Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Przejście z Java na PHP
Tango

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
chciałbym się dowiedzieć ile może trwać przejście z Java EE na PHP.
Posiadam wiedzę na temat:
-Dobra znajomość Java SE
-Dobra znajomość Java EE (JSP, Servlet)
-podstawy Struts oraz Hibernate
- dobra znajomość XHTML,CSS,MySQL

Moja decyzja wiąże się z ciągłymi zmianami w Javie, ciągle wychodzą nowe technologie których trzeba się uczyć(co jest dla mnie męczące (IMG:style_emoticons/default/sleep.gif) , zadowoliłbym się raczej średnio płatną pracą niż ciągłymi doszkoleniami w Javie).

Więc moje pytanie brzmi czy takie przejście jest możliwe ? (IMG:style_emoticons/default/blink.gif) Oraz ile czasu mogło by mi to zająć (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)

Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post
230005

-----

Zależy jak szybko się uczysz. PHP nie jest trudnym językiem, a jeśli ogarnąłeś zoo klas w javie, to te parę funkcji i klas w php zapamiętasz w ciągu milisekundy.

A to pytanie:

Cytat
Więc moje pytanie brzmi czy takie przejście jest możliwe ?

Jest strasznie głupie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
marcio

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Ogolnie znajac juz 1 jezyk bedzie latwo skladnia sama wejdzie do glowy jedynie co ci zostanie do nauki do podstawowa biblioteka PHP'a i ewentualnie jakies dodatkowe ktore czesto sie uzywa.
Z reszta nie powinienes miec problemow (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif)
+Quote Post
Crozin

-----

Cytat
Moja decyzja wiąże się z ciągłymi zmianami w Javie
Nie żeby coś, ale PHP też jakoś tam sobie ewoluuje w swoim tempie, podobnie wszelkie narzędzia napisane w tym języku.

PS: Bardzo chętnie bym się zamienił wiedzą z Tobą (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
PS2: Nie wiem czemu, ale od razu skojarzyło mi się to z przesiadką z jakiegoś Audi na Daewoo

Ten post edytował Crozin 30.04.2010, 14:57:00
+Quote Post
thek

Grupa: Moderatorzy

Miałem kontakt z Javą i C++. Znając jeden z nich dobrze przejście do PHP nie powinno takiej osobie sprawiać problemów. Powiedziałbym, że zauważysz w tym języku wiele uproszczeń w stosunku do znanego Ci. Wszystkie języki ewoluują, ale myślę że z bagażem doświadczeń w JAVA nie powinieneś mieć problemów z PH jeszcze przez długi czas.
+Quote Post
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(Tango @ 30.04.2010, 15:13:48 ) *
Moja decyzja wiąże się z ciągłymi zmianami w Javie, ciągle wychodzą nowe technologie których trzeba się uczyć(co jest dla mnie męczące (IMG:style_emoticons/default/sleep.gif) , zadowoliłbym się raczej średnio płatną pracą niż ciągłymi doszkoleniami w Javie).
To czemu nie chcesz być średnim programistą Javy? Więcej zarobisz niż pisząc w PHP.
+Quote Post
emp

-----

Cytat(Tango @ 30.04.2010, 14:13:48 ) *

Jeżeli masz problem z ciągłą nauką to nie będziesz, ani średnim programistą javy, ani żadnego innego języka.
Proponuje ci zmianę zajęcia inaczej będziesz mało zarabiał, miał problemy z pracą i robił głównie to czego nie lubisz - uczył się.

Ten post edytował emp 30.04.2010, 20:39:16
+Quote Post
Tango

-----

Witajcie.
Dziś zacząłem moją przygodę z PHP i muszę powiedzieć że podoba mi się ten język (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Jestem na samym początku nauki ale jestem dobrej myśli (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Choć dziwne są dla mnie te zmienne bez typu (IMG:style_emoticons/default/blink.gif)

Cytat
Jeżeli masz problem z ciągłą nauką to nie będziesz, ani średnim programistą javy, ani żadnego innego języka.
Proponuje ci zmianę zajęcia inaczej będziesz mało zarabiał, miał problemy z pracą i robił głównie to czego nie lubisz - uczył się.

To nie jest do końca problem z nauką, 3 miesiące temu zacząłem uczyć się nowego frameworka, do pracy inż. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
A teraz okazuje się że mogę go sobie wsadzić w gdzieś tam (IMG:style_emoticons/default/ohmy.gif) . Tak samo jest ze servletami - też można je sobie ... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Pozdrawiam.

+Quote Post
Riklaunim

-----

Za JAVE dostaniesz więcej, masz większe szanse nauki nowych elementów i "awans" na drabince płacowej. W przypadku PHP żeby łapać dobre projekty za rozsądne pieniące musisz wchodzić w topowe frameworki, które mogą okazać się mało fajne w zależności od wcześniejszych doświadczeń programistycznych (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Poza tym są nowe technologie konkurencyjne względem PHP, dla wielu znacznie lepsze. Groovy i Grails ze światka Javowego, a także Ruby, Python, czy nawet platforma .NET Microsoftu (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
marcio

X----

Cytat
Poza tym są nowe technologie konkurencyjne względem PHP, dla wielu znacznie lepsze. Groovy i Grails ze światka Javowego, a także Ruby, Python, czy nawet platforma .NET Microsoftu winksmiley.jpg

Na ror duzo ludzi teraz przechodzi, a o javie dawno nie czytalem milej opini, nie wliczajac w to Java EE
+Quote Post
viking

-----

Do końca też nie musisz całkowicie z javy rezygnować. http://quercus.caucho.com/
+Quote Post
marcio

X----

Cytat
Do końca też nie musisz całkowicie z javy rezygnować

Dokladnie :] jest duzo jezykow na JVM jedne bardziej rozwiniete niz inne masz ruby(jruby),python(jython),groovy,scala i wiele innych, o scali mozna wyczytac ze jest fajna ale jesli chcialbys sie przerzucic na cos innego niz php to polecam python/ruby w tym samym czasie bedziesz mogl pisac na JVM w jezyku dynamicznym (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif)
+Quote Post
nasty

-----

... i jak zwyklę efekt został osiągnięty (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

(IMG:http://mybroadband.co.za/photos/data/500/Derail_1.jpg)

Nigdy nie udało się na tym forum (Hydepark) normalnie odpowiedzieć na pytanie autora pierwszego posta ale za to doradzanie co jest lepsze jak najbardziej w kwestii Java vs. PHP.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 28.09.2025 - 02:31