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 23 Dołączył: 26.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem pytanie raczej powinno brzmieć: Po co pisać kod który wymaga bardzo specyficznego, rzadkego rozszerzenia?
Użyteczność takiego kodu jest w praktyce bliska zeru jeśli planujesz wyjść poza jeden serwer, albo jeśli chcesz utrzymać swój kod aktualny przez dłuższy czas (development twojego rozszerzenia skończył się w 2006r więc nie liczyłbym na rozwiązanie problemów jeśli po którejś aktualizacji nagle przestanie działać) Idea fajna, ale bezsensowna jeśli nie jest wspierana oficjalnie i nie można jej powszechnie znaleźć na serwerach. Co do pytania drugiego: http://www.php.net/manual/en/install.pecl.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Co myślicie o samej idei wprowadzenia do PHP przeciążania operatorów? Wprowadzanie ich do jakiegokolwiek języka jest raczej złym pomysłem:1. Nie pomagają w rozwiązywaniu żadnych problemów - to jedynie lukier składniowy. 2. Zaciemniają kod - i to bardzo momentami. 3. Jako takie pasują (mają jakieś uzasadnienie) dla bardzo małej, specyficznej grupy obiektów, np. obiektów matematycznych (macierze, wektory), kolekcji czy strumieni. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:49 |