![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam skrypt logowania, po zalogowaniu przenosi mnie do strony gdzie jest formularz do wysłania danych do tabeli:
[php:1:101610eb10]<?php $zapytanie = "INSERT INTO xxx SET username='$username'"; $wykonaj = mysql_query ($zapytanie); echo "<BR>Dziękujemy, dane zostały dodane poprawnie..."; } else { echo "<form method="get" action="dodaj.php"> <input type="hidden" name="username" size="20" value="jakisusername"> ?>[/php:1:101610eb10] Dotychczas nie miałem logowania, katalog z formularzem był zabezpieczony hasłem, wpisywalem ręcznie username w pole "value" (kazdy uzytkownik mial wlasny formularz...). Ostatnio ściągnąłem skrypt do logowania, który w określonej tabeli zapisuje username i hasło użytkownika, umożliwia zalogowanie. Nie wiem jednak jak przesłać username aktualnie zalogowanej osoby wypełniającej forrmularz do pola w tabeli xxx. Proszę o pomoc... [/code][/sql] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie wiem jednak jak przesłać username aktualnie zalogowanej osoby wypełniającej forrmularz do pola w tabeli xxx.
[php:1:d51f109419]$zapytanie = "INSERT INTO xxx SET username='$username' WHERE user='$user'"; [/php:1:d51f109419] to chyba powinno wygladac mniej wiecej jakos tak ale jesli sie myle (moge) to mnie poprawcie.. 8) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie działa niestety. Próbowałem też tak:
[php:1:5b8aa01f40]<?php user=$_SESSION['user'] ?>[/php:1:5b8aa01f40] ale niestety też nie działa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aa przesylasz dane GET'em czy POST'em,
bo moglbys sproobowac rowniez tak : dla metody GET -> $user = $_POST['user']; dla metody POST -> $user = $_POST['user']; mhm.. jak dalej nie bedzie dzialac to sprawdz na stronie ktora jest odpowiedzialna za wykonanie instrukcji czy zmienne napewno sie przeslaly .. .w tym celu : echo $_POST['user']; albo echo $_GET['user']; |
|
|
![]()
|
|
Przesyłam GET'em. Niestety dalej nie działa.
|
|
|
![]()
|
|
Opiszę wszystko bardziej szczegółowo...
Skrypt do logowania: Tabela: [php:1:bdc35ac12c]<?php <?php require('db_connect.php'); // require above script, change the path to match wherever you put it. $table = "CREATE TABLE users ( id int(10) DEFAULT '0' NOT NULL auto_increment, username varchar(40), password varchar(50), regdate varchar(20), email varchar(100), website varchar(150), location varchar(150), show_email int(2) DEFAULT '0', last_login varchar(20), PRIMARY KEY(id))"; $create = $db_object->query($table); // perform query if(DB::isError($create)) { die($create->getMessage()); // check is query was successful } // if not error and exit. else{ echo 'Table created successfully.'; } $db_object->disconnect(); ?> ?>[/php:1:bdc35ac12c] Login (login.php) [php:1:bdc35ac12c]<?php <?php require('db_connect.php'); // database connect script. if($logged_in == 1) { die('You are already logged in, '.$_SESSION['username'].'.'); } ?> <html> <head> <title>Login</title> </head> <body> <?php if(isset($_POST['submit'])) { // if form has been submitted /* check they filled in what they were supposed to and authenticate */ if(!$_POST['uname'] | !$_POST['passwd']) { die('You didn't fill in a required field.'); } // authenticate. if(!get_magic_quotes_gpc()) { $_POST['uname'] = addslashes($_POST['uname']); } $check = $db_object->query("SELECT username, password FROM users WHERE username = '".$_POST['uname']."'"); if(DB::isError($check)) { die('That username doesn't exist in our database.'); } $info = $check->fetchRow(); // check passwords match $_POST['passwd'] = stripslashes($_POST['passwd']); $info['password'] = stripslashes($info['password']); $_POST['passwd'] = md5($_POST['passwd']); if($_POST['passwd'] != $info['password']) { die('Incorrect password, please try again.'); } // if we get here username and password are correct, register session variables and set // last login time. $date = date('m d, Y'); $update_login = $db_object->query("UPDATE users SET last_login = '$date' WHERE username = '".$_POST['uname']."'"); $_POST['uname'] = stripslashes($_POST['uname']); $_SESSION['username'] = $_POST['uname']; $_SESSION['password'] = $_POST['passwd']; $db_object->disconnect(); ?> <h1>Logged in</h1> <p>Welcome back <?=$_SESSION['username']?>, you are logged in.</p> <?php } else { // if form hasn't been submitted ?> <h1>Login</h1> <form action="<?=$HTTP_SERVER_VARS['PHP_SELF']?>" method="post"> <table align="center" border="1" cellspacing="0" cellpadding="3"> <tr><td>Username:</td><td><input type="text" name="uname" maxlength="40"></td></tr> <tr><td>Password:</td><td><input type="password" name="passwd" maxlength="50"></td></tr> <tr><td colspan="2" align="right"><input type="submit" name="submit" value="Login"></td></tr> </table> </form> <?php } ?> </body> </html> ?>[/php:1:bdc35ac12c] Formularz, służący do wysyłania danych do bazy:(add.php)[php:1:bdc35ac12c]<?php <?php if($send=='Wyslij') { mysql_connect ("db","user","password"); mysql_select_db (xxx); $zapytanie = "INSERT INTO xxx SET data='$data', username='$username'"; $wykonaj = mysql_query ($zapytanie); echo "<BR>Dziękujemy, dane zostały dodane poprawnie..."; } else { echo "<form method="get" action="add.php"> <div align="center"> <center> <table border="1" width="50%" bordercolorlight="green" cellspacing="0" cellpadding="0"> <br> <tr> <td width="50%" align="center"><b><font size=2 face=Verdana>Data </font></b></td> <td width="50%" align="center"><font size="2" face="Verdana"><input type="text" name="data" size="20"></font></td> </tr> <input type="hidden" name="username" size="20" value="username"> </table> </center> </div> </form>"; } ?> ?>[/php:1:bdc35ac12c] Co zmienić by jako username był przesyłany username osoby zalogowanej? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:20 |